Kvasinka Candida Albicans

Kvasinka Candida Albicans

Candida je typ houby, která se může vymknout kontrole. Je kvasinkou, která se přirozeně nachází na naší kůži a uvnitř těla například v ústech, krku, střevech, plicích a ženských pohlavních orgánech. Obvykle nezpůsobuje žádné problémy, spíše naopak. Pomáhá střevnímu zdraví, lepšímu vstřebávání živin a podporuje zdravé trávení. Candida se v malém množství nachází také na zdravé a neporušené pokožce. Celkově může hrát dokonce prospěšnou roli v ekosystému našeho těla.

U zdravých lidí hladina vlhkosti pokožky a další faktory uvnitř těla drží kvasinku na uzdě. Problémem je až její přemnožení, ke kterému může dojít zejména z následujících faktorů.

1. Snížená činnost imunitního systému

K přemnožení kvasinky může dojít, dochází-li k oslabení imunitního systému. Rovněž sem spadá narušení vnějších bariér obrany imunitního systému jako je narušení pokožky a/nebo sliznic, což umožňuje kvasince postupné získávání převahy na těchto územích. Rovněž je snížena funkčnost imunitního systému indikátorem častějšího opakování a návratu kvasinkových infekcí v průběhu času, jelikož se imunitnímu systému nepodařilo zcela zvítězit nad prvotní infekcí.

2. Nerovnováha střevního mikrobiomu

Do protizánětlivé činnosti je povoláno kromě imunitního systému také naše střevo a střevní mikrobiom. Až tři čtvrtiny buněk imunitního systému dozrává právě v této části trávicího traktu. Nezdravá skladba střevního mikrobiomu může stát za snížením funkcí imunitního systému, což může vést k chronickému zánětu. Znáte-li opakující se kvasinkové infekce, je nutné pátrat více a hledat základní zdroj problému, kterým může být nevyvážený střevní mikrobiom.

3. Chronický stres a snížená činnost nadledvinek

Candida Albicans má tendenci vzkvétat a prosperovat u lidí, jejichž nadledvinky již dlouhodobě vylučovaly antistresový a protizánětlivý kortizol. Snížená odolnost vůči stresu a opakující se infekce, trvalá únava a dlouhá doba rekonvalescence jsou základními indikátory. Prioritou tohoto kroku je vyřešit naši reaktivitu na stres, který bude oslabovat imunitní systém a dávat prostor pro rozkvět kvasinky Candida.

4. Strava bohatá na monosacharidy

Cukr má tendenci vybírat si velkou daň na našem zdraví. A platí to i v případě přemnožení kvasinek, které preferují specifické anaerobní prostředí. Strava s vysokým obsahem cukru a kvasnic může vytvořit dokonalé prostředí pro přemnožení Candidy. Cukr v cukrovinkách, koláčích a sladkostech vytváří kyselé prostředí a kvasí. Rovněž je třeba snížit konzumaci kvasnicových produktů jako chléb, těstoviny a další výrobky vyrobené z droždí.

Abychom zastavili množení kvasinek a dostali je pod uzdu, potřebujeme celkově změnit náš životní styl a stravu. Tyto čtyři základní pilíře budou sloužit ke spolehlivému a trvalému udržení kvasinky na uzdě.

Měli bychom vědět, že neexistuje žádný způsob, jak zcela odstranit kvasinku Candida z našeho těla. Ve skutečnosti by takové pokusy mohly oslabit naše zdraví. Namísto toho bychom se měli zaměřit na všechny podmínky, které neumožní kvasince nekontrolované množení.

CO přidat

  • Probiotika - probiotika jsou přátelské bakterie a zejména kmeny Laktobacilů brání přemnožení této houby. 
  • Voda - hydratace a dostatečný pitný režim pomáhá s proplachováním celého těla a tedy i snižuje koncentraci různých odpadních látek v těle. 
  • Alkalizace těla - kyselé prostředí milují všechny kvasinky, bakterie a viry. K překyselení organismu dochází tehdy, pokud je produkce a/nebo příjem kyselin větší než neutralizační schopnosti našeho organismu. V tomto případě si můžeme pomoci přípravou tvz. alkalické vody. Jednoduše si pitnou vodu obohatíme o řasy, jako je chlorella nebo spirulina. Tento alkalický roztok může neutralizovat kyseliny a bránit vnitřní prostředí před přemnožením kvasinkových infekcí. Zatímco pH pitné vody se pohybuje kolem 7, alkalická voda je ještě více zásaditá s pH kolem 8-10. Jednoduše si práškovanou řasu přidáme do vody nebo šejkru. 

Kromě toho alkalická voda pomáhá při detoxikaci našeho těla a poskytuje nám řadu antioxidantů, čímž zastavuje naše předčasné stárnutí. Chlorella obsahuje několik sloučenin, které se považují za antioxidanty, včetně vitamínu C, betakarotenu, lykopenu a luteinu. Spirulina obsahuje karotenoidy, astaxanthin, zeaxanthin, vitamín E a mnoho bílkovin, esenciálních aminokyselin, minerálů, esenciálních mastných kyselin. A je úžasnou pomocí i tehdy, je-li naším cílem podpořit zdraví svého zraku. Obě řasy jsou plné chlorofylu, chlorella o něco více, čímž se zvyšuje okysličení celého těla.

Dobré aerobní prostředí je zdravé prostředí pro naše tělo. Kvasinka pro svůj růst a množení potřebuje prostředí s omezeným kyslíkem nebo anaerobní prostředí. Tedy jednou z možností je zařazení alkalických řas do svého života.

Kvasinky a aromaterapie

K tomu, aby se candidě dobře dařilo, potřebuje vlhké a teplé prostředí, ideálně s kyselým pH a nedostatkem kyslíku. To jsou všechny podmínky, které candida miluje. Proto ji často naleznete, jak kolonizuje záhyby těla a vlhkých oblastí. S těmito fakty na paměti budeme v rámci aromaterapie klást důraz nejen na esenciální oleje, ale také na nosné médium.

Nosné médium musí podpořit náš záměr. Měli bychom se vyhnout zachytávání vlhkosti na pokožce a proto nebudou příliš šťastnou volbou základní produkty na bázi lipidů (rostlinné oleje, másla vosky). Přestože jsou fantastické pro své schopnosti udržet v pokožce vlhkost, v případě kvasinkové infekce to nebude až taková výhra. Kvasinka miluje vlhkost.

Namísto toho sáhneme po médiu s vodním základem jako jsou například pleťové vody, květinové vody, gely nebo krémový základ. Hotové gely tvoří dobrý základ pro většinu aplikací a jsou ideální pro ošetření pokožky hlavy. Pleťové vody nebo hydrosoly (květové vody) stejně jako gely mají mírně vysušující účinek na pokožku a jsou ideální média pro léčení plísňových a kvasinkových infekcí. Jsou všeobecně dobře akceptovány.

11 

Z esenciálních olejů se nejčastěji uplatňuje bergamot proti kvasinkovým infekcím a různým dermatofytům (kvasinky napadající kůži), list skořice má v repertoáru celé spektrum protikvasinkových aktivit, stejně tak je účinné geranium a palmarosa z důvodu vysokého obsahu geraniolu a 1,8-cineol v eukalyptu a kajeputu.

Životní styl se zdravou stravou nabitou živinami, množstvím vody, základními vitamíny, dobrými minerály, méně zpracovanými potravinami a větším množstvím antioxidantů je jen začátkem dobré zdravé stravy, která může pomoci při prevenci růstu Candidy. Potřebujeme také méně cukru, méně kvasnic a čištění krve. Náš trávicí trakt musí být čistý a obsahovat dobré zdravé bakterie. Candida nemůže růst ve zdravém, aerobním, zásaditém prostředí. Čím lépe o své tělo pečujeme, tím je menší šance, že budeme mít tyto typy kvasinkových infekcí.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.