Střevo má odpověď

Střevo má odpověď

Tlusté střevo je posledním článkem trávicí soustavy. Jeho hlavním úkolem je přeměnit polotekutou tráveninu na tužší skupenství, které je vylučováno formou stolice. Pokud není stolice pravidelná a každodenní, odpadový materiál zbytků rozkladu a metabolitů produkovaných játry, zůstává v našem těle a narušuje střevní flóru. Tento stav je kategorizován jako střevní dysbióza a ovlivní nejen trávicí proces, ale připisuje se k zánětům v rámci celého těla, snižuje výkonnost imunitního systému a zhoršuje mozkové funkce a naši náladu.

li-1 

1. Střevo a eliminace (vylučování)

Pokud není stolice pravidelná, dochází ke změnám v rámci střevní flóry, začínají dominovat nepřátelské bakterie, což označujeme pojmem střevní dysbióza. V této situaci může docházet ke střevní propustnosti, kdy toxické substance ze střeva začínají prosakovat přes jeho stěny a dostávají se do krevního oběhu. Tyto částice mohou dráždit tkáně vnitřních orgánů a vyvolávat zánětlivou a / nebo imunitní reakci. Výsledkem je permanentní zánět, ke kterému dochází, pokud slizniční výstelka střeva selže ve své roli jako bariéra na ochranu před potenciálně škodlivými molekulami, které mohou vstoupit do krevního oběhu.

2. Střevo a imunitní systém

Vztah střevní mikroflóry s imunitním systémem je úzce svázán. Všechny imunitní buňky vznikají v kostní dřeni, odkud migrují do lymfatických tkání na zrání a diferenciaci. Ve střevech se nacházejí až tři čtvrtiny lymfatických tkání (75%), které se označují jako GALT (gut associated lymphoid tissue). Hlavní úkol GALT je modulovat zánětlivou odpověď.

3. Střevo a neurologické funkce

Střevní flóra ovlivňuje různé mozkové funkce, ovlivňuje naše myšlenky, emoce a paměť. Odhaduje se, že až tři čtvrtiny neurotransmiterů těla jsou produkovány ve střevě. Z tohoto důvodu jsou signály, které procházejí mezi mozkem a gastrointestinálním traktem životně důležité pro vytvoření a udržení homeostázy. Pokud dojde k poruchám na jakékoli straně, naše schopnost reagovat na stres se stane kompromisem. A i když jsou oba orgány relativně vzdálené, existuje mezi nimi přímá korelace.

Tlusté střevo je primárním místem produkce serotoninu. Tento neurotransmiter se podepisuje na naší náladě a plnohodnotném spánku. Nedostatek spánkového hormonu - melatoninu, přímo souvisí s nízkou hladinou serotoninu, protože je to právě serotonin, který je potřebný k jeho produkci. Při jakýchkoliv problémech se spánkem začínáme terapii právě v této části trávicí soustavy.

Dalším faktorem, za kterým stojí střevní propustnost a výsledná toxicita krevního oběhu, jsou mozkové funkce. Cirkulující toxiny mohou atakovat hematoencefalickou bariéru a způsobit potíže s koncentrací a kognitivními schopnostmi.

Návrh terapeutické intervence

Už je nám zcela jasná důležitost tlustého střeva v rámci našeho fyzického a psychického zdraví. Přirozeně se chceme naučit, co můžeme pro poslední článek trávicího procesu udělat. Dobrou zprávou je, že řešení jsou zcela jednoduchá a dostupná.

li-2 

1. Obnova střevní peristaltiky

Léčivé bylinky (kurz fytoterapie) jsou přímou cestou, jak pracovat na úpravě střevní peristaltiky a střevních stěn. Za tímto účelem využíváme bylinky nejen s laxativním účinkem, ale i ty, které budou působit proti zánětům střevní sliznice a obnoví střevní mikroflóru. Nikdy nevyužíváme jen bylinky s laxativním účinkem, protože jsou stejně návykové jako laxativa, které si koupíte v lékárně.

  • Krušina - bylinka s dominantními laxativními vlastnostmi, zvyšuje metabolismus a střevní peristaltiku. 
  • Kassia - výrazné projímavé vlastnosti, tvoří hlavní složku pročišťujících schopností směsi. 
  • Lékořice - jemné laxativum, avšak silně protizánětlivá bylinka na všechny sliznice, včetně těch střevních. 
  • Kořen proskurníku - má mírně projímavý účinek, působí proti zánětům hladkého svalstva a tonizuje střevní trakt. 
  • Fenykl - uvolňuje nadýmání, žaludeční a střevní křeče, je prospěšný při zvracení, střevních parazitech. 
  • Kořen zázvoru - zvyšuje střevní peristaltiku, pomáhá s plynatostí, působí proti zánětům, uvolňuje křeče a bolest. 

U jakékoliv směsi léčivých rostlin, kterou si vytvoříme k očištění střevních stěn, můžeme na začátku užívání zaznamenat zvýšené křeče a bolesti pánevní oblasti, tehdy snížíme užívání na jeden šálek denně.

2. Probiotika

Probiotika jsou přátelské střevní bakterie. Hlavním přínosem probiotik je jejich schopnost naplnit střevní systém prospěšnými bakteriemi a pomoci udržet rovnováhu hlavního eliminačního kanálu těla. Vzhledem k masivnímu používání antibiotik musíme dbát, abychom měli dostatek probiotik v těle, které nám pomohou zejména:

  • Posilovat imunitní systém
  • Snížit chronické záněty
  • Zlepšit duševní zdraví a náladu
  • Snížit reaktivitu na stres
  • Zpomalit proces stárnutí

V minulosti jsme dokázali získat všechny prospěšné bakterie, které jsme potřebovali, z potravin pěstovaných v půdě bohaté na živiny. Nyní, s vyčerpáním živin z půdy a přidáváním antibiotik a celé škály xenobiotik do množství potravin, od masa až po zeleninu, musíme obzvlášť dbát na zdraví našich střev. Kromě konzumace prospešnejších probiotických potravin je také důležité vyhnout se potravinám, které zvyšují špatné bakterie v našem střevě nebo neúmyslně ničí dobré bakterie. Některé potraviny, kterým je třeba se vyhýbat, jsou cukry, zpracované potraviny, GMO potraviny a potraviny, o kterých víte, že obsahují antibiotika.

Pokud se rozhodnete pro probiotický doplněk výživy, vyhledejte takový, který obsahuje jen několik kmenů s nízkou dávkou. V ideálním případě by dávka měla být méně než 10 miliard CFU (jednotky tvořící kolonie). Méně bakteriálních kmenů také znamená, že probiotikum pravděpodobně akceptuje naše tělo a bakteriální kmeny mohou naplno pracovat. Také se můžeme více podívat, jaké bakteriální kmeny naše probiotikum obsahuje.

  • Bifidobacterium bifidum - podporuje imunitní systém a pomáhá odstraňovat škodlivé bakterie
  • Bifidobacterium longum - zmírňuje záněty, odstraňuje olovo a těžké kovy
  • Bifidobacterium breve - pomáhá odstraňovat špatné bakterie
  • Bifidobacterium infantis - pomáhá při zmírňování příznaků syndromu dráždivého tračníku
  • Lactobacillus casei - podporuje imunitní systém, pomáhá v boji proti infekcím
  • Lactobacillus acidophilus - pomáhá při intoleranci laktózy, snižuje hladinu cholesterolu
  • Lactobacillus bulgaricus - neutralizuje toxiny, bojuje proti škodlivým bakteriím
  • Lactobacillus brevis - zvyšuje buněčnou imunitu, zvyšuje přirozené zabíječské buňky a T- lymfocyty
  • Lactobacillus rhamnosus - podporuje vyvážené bakterie, snižuje pocity úzkosti
  • Bacillus subtilis - buduje imunitní odpověď, snižuje růst špatných bakterií
  • Bacillus coagulans - zlepšuje vstřebávání živin, snižuje záněty

Je nutné zdůraznit, že mikroorganismy v mnoha probiotických doplňcích jsou pouze přechodné. Z tohoto důvodu mají tendenci ztrácet svůj účinek, když doplněk opustí střevní systém. Bakteriální kolonie nezůstávají na svém místě a problémy se střevní dysbiózou se vracejí jakmile se doplněk přestane užívat. Probiotika většinou dobře fungují v krátkodobém horizontu, pokud budete dodržovat jejich důsledné užívání. Dlouhodobou strategií jsou prebiotika.

3. Prebiotika

Prebiotika jsou dlouhodobou strategií pro zdraví střev. Jsou potravou pro přátelské střevní bakterie. Prebiotika jsou synonymem vlákniny. Rozpustná vláknina se nachází například v zelenině, ovoci a ořeších, přičemž nerozpustná vláknina je obsahem celozrnných výrobků, ovesných vloček, kukuřičných otrub a semen. Bez dostatečného množství prebiotik, přátelské střevní bakterie nezůstanou v posledním článku trávení. Prebiotika jsou dlouhodobým přístupem ke zdraví střev.

Konzumace vlákniny by měla být na úrovni 25 gramů denně u žen, u mužů 38 gramů. Mezi běžné potraviny bohaté na vlákninu s vysokým obsahem prebiotik patří:

  • Hrušky - možná byste neřekli, ale hrušky mají více vlákniny než jablka. V jedné hrušce (140g) je přibližně 4,8 g vlákniny.
  • Jablka - pokud porovnáme stejnou hmotnost jablka (140g) se stejnou hmotností hrušky, tak obsah vlákniny v jablku bude 4,4 g.
  • Chia semínka - nebo je najdete pod názvem šalvěj hispánská, jsou stejně bohatým zdrojem vlákniny. 10 g chia semínek obsahuje až 4,1 g. Stačí si je nasypat do úst a pomalu žvýkat. Rovněž je možné přidávat je do salátů nebo smoothies.
  • Lněná semínka - pokud je opět porovnáme s chia semínky, tak obsah vlákniny v 10 g se rovná 2,7 g vlákniny. Způsob použití je stejný jako u chia semínek.
  • Mandle - porce 30 g mandlí obsahuje 3 g vlákniny. A pro účely obsahu vlákniny je možné sáhnout i po těch pražených.
  • Hořká čokoláda - musí být skutečně hořká s obsahem 90 - 95% kakaa. Je výborným antioxidantem, obsahuje tryptofan, tj. aminokyselinu, která je nutná na produkci serotoninu. V jedné porci (30g) máme až 4,4 g vlákniny.
  • Ovesné vločky - podporují dobré zdraví střev a pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Oves může také snižovat hladinu cholesterolu a má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Pokud si připravíte kaši z 50 g ovesných vloček, získáte až 3,6 g vlákniny. A co kdybyste si tuto kaši posypali i nastrouhanou hořkou čokoládou? Tato výživná porce vám zajistí 8g vlákniny, což pokryje 30% denního příjmu.
  • Quinoa - tyto semínka musíme nejdříve uvařit a můžeme je konzumovat jako přílohu nebo vmíchat do salátů. Zařazují se mezi superpotraviny a obsah vlákniny v 50g je 3,76 g.
  • Zeleninový salát - klasický zeleninový salát s obsahem ledového salátu, rajčat, okurek obsahuje v dávce 200g přibližně 5,4 g vlákniny. Pro zvýšení obsahu vlákniny můžeme přidat i uvařenou quinou, chia nebo lněná semínka. A místo octa můžete použít kombuchu, čímž získáte i dávku probiotik.
  • Cizrnový salát - ideální je uvařit si cizrnu předem a následně si z něj připravit salát, ale i konzervovaná cizrna má pro nás dostatek vlákniny. Můžeme přidat červenou cibuli, okurku, avokádo, najemno nakrájené růžičky syrové brokolice a promíchat s bazalkovým nebo celerovým pestem. 200 g cizrny obsahuje až 10,2 g vlákniny.
  • Fazolový salát - příprava je stejná jako u salátu z cizrny. Červená fazole obsahuje na 200 g přibližně 12 g vlákniny.
  • Avokádo - může být součástí každého salátu. V jedné porci (50g) se nachází až 2,4 g vlákniny.
  • Celozrnné výrobky - jsou výborným zdrojem vlákniny a mohou se podávat například k výše uvedeným salátům. Mé oblíbené Wasa chlebíčky obsahují v 2 kouscích 4,5 g vlákniny.
  • Psyllium - je pomoc z Indie, zvláště pokud jsme přes den nesnědli dostatek potravin, které přirozeně obsahují vlákninu. Psyllium je získané ze semen rostliny Plantago ovata a v doporučené dávce 5 g je obsaženo až 4,2 g vlákniny.

Naším hlavním cílem je vědomě zajistit dostatečný příjem vlákniny ze stravy. Průměrně bychom měli užívat denně 30g vlákniny. I když množství potravin obsahuje vlákninu, měli bychom si být vědomi, že jsme tělu dopřáli dostatek. V tomto případě je vhodné si sestavit seznam potravin, které jsme schopni každodenně konzumovat a vědomě přijmout minimálně 50% z doporučeného denního množství. Při této strategii je vhodné vybrat si přesně ty potraviny, které vám chutnají a nemáte problém je každodenně konzumovat. Například na kompletní denní příjem (30 g) vlákniny vám denně stačí zkonzumovat následující potraviny:

  • 10 g chia semínek
  • 30 g mandlí
  • 30 g hořké čokolády
  • 50 g ovesných vloček
  • 200 g salátu (listový, luštěninový)
  • 140 g jablka / hrušky

Na rozdíl od rychle působících probiotik, prebiotika jsou dlouhodobým přístupem ke zdraví střev. Ačkoli to není okamžitá náprava, jsou preventivním prostředkem pro dlouhověkost a dlouhodobé výsledky.

Závěrem, předpokládá se, že až 90% příčin všech chronických onemocnění umíme vystopovat sledováním střevního systému. I kdybychom nedělali nic jiného, péčí o tlusté střevo získáme dobrou náladu, plnohodnotný spánek, lepší paměť a koncentraci. Snižujeme toxické zatížení celého těla, zvyšujeme obranyschopnost našeho organismu a snižujeme riziko chronických zánětů, které jsou podprahovým stavem všech chronických onemocnění.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.