Kvasinka Candida Albicans

Kvasinka Candida Albicans

Co je Candida?

Candida je typ houby, která se může vymknout kontrole. Je kvasinkou, která se přirozeně nachází na naší kůži a uvnitř těla, například v ústech, hrdle, střevech, plicích a ženských pohlavních orgánech. Obvykle nezpůsobuje žádné problémy, spíše naopak. Candida se v malém množství nachází i na zdravé a neporušené pokožce a celkově může hrát dokonce prospěšnou roli v ekosystému našeho těla.

Kvasinka Candida na těle a v těle

Kvasinka Candida není vůbec viníkem infekcí, pokud je ve své přirozené formě. Je dokonce velmi důležitá pro tělesné funkce. Například:

  • Přispívá k udržení rovnováhy mezi různými druhy mikroorganismů, které obývají náš trávicí trakt, ústní dutinu, kůži a jiné části těla. Její přítomnost v malém množství pomáhá stimulovat imunitní systém a podporuje tvorbu protilátek, čímž přispívá k obranyschopnosti organismu. 
  • Candida také hraje důležitou roli v trávicím procesu, zejména při rozkladu cukrů a vlákniny, což napomáhá vstřebávání živin a udržování zdravé střevní mikroflóry. V malých množstvích může dokonce pomáhat při regulaci kyselosti v trávicím traktu, čímž přispívá k lepšímu trávení.

Úloha Candidy v ekosystému těla

V přirozeném množství je tedy Candida součástí našeho tělesného ekosystému a přispívá k správnému fungování organismu. Pokud si sami oslabujeme zdraví, ať už nesprávnou stravou, nezdravými návyky, o kterých víme, že jsou škodlivé, nebo destruktivními myšlenkami a emocemi, nemůžeme se divit, že naše tělo přestane fungovat optimálně. Postupně se mohou objevit různé symptomy. Oslabením našeho 'terénu' může dojít i k citelnému přemnožení kvasinek, jako je Candida, což vede k dalším zdravotním problémům.

Přemnožení Candidy

Přemnožení Candida albicans v těle, nazývané kandidóza, může způsobit různé symptomy v závislosti na místě, kde se kvasinka přemnoží. Nejčastější signály, kterými nám Candida oznamuje svou přítomnost ve větším rozsahu, jsou například:

Symptomy přemnožení Candidy

  • Trávicí potíže jako nadýmání, plynatost, průjem, zácpa, bílý povlak na jazyku
  • Kožní problémy v podobě svědivých vyrážek, nehtových infekcí, suché a podrážděné pokožky
  • Neustálá únava, slabost a nedostatek energie
  • Časté infekce a oslabená imunita
  • Vaginální infekce včetně svědění a hustého bílého výtoku
  • Mozková mlha projevující se jako problémy se soustředěním nebo zhoršená paměť

Indikace přemnožení Candidy

Možná si řeknete, že to jsou tak obecné příznaky a jak budu vědět, že jde o Candidu? Ano, s jistotou to říci nemůžeme. Ale, pokud se jedná například o více symptomů z tohoto seznamu, jako například máme trávicí problémy, kožní infekce, cítíme se unaveně a trápí nás vaginální infekce, můžeme zkoumat, zda náhodou naše symptomy nejsou signálem přemnožení Candidy. Přidává k tomu například nedávné užívání antibiotik nebo steroidů, strava s obsahem množství rafinovaného cukru, zpracovaných potravin. Pokud zkombinujeme tyto indicie, výsledek může znít přemnožení kvasinky Candida Albicans.

Jak předcházet přemnožení Candidy?

Víme, že kvasinka Candida Albicans je ve své přirozené formě prospěšná pro naše zdraví. Její přemnožení může být pro nás včasným varováním, že něco s naším "terénem" není v pořádku. Candida je jako posel, který má pro nás zprávu. Pokud jsme schopni „číst“ symptomy, prostřednictvím kterých s námi naše tělo hovoří, pak víme dešifrovat i zprávu, kterou nám posel Candida přináší. A o čem se v této zprávě obvykle píše?

1. Podpora imunitního systému proti kvasinkové infekci

K přemnožení kvasinky může dojít, pokud dochází k oslabení imunitního systému. Rovněž sem spadá narušení vnějších bariér obrany imunitního systému jako je narušení pokožky a/nebo sliznic, což umožňuje kvasince postupné získávání převahy na těchto územích. Rovněž je snížená funkčnost imunitního systému indikátorem častějšího opakování a návratu kvasinkových infekcí v průběhu času, neboť se imunitnímu systému nepodařilo zcela zvítězit nad prvotní infekcí.

2. Vyvážení střevního mikrobiomu pro prevenci Candidy

Do protizánětlivé činnosti je povoláno kromě imunitního systému i naše střevo a střevní mikrobiom. Až tři čtvrtiny buněk imunitního systému dozrávají právě v této části trávicího traktu. Nezdravá skladba střevního mikrobiomu může stát za snížením funkcí imunitního systému, což může vést k chronickému zánětu. Pokud znáte opakující se kvasinkové infekce, je nutné pátrat více a hledat základní zdroj problému, který může být nevyvážený střevní mikrobiom.

3. Stres a jeho vliv na přemnožení Candidy

Candida Albicans má tendenci prosperovat u lidí, jejichž nadledvinky už dlouhodobě vylučovaly antistresový a protizánětlivý kortizol. Snížená odolnost vůči stresu a opakující se infekce, trvalá únava a dlouhá doba rekonvalescence jsou základními indikátory. Prioritou tohoto kroku je vyřešit naši reaktivitu na stres, který bude oslabovat imunitní systém a dávat prostor pro rozkvět kvasinky Candida.

4. Strava bohatá na rafinované cukry a její důsledky pro Candidu

Zpracovaný cukr má tendenci vybírat si velkou daň na našem zdraví. A platí to i v případě přemnožení kvasinek, které preferují specifické anaerobní prostředí, tedy prostředí s relativním nedostatkem kyslíku. Strava s vysokým obsahem zpracovaného cukru a kvasnic může vytvořit dokonalé prostředí pro přemnožení Candidy. Cukr v cukrovinkách, koláčích a sladkostech vytváří kyselé prostředí a kvasí. Rovněž je třeba snížit konzumaci kvasnicových produktů jako chléb, těstoviny a další výrobky vyrobené z droždí.

Abychom zastavili množení kvasinek a dostali je pod uzdu, potřebujeme celkově změnit náš životní styl a stravu. Tyto čtyři základní pilíře budou sloužit pro spolehlivé a trvalé udržení kvasinky na uzdě.

Návod na zkrocení kvasinky Candida

Měli bychom vědět, že neexistuje žádný způsob, jak zcela odstranit kvasinku Candida z našeho těla. Ve skutečnosti by takové pokusy mohly oslabit naše zdraví. Namísto toho bychom se měli zaměřit na všechny podmínky, které neumožní kvasince nekontrolované množení. Pokud shrneme výše uvedené body a chápeme, co podporuje přemnožení kvasinky Candida, pak náš plán na optimalizaci jejího výskytu by měl zahrnovat podporu imunitního systému, střevního mikrobiomu, regulaci stresu a úpravu pH organismu, abychom se vyhnuli acidickým podmínkám.

Regulace stresu a jeho vliv na Candidu

Tento obrázek ukazuje nabírání sušeného heřmánku ze skleněné nádoby. Heřmánkový čaj je účinný při podpoře imunity a může pomoci při regulaci trávicího systému, což je důležité při prevenci přemnožení kvasinky Candida.

Regulace stresu je klíčová. Víme, že chronický stres vede ke zvýšení produkce kyselin, tvorbě volných radikálů a přetěžuje nadledvinky, které musí neustále produkovat antistresový kortizol. Nadměrné množství kortizolu však oslabuje funkce imunitního systému. Proto se v prvním kroku třeba zaměřit na nervový systém. Potřebujeme uklidňující prostředky (sedativa), které nám pomohou uvolnit se. Můžeme sáhnout po léčivých bylinách, esenciálních olejích nebo energetických terapiích. Důležité je, abychom si vybrali metodu, která na nás funguje, které důvěřujeme a má pozitivní efekt na náš nervový systém.

Léčivé byliny jako kozlík, meduňka, třezalka, chmel, heřmánek, dobromysl apod. – ideální je připravit si vlastní směs uklidňujících bylin a užívat ji ve formě bylinkového čaje. Obvykle kombinujeme 3-5 rostlin při tvorbě směsi.

Esenciální oleje, například citron, citronová tráva, meduňka, levandule, bergamot, pačuli, ylang-ylang apod. – mohou se použít buď jako jednodruhový olej, nebo jejich kombinace. Inhalace je ideální na rychlé ovlivnění limbického systému, který je sídlem našich emocí.

Energetické terapie nabízejí různé možnosti, jak se dostat do stavu vnitřního klidu, objevit soucit a sebelásku, které jsou „protijedem“ pro extrémní emoce oslabující imunitní systém a nadledvinky – což jsou klíčové mechanismy regulace nejen kvasinky Candida.

Podpora imunitního systému a střevního mikrobiomu proti kvasinkové infekci

Miska ovesné kaše s čerstvými jahodami a borůvkami. Tato výživná kaše je bohatá na vlákninu a antioxidanty, které podporují zdraví střevního mikrobiomu a pomáhají při kontrole Candidy.

Kromě toho, dlouhodobý stres obírá tělo o důležité živiny. Naše buňky, zejména nervové a imunitní, potřebují výživu. Hlavním zdrojem energie je glukóza, která pochází nejen z ovoce, ale také z celozrnných obilnin, luštěnin a zeleniny. Tyto potraviny poskytují stabilní a vyvážený zdroj energie. Pokud buňky nedostávají potřebnou výživu, včetně těch imunitních, nemůžeme očekávat jejich optimální fungování. Říká se, že láska prochází žaludkem. Co to vlastně znamená? Jednoduše řečeno, když přijímáme správné živiny, cítíme se spokojeni a reagujeme na situace s rozvahou. Pokud jsme hladoví, naše reakce bývají nepředvídatelné a extrémní. Stejná analogie platí i pro naše buňky. Pokud buňky nedostávají pravidelný přísun glukózy, nebudou optimálně pracovat, což se projeví i na naší fyziologii.

Množství antioxidantů a vlákniny, které obsahuje ovoce a zelenina, má dokonce čtyřnásobný přínos. Je zdrojem přirozené glukózy a fruktózy, tedy preferovaný zdroj potravy pro všechny naše buňky (1). Kromě toho, konzumací ovoce a zeleniny posilujeme imunitní systém tím, že snižujeme oxidační zatížení, což umožňuje imunitním buňkám lépe fungovat (2). Ovoce a zelenina obsahují vlákninu, která je důležitým zdrojem potravy pro střevní bakterie. Tyto prospěšné mikroorganismy pomáhají udržovat střevní trakt zdravý a čistý, čímž podporují rovnováhu střevní mikroflóry (3). A poslední bonus, ovoce a zelenina mají alkalizující účinek, což znamená, že mohou pomoci udržovat zdravé pH v těle. Chronické infekce, oxidační stres nebo emoční stres mohou přispět k posunu pH směrem k kyselějšímu spektru pH stupnice. Kyselé prostředí je příznivé pro množení kvasinek, bakterií a virů. Udržování optimálního pH prostředí je proto důležité pro podporu imunitního systému a prevenci přemnožení patogenů, včetně kvasinky Candida (4).

Více o překyselení organismu a možných řešeních

Hydratace a její význam při prevenci Candidy

Skleněný pohár s citronovou vodou a čerstvou mátou. Citronová voda pomáhá při detoxikaci a udržování zásaditého prostředí v těle, což je důležité pro prevenci přemnožení kvasinky Candida.

Hydratace a dostatečný pitný režim pomáhají s proplachováním celého těla, čímž podporují eliminaci toxinů a odpadních látek, které mohou přispět k přemnožení kvasinky Candida. Pravidelné pití vody podporuje správnou funkci jater, která jsou hlavním orgánem detoxikace, a ledvin, které jsou klíčové pro odstraňování odpadních látek z těla. Dostatečná hydratace také přispívá k správnému trávení a k vytváření optimálního prostředí v trávicím traktu, což může pomoci v prevenci přemnožení Candidy.

Doporučuje se přijímat přibližně 2 až 3 litry vody denně, v závislosti na individuálních potřebách, jako je úroveň fyzické aktivity a klimatické podmínky. Pokud si příjem vody rozložíme na celý den, může to být jednodušší. Například začněte sklenicí vody po probuzení (ideálně s citronem), pokračujte například třemi sklenicemi dopoledne, čtyřmi sklenicemi vody odpoledne a dvěma sklenicemi večer. Takto můžeme přijmout až 3 litry vody denně. A tímto způsobem zajistíme rovnoměrnou hydrataci po celý den, podpoříme správné fungování našeho těla a pomůžeme s eliminací kyselin z našeho těla, které jinak budou nadále tvořit ideální prostředí pro množení kvasinky Candida.

Aaromaterapie při kontrole Candidy

Už víme, že na to, aby se Candidě dobře dařilo, potřebuje vlhké a teplé prostředí, ideálně s kyselým pH a nedostatkem kyslíku. To jsou všechno podmínky, které Candida miluje. Proto ji často najdeme, jak kolonizuje záhyby těla a vlhké oblasti. S těmito fakty na paměti budeme v rámci aromaterapie klást důraz nejen na esenciální oleje, ale i na nosné médium. Nosné médium musí podpořit náš záměr. Měli bychom se vyhnout zadržování vlhkosti na pokožce a proto nebudou příliš šťastnou volbou základní produkty na bázi lipidů (rostlinné oleje, másla vosky). I když jsou fantastické pro své schopnosti udržet v pokožce vlhkost, v případě kvasinkové infekce to nebude až taková výhra. Kvasinka miluje vlhkost.

Výběr správného nosného média a esenciálních olejů pro kontrolu Candidy

Skleněná nádoba naplněná aloe vera gelem. Aloe vera má protizánětlivé a uklidňující vlastnosti, které mohou pomoci při léčbě kožních infekcí způsobených přemnožením Candidy.

Namísto lipofilních základních nosných médií, sáhneme po produktu s vodním základem jako jsou například pleťové vody, květové vody, gely nebo krémový základ. Hotové gely tvoří dobrý základ pro většinu aplikací a jsou ideální pro ošetření pokožky hlavy. Pleťové vody nebo hydrosoly (květové vody), stejně jako gely, mají mírně vysušující účinek na pokožku a jsou ideální média pro léčbu plísňových a kvasinkových infekcí. Jsou obecně dobře akceptovány.

Z esenciálních olejů se nejčastěji uplatňuje bergamot (Citrus bergamia) proti kvasinkovým infekcím a různým dermatofytům (kvasinky napadající kůži), list skořice (Cinnamomum verum) má v repertoáru celé spektrum protikvasinkových aktivit, stejně je účinné geranium (Pelargonium graveolens) a palmarosa (Cymbopogon martinii) z důvodu vysokého obsahu geraniolu a 1,8-cineole zastoupený v eukalyptu (Eucalyptus globulus) nebo kajeputu (Melaleuca cajuputi).

Naše finální receptura s obsahem 50g určená na topickou aplikaci pro kontrolu kvasinky Candida může vypadat následovně:

47.3g Aloe vera gel (komerčně zakoupený. Pokud se rozhodnete vymačkat gel přímo z rostliny, je nutné přidat konzervant pro kosmetické účely v hodnotě 1% z celkového množství směsi)
0.2g Bergamot esenciální olej
0.5g Skořice list esenciální olej
1.0g Eukalyptus globulus esenciální olej
1.0g Geranium esenciální olej

Obrázek s textem "Aromaterapie online kurz" a ženou držící esenciální olej. Esenciální oleje, jako je levandule nebo tea tree, mohou být efektivní při boji proti Candidovým infekcím a podpoře imunity.

Životní styl a prevence přemnožení Candidy

Životní styl se zdravou stravou plnou živin, množstvím vody, základními vitamíny, dobrými minerály, méně zpracovanými potravinami a větším množstvím antioxidantů je jen začátkem dobré zdravé stravy, která může pomoci při prevenci růstu Candidy. Potřebujeme také méně cukru, méně kvasnic a čištění krve. Náš trávicí trakt musí být čistý a obsahovat dobré zdravé bakterie. Candida nemůže růst ve zdravém, aeróbním, zásaditém prostředí. Čím lépe se o své tělo staráme, tím menší je šance, že budeme mít tyto typy kvasinkových infekcí.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.