Jak si sestavit svůj plán zdraví

Jak si sestavit svůj plán zdraví

Pokud chceme čehokoli dosáhnout, měli bychom nejdříve znát svůj cíl. A pokud známe svůj cíl, pak si musíme sednout a udělat si plán, jak se přiblížíme tomu, kam chceme jít. Platí to u všeho stejně a týká se to i plánu, který si sestavíme pro naše zdraví.

Aby to však nebylo složité a komplikované, tak nám tu dr. Constantine Hering nechal poselství. Je to jednoduchá rovnice, která nám pomáhá při sestavování svého plánu zdraví. A tato magická formulka zní:

"Veškerá léčba začíná od hlavy směrem dolů a zevnitř směrem ven."

Co tím pan Hering myslel? Pojďme číst dál ...

Od hlavy směrem dolů …

Sestavení plánu pro své ideální zdraví musí začít od hlavy. A od hlavy pro nás znamená znát své myšlenky a ovládat své emoce. Každá myšlenka a emoce postihuje naše regulační soustavy - nervový a endokrinní systém. Zatímco nervové stimuly konají rychle, endokrinní žlázy sekretují své hormony o něco pomaleji, ale jejich efekt cítíme dlouhodoběji.

Můžete si to představit jako například dopravní nehodu. Nejdříve přijdou na místo nehody záchranáři, jednají rychle ... a o něco později dorazí silničáři, kteří začnou opravovat poškozenou vozovku. A jak dlouho je ochromený provoz celého města, to asi zná každý. Efekt práce silničářů je podobný jako efekt hormonů, jsou pomalejší ve srovnání s nervovými impulsy, ale jejich efekt naruší celou fyziologii. Bez endokrinních žláz bychom nemohli existovat. Tak moc záleží na našich znalostech o anatomii a fyziologii endokrinního systému, abychom měli sílu zajistit harmonii a každá žláza mohla optimálně vykonávat svou činnost. Negativní emoce strach, úzkost, žal, zklamání jsou přímí nepřátelé našich žláz a je velmi jednoduché si vyvinout různé formy mentálních a zároveň i fyzických dysfunkcí léty zažívaného stresu a starostí.

Pokud bychom se vrátili na začátek existence člověka a podívali se na život jeskynního muže, zajisté bychom zde našli celou plejádu emocí, které jsou stále stejné i v dnešní době. I tento muž zažíval strach, radost, hněv i když důvody se mění a mění se i naše jednání. Původně měl člověk jen jeden cíl a to chytit zvíře, aby mohl on a členové jeho kmene přežít.

Rovněž zde můžeme pozorovat klasickou reakci endokrinních žláz, která je stále platná a neměnná, stále máme nadledvinky, které jsou klíčové při akci "útok-útěk". Tváří vůči zvířeti, nadledvinky jeskynního muže začínají sekretovat adrenalin, který zvýší krevní tlak a dilatuje arterie, aby bylo tělo připraveno na vyšší zásobu kyslíku, který je potřebný pro útok. Kortizol pomáhá zvyšovat krevní cukr, aby měli svaly dostatek síly. Močový a trávicí systém se vypíná, tělo bojovníka nyní nemá čas ztrácet energii na močení nebo trávení. Jeskynní muž byl úspěšný, podařilo se mu skolit zvíře a zajistit potravu pro svůj kmen. Nyní ho čeká dlouhá cesta zpět ke své jeskyni. Po návratu je unavený a vyčerpaný a proto bude spát mnoho hodin, aby obnovil své síly, krevní tlak a hladina krevního cukru se vrací do normálních hodnot a cirkulující hormony, zejména adrenalin a kortizol jsou definitivně eliminovány.

Dnes naše endokrinní žlázy fungují přesně stejně, jako žlázy jeskynního muže. Stále máme v našem životě strach a stres a to z rozličných důvodů. Stresem je dopravní provoz, inhalace toxického vzduchu, jsme zoufalí a frustrovaní z množství povinností a nedostatku času. Všechny tyto okolnosti, které jsou tak typické pro naše dny, soustavně vyvíjejí tlak na naše endokrinní žlázy a sekreci hormonů. Naše tělo se konstantně nachází v zapnutém módu "útok-útěk". Požadavky kortizolu a adrenalinu jsou zvýšeny, zvyšuje se hladina krevní glukózy a sekrece inzulínu a všechny tyto hormony neustále cirkulují krevním oběhem a čekají na výkon akce. Avšak nic se neděje.

Tělo je nastaveno na útok nebo alespoň na nějakou fyzickou aktivitu a my stále sedíme na své židli a možná křičíme nějaké fráze hněvu. To je celé. Akce se nekoná. Co není předmětem exprese, stává se předmětem suprese. Čím více jsme stresovaní, tím více fyzické aktivity potřebujeme. Tyto extra hormony, které nás připravují na útok nemají kam jít. Cirkulující hormony játra nestíhají metabolizovat a s každou další stresovou zátěží se jejich hladina v krevním oběhu zvyšuje.

A jak scénář pokračuje? Přichází vyčerpání nadledvinek, štítná žláza nemá jinou možnost jen snížit produkci vlastních hormonů, aby konzervovala zbytek energie pro vitální funkce, reprodukční systém je přiškrcený, menstruace je nepravidelná, libido a sexuální aktivity klesají. Stoupá hladina krevní glukózy, stává se nestabilní a můžeme mít zkušenosti s diabetem typu 2.

Okruh se rozšiřuje a přesahuje hormonální systém a zasahuje do nervového a imunitního řetězce. A přesně to je ten spouštěcí moment, kdy může dojít k aktivaci dosud latentních genetických dispozic. Přichází čas symptomů, přichází čas onemocnění.

Zevnitř směrem ven …

Naše tělo je komunita mnoha orgánů, jejichž funkce jsou propojeny a každý jeden orgán se více, či méně podílí na celém chodu našeho organismu. Bez správné funkce eliminačních (vylučovacích) orgánů a orgánů detoxikace naše tělo začne selhávat. Pokud nemáme funkční kanály eliminace a orgány detoxikace, odpad nemůže být přirozeně vylučován a dochází k jeho akumulaci.

Každou komponentu, která má škodlivý efekt na funkci našich buněk nebo struktur, můžeme považovat za toxickou a toxiny jsou substance, které jsou otravou našeho tělesného systému. Téměř okamžitě jsme si vědomi efektu rychlých akčních toxinů. Ale ty, které se pomalu a bez známky symptomů, každým rokem akumulují v našem tělesném systému, jsou nebezpečné.

Toxický odpad může mít různou formu, může být výsledkem environmentálního znečištění, používání insekticidů ve sprejích, pesticidů pro vyšší výnosy, některé sociální návyky, které nemáme pod kontrolou jsou ještě nebezpečnější, ale odpadem může být i výsledek únavy a vyčerpání. Naštěstí má naše tělo více center detoxikace a eliminace.

Za královský eliminační kanál považujeme tlusté střevo. Kumulace toxicity obvykle začíná v posledním článku trávicího procesu. Není divu, antibiotika a léky ničí všechny bakterie, ať už jsou přátelské a nezbytné nebo nepřátelské. Dochází k rozvoji střevní toxémie, toxický materiál je absorbován krevním a lymfatickým oběhem a nesený do geneticky oslabených částí našeho těla. Očista tlustého střeva je praktikována v různých terapiích více než 4 000 let. Procesem detoxikace, mohou být tkáně tlustého střeva léčeny, přebudovány a finálně rekonstruovány do své původní velikosti, tvaru a správných funkcí. Není lepší místo, kde s terapií začít, než tlusté střevo.

Zvýšená toxicita krevního oběhu dá zabrat játrům a ledvinám, které jsou nejvíce odpovědné za čištění krevního oběhu. Játra jsou všestranným orgánem. Jejich hlavní funkce je čištění krve od toxinů, filtrují krev abychom se zbavili bakterií a jiných nežádoucích komponent. Játra stejně tak rozkládají hemoglobin v červených krvinkách a vylučují přebytek proteinů jejich rozkladem na močovinu. Alkohol, všechny léky a v tuku rozpustné hormony na bázi cholesterolu jsou metabolizovány játry a vylučované z našeho těla. Všechny aktivity jater jsou nutné pro efektivní regulaci a rovnováhu hormonálního a imunitního systému. Játra jsou našim klíčem a jejich správná činnost je důležitá při metabolismu cirkulujících hormonů.

Ledviny jsou mimořádně důležitou součástí našich vnitřních čističek a zřejmě proto je máme v páru. Mnoho ve vodě rozpustných vedlejších produktů detoxikace játry je vedených na definitivní eliminaci ledvinami. Kůži považujeme za naši třetí ledvinu, protože pomáhá s úpravou vnitřního prostředí a vylučuje toxicitu, která nebyla zachycena ledvinami.

Kůže vylučuje toxický odpad z krevního oběhu přes potní žlázy. Tímto způsobem se toxiny a těžké kovy vylučují potem. Pravidelné suché čištění pokožky umožňuje kůži vykonávat eliminační činnost stejně efektivně jako jedna nebo obě ledviny.

Lymfatický systém je důležitým sběračem mezibuněčné tekutiny a odpadu, který navrací do krevního oběhu, kde dochází k jeho zpracování játry a filtrací ledvinami. Odpad, také nazývaný jako metabolit, musí být pravidelně odstraňován, v opačném případě se začneme doslova topit ve vlastním odpadu. Lymfatický systém tvoří síť přes celé naše tělo jako dálnice, která transportuje buněčný a mezibuněčný odpad do kanálů eliminace. Lymfatická síť je jako kanalizace našeho těla. Navíc navrací přebytek mezibuněčné tekutiny do krve, pomáhá s absorpcí tuku a v tuku rozpustných vitamínů z trávicího systému a transportuje tyto substance do venózní cirkulace. Dále jí patří protektivní funkce, bílé krvinky destruují nebezpečné bakterie a jsou součástí tělesného imunitního systému. Na rozdíl od krve, lymfa nemá pumpu a musí být tlačena přes svou síť cév, které ji vedou do každé části našeho těla. Cirkulace lymfy závisí na pohybu periferních částí a svalů. Právě proto máme umístěny lymfatické uzliny na těch místech, kde dochází k největšímu tělesnému pohybu.

Poslední plíce a průdušky jsou spolu považovány za nedílnou součást respiračního systému. Oxid uhličitý je vyměňován za kyslík procesem dýchání. A opět aktivní pohyb, aerobní cvičení hraje důležitou roli jak přirozeně zvýšit kapacitu eliminace přes tento orgán.

Zdá se to složité? Ne, nebojte se, není to složité. Proto existují kurzy, aby vás někdo provedl cestou, kterou už sám prošel a zná všechna zákoutí, zkratky a způsoby, jak vás vtáhnout do té nejlepší verze sama sebe. Nedělejte to, co dělá většina, protože vaše zdraví bude stejné, jaké ho má většina. Začněte se sebevzděláváním a čím dříve začnete, tím vyšší výnosy se vám vrátí v podobě zdraví, vitality, energie a všeho, co potřebujete k tomu, aby byl váš život přesně takový, jaký jste si ho vysnili.

 

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.