Střevo má odpověď. Jak pečovat o zdraví střev pomocí bylin, prebiotik a probiotik.

Střevo má odpověď. Jak pečovat o zdraví střev pomocí bylin, prebiotik a probiotik.

Hrubé střevo je posledním článkem trávicí soustavy. Jeho hlavním úkolem je přeměnit polotekutou tráveninu na tužší skupenství, které je vylučováno formou stolice. Pokud není stolice pravidelná a každodenní, odpadní materiál zbytků trávení a metabolitů produkovaných játry zůstává v našem těle a narušuje střevní flóru. Tento stav je kategorizován jako střevní dysbióza a ovlivní nejen trávicí proces, ale přispívá také k zánětům v rámci celého těla, snižuje výkonnost imunitního systému a zhoršuje mozkové funkce i naši náladu.

li-1 

1. Střevo a eliminace (vylučování) – Co se stane, když stolice není pravidelná?

Co je střevní dysbióza a jak ovlivňuje trávicí proces

Pokud není stolice pravidelná, dochází ke změnám ve střevní flóře, začínají dominovat nepřátelské bakterie, což označujeme pojmem střevní dysbióza. V této situaci může docházet k střevní propustnosti, kdy toxické látky ze střeva začínají prosakovat přes jeho stěny a dostávají se do krevního oběhu. Tyto částice mohou dráždit tkáně vnitřních orgánů a vyvolávat zánětlivou a/nebo imunitní reakci. Výsledkem je chronický zánět, ke kterému dochází, pokud slizniční výstelka střeva selže ve své úloze jako bariéra na ochranu před potenciálně škodlivými molekulami, které mohou vstoupit do krevního oběhu.

2. Střevo a imunitní systém – Jak střevní flóra ovlivňuje imunitu

Jak může střevní propustnost způsobit chronický zánět

Vztah střevní mikroflóry s imunitním systémem je úzce propojený. Všechny imunitní buňky vznikají v kostní dřeni, odkud migrují do lymfatických tkání na dozrání a diferenciaci. Ve střevech se nachází až tři čtvrtiny lymfatických tkání (75 %), které se označují jako GALT (gut associated lymphoid tissue). Hlavní úlohou GALT je modulovat zánětlivou odpověď. GALT je zodpovědný za imunitní odpověď ve střevech a kontrolu zánětů, které mohou být způsobeny patogeny nebo potravinovými alergeny. Kromě toho také zabraňuje nadměrné imunitní odpovědi na neškodné látky, jako jsou potravinové složky, čímž se předchází alergiím nebo autoimunitním onemocněním.

3. Střevo a neurologické funkce – Vliv střev na náladu a mozkové funkce

Střevní flóra ovlivňuje různé mozkové funkce včetně našich myšlenek, emocí a paměti. Odhaduje se, že až 90 % serotoninu v těle je produkováno ve střevě. Serotonin je neurotransmiter, který hraje klíčovou roli při regulaci nálady, spánku a pocitu pohody. Je často označován jako „molekula štěstí“. I když je tenké střevo zodpovědné za produkci většiny tělesného serotoninu, tento střevní serotonin neprochází do mozku a přímo neovlivňuje mozkové hladiny serotoninu, protože nedokáže projít přes hematoencefalickou bariéru.

Vliv bloudivého nervu na spojení střev a mozku

Přesto existuje komunikace mezi střevem a mozkem prostřednictvím bloudivého nervu (nervus vagus). Ten do mozku přináší buď pesimistické, nebo při dostatečné produkci serotoninu, optimistické zprávy. A všichni dobře víme, jak nám pesimistické zprávy dokážou zkazit náladu. A tuto analogii můžeme použít i na produkci střevního serotoninu a přímou komunikaci mezi střevem a mozkem, kterou zprostředkovává bloudivý nerv (nervus vagus). Tímto způsobem může sice nepřímo ovlivnit naši náladu, naše reakce na stres nebo celkovou duševní pohodu.

Jak střevní propustnost ovlivňuje kognitivní schopnosti

Dalším faktorem, který může ovlivnit mozkové funkce, je střevní propustnost (syndrom propustného střeva) a toxicita v krevním oběhu. Pokud se přes propustnou střevní stěnu dostanou toxické látky do krevního oběhu, mohou ohrozit hematoencefalickou bariéru, což může vést k problémům s koncentrací, kognitivními schopnostmi a celkovou mozkovou funkcí.

Návrh terapeutické intervence – Jak zlepšit zdraví střev

Je nám již naprosto jasné, jak důležité je tlusté střevo v rámci našeho fyzického i psychického zdraví. Přirozeně se chceme naučit, co můžeme pro poslední článek trávicího procesu udělat. Dobrou zprávou je, že řešení jsou naprosto jednoduchá a dostupná. 

li-2 

Jak obnovit střevní peristaltiku pomocí léčivých bylin

Léčivé byliny (kurz fytoterapie) jsou přímou cestou, jak pracovat na úpravě střevní peristaltiky a střevních stěn. Za tímto účelem využíváme byliny nejen s laxativním účinkem, ale také ty, které působí proti zánětům střevní sliznice a obnovují střevní flóru. Nikdy nevyužíváme pouze byliny s laxativním účinkem, protože jsou stejně návykové jako laxativa, která si koupíte v lékárně.

Byliny na záněty střevní sliznice a obnovu střevní flóry

Přírodní směs sušených léčivých bylin připravená ve skleněné misce. Směs obsahuje různé byliny používané k čištění střev a zlepšení peristaltiky, jako jsou lékořice, krušina a fenykl.Krušina – Bylina s dominantními laxativními vlastnostmi, která zvyšuje metabolismus a střevní peristaltiku. Používá se ve směsích k pročištění střev a podpoře trávení.

Kassia – Je známá svými výraznými laxativními účinky, které tvoří hlavní složku čisticích schopností směsí. Pomáhá při zácpě a čištění střev.

Lékořice – Jemné laxativum, avšak velmi silná protizánětlivá bylina, která léčí sliznice, včetně střevních. Podporuje hojení střevního traktu a zlepšuje trávicí procesy.

Kořen ibišku – Má mírný laxativní účinek, zároveň působí proti zánětům hladkého svalstva a tonizuje střevní trakt. Používá se k uklidnění podrážděného střeva.

Fenykl – Uvolňuje nadýmání, žaludeční a střevní křeče a je prospěšný při zvracení a střevních parazitech. Pomáhá při problémech s trávením a podporuje rovnováhu střevní flóry.

Kořen zázvoru – Zvyšuje střevní peristaltiku, pomáhá při nadýmání, má silné protizánětlivé vlastnosti a uvolňuje křeče a bolest. Zázvor je také velmi účinný při zmírňování nevolnosti a podporuje celkový trávicí komfort.

Jakoukoli směs léčivých rostlin k očištění střevních stěn si připravíte, na začátku užívání je možné zaznamenat zvýšené křeče a bolest v oblasti pánve. V takovém případě je vhodné snížit dávkování na jednu šálku denně. Každé tělo však může reagovat jinak, což je zcela normální, a proto je důležité vnímat signály svého těla a přizpůsobit užívání individuálním potřebám.

Jak probiotika podporují zdraví střev

Probiotika jsou přátelské střevní bakterie. Hlavním přínosem probiotik je jejich schopnost naplnit střevní systém prospěšnými bakteriemi a pomoci udržet rovnováhu hlavního eliminačního kanálu těla. Vzhledem k masivnímu používání antibiotik musíme dbát na to, abychom měli dostatek probiotik v těle, která nám pomohou zejména:

  • Posilovat imunitní systém
  • Snížit chronické záněty
  • Zlepšit duševní zdraví a náladu
  • Snížit reaktivitu na stres
  • Zpomalit proces stárnutí

Žena držící probiotickou kapsli, která podporuje rovnováhu střevní flóry. Obrázek symbolizuje užívání probiotik na zlepšení zdraví střev.V minulosti jsme dokázali získat všechny prospěšné bakterie, které jsme potřebovali, z potravin pěstovaných v půdě bohaté na živiny. Nyní, s vyčerpáním živin z půdy a přidáváním antibiotik a celé škály xenobiotik do mnoha potravin, od masa až po zeleninu, musíme obzvlášť dbát na zdraví našich střev. Kromě konzumace prospěšnějších probiotických potravin je také důležité vyhnout se potravinám, které zvyšují špatné bakterie v našich střevech nebo neúmyslně ničí dobré bakterie. Mezi některé potraviny, kterým se vyhnout, patří rafinované a přidané cukry, umělá sladidla, zpracované potraviny, GMO potraviny a potraviny, o kterých víte, že obsahují antibiotika.

Pokud se rozhodnete pro probiotický doplněk stravy, hledejte takový, který obsahuje jen několik kmenů s nízkou dávkou. V ideálním případě by dávka měla být méně než 10 miliard CFU (jednotky tvořící kolonie). Méně bakteriálních kmenů může také znamenat, že probiotikum pravděpodobně přijme naše tělo a bakteriální kmeny mohou naplno pracovat. Také se můžeme více podívat, jaké bakteriální kmeny naše probiotikum obsahuje.

A pro usnadnění orientace v probiotických kmenech jsme je seskupili do tří hlavních kategorií:

Osa mozek-střevo a duševní zdraví. Patří sem zejména Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum, Lactobacillus brevis. Tyto kmeny ovlivňují komunikaci mezi střevy a mozkem, a mohou mít vliv na náladu, duševní pohodu a snížení stresu:

  • Lactobacillus rhamnosus – Snižuje úzkost a podporuje rovnováhu bakterií ve střevě, což má vliv na duševní zdraví.
  • Bifidobacterium longum – Podporuje zdraví střev a může zmírňovat záněty, což nepřímo ovlivňuje náladu a funkce mozku.
  • Lactobacillus brevis – Stimuluje imunitu, což nepřímo podporuje zdraví mozku a nervového systému.

Záněty a imunita. Patří sem zejména Lactobacillus casei, Lactobacillus brevis, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum, Lactobacillus bulgaricus. Tyto kmeny mají silný protizánětlivý účinek a podporují imunitní systém.

  • Lactobacillus casei – Podporuje imunitní systém a pomáhá v boji proti infekcím.
  • Lactobacillus brevis – Zvyšuje buněčnou imunitu a aktivitu T-lymfocytů.
  • Bifidobacterium infantis – Zmírňuje záněty spojené s IBS a podporuje imunitu.
  • Bifidobacterium longum – Snižuje záněty a podporuje detoxikaci těla.
  • Lactobacillus bulgaricus – Neutralizuje toxiny a bojuje proti škodlivým bakteriím, čímž podporuje zdraví střev.

Detoxikace a trávicí zdraví. Patří sem zejména Bacillus subtilis, Bacillus coagulans, Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium breve. Tyto kmeny jsou užitečné při detoxikaci, vstřebávání živin a zlepšování celkového trávicího zdraví.

  • Bacillus subtilis – Posiluje imunitní odpověď a snižuje růst škodlivých bakterií, podporuje detoxikaci.
  • Bacillus coagulans – Zlepšuje vstřebávání živin a zmírňuje záněty v trávicím traktu.
  • Bifidobacterium longum – Pomáhá při odstraňování těžkých kovů, jako je olovo.
  • Lactobacillus acidophilus – Pomáhá při trávení laktózy a snižuje hladinu cholesterolu.
  • Bifidobacterium breve – Podporuje eliminaci škodlivých bakterií a pomáhá udržovat zdravou střevní flóru.

Je nutné zdůraznit, že mikroorganismy v mnoha probiotických doplňcích jsou pouze přechodné. Z tohoto důvodu mají tendenci ztrácet svůj účinek, jakmile doplněk opustí střevní systém. Bakteriální kolonie nezůstávají na svém místě a problémy se střevní dysbiózou se vrací, jakmile je doplněk vysazen. Probiotika většinou dobře fungují v krátkodobém horizontu, pokud budete dodržovat jejich důsledné užívání. Dlouhodobou strategií jsou prebiotika.

Proč jsou prebiotika dlouhodobým řešením pro zdraví střev

Prebiotika jsou dlouhodobou strategií pro zdraví střev. Slouží jako potrava pro prospěšné střevní bakterie. Prebiotika jsou specifický typ vlákniny, který podporuje růst přátelských bakterií ve střevech. Rozpustná vláknina, která má často prebiotické vlastnosti, se nachází například v zelenině, ovoci a ořeších, zatímco nerozpustná vláknina se vyskytuje v celozrnných výrobcích, ovesných vločkách a semenech. Pro dostatečnou podporu střevní mikroflóry je nezbytné zajistit dostatek prebiotik, protože bez nich přátelské bakterie nebudou optimálně fungovat.

Jaké potraviny podporují růst přátelských střevních bakterií

Doporučený denní příjem vlákniny je přibližně 25 gramů pro ženy a 38 gramů pro muže. Běžné potraviny bohaté na vlákninu a prebiotika zahrnují následující potraviny, které jsme upravili pro praktická množství konzumace:

  • Chia semínka – 15 g (5.1 g vlákniny)
  • Cizrna (vařená) – 100 g (7.6 g vlákniny)
  • Červené fazole (vařené) – 100 g (6.4 g vlákniny)
  • Brokolice (vařená) – 150 g (5.1 g vlákniny)
  • Ostružiny – 100 g (5.3 g vlákniny)
  • Avokádo – 1/2 středně velkého (75 g, 5 g vlákniny)
  • Oves (ovesné vločky) – 50 g (5.3 g vlákniny)
  • Sladké brambory (batáty, vařené) – 150 g (4.5 g vlákniny)
  • Červená čočka (vařená) – 50 g (4 g vlákniny)
  • Mandle – 30 g (3.7 g vlákniny)
  • Jablka (se slupkou) – 1 středně velké (asi 150 g, 3.6 g vlákniny)
  • Brambory (normální, vařené se slupkou) – 150 g (3.3 g vlákniny)
  • Quinoa (vařená) – 100 g (2.8 g vlákniny)

Denní příjem vlákniny pro ženy a muže: Jak dosáhnout doporučeného množství

Naším hlavním cílem je vědomě zajistit dostatečný příjem vlákniny ze stravy. Průměrně bychom měli přijmout denně 30 g vlákniny. Ačkoli mnoho potravin obsahuje vlákninu, měli bychom si být vědomi, že jsme tělu dodali dostatek. V tomto případě je vhodné si sestavit seznam potravin, které jsme schopni každodenně konzumovat a vědomě přijmout minimálně 50 % z doporučeného denního množství. U této strategie je vhodné vybrat přesně ty potraviny, které vám chutnají a nemáte problém je každodenně konzumovat. Například, pokud si pochutnáme na tomto skvělém hlavním jídle, vědomě můžeme přijmout až 30.6 g vlákniny.

Vyvážené hlavní jídlo plné vlákniny, které obsahuje cizrnu, červené fazole, brokolici, avokádo, quinou a mandle. Zdravé jídlo podporující střevní peristaltiku a celkové zdraví.

Miska s cizrnou, červenými fazolemi, brokolicí, avokádem a quinou:

Cizrna (vařená) – 100 g (7.6 g vlákniny)

Červené fazole (vařené) – 100 g (6.4 g vlákniny)

Brokolice (vařená) – 150 g (5.1 g vlákniny)

Avokádo – 1/2 středně velkého (75 g, 5 g vlákniny)

Mandle – 30 g (3.7 g vlákniny)

Quinoa (vařená) – 100 g (2.8 g vlákniny)

Olivový olej a citronová šťáva a koření (sůl, černý pepř, paprika) podle chuti

Na rozdíl od rychle působících probiotik, prebiotika jsou dlouhodobým přístupem ke zdraví střev. I když to není okamžitá náprava, jsou preventivním prostředkem pro dlouhověkost a dlouhodobé výsledky.

Závěrem, předpokládá se, že až 90 % příčin všech chronických onemocnění můžeme vystopovat sledováním střevního systému. I kdybychom nedělali nic jiného, péčí o tlusté střevo získáme dobrou náladu, plnohodnotný spánek, lepší paměť a koncentraci. Snižujeme toxické zatížení celého těla, zvyšujeme obranyschopnost našeho organismu a snižujeme riziko chronických zánětů, které jsou podprahovým stavem všech chronických onemocnění. 

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.