Aromaterapie při suché a mastné pokožce

Aromaterapie při suché a mastné pokožce

Naše pokožka je největším orgánem v těle a její práce je rozmanitá. Funguje jako bariéra mezi námi a vnějším prostředím, chrání nás před chemikáliemi, tlakem a nárazy. Je také odpovědná za regulaci tělesné teploty prostřednictvím vlasů a potu a také reguluje cirkulaci a rovnováhu tekutin v těle. Senzorická funkce kůže je to, co nám pomáhá cítit teplo, chlad, tlak, bolest a dotyk. Pokožka je místem syntézy vitamínu D. Když je vystavena slunečnímu záření aktivuje uložený provitamin D3 na jiné použitelné formy.

Z estetického hlediska může vzhled pokožky říct hodně o vnitřním stavu našeho zdraví. Jak jsme na tom se spánkem, stresem, skladbou stravy a našim životním stylem.

Esenciální oleje při péči o pokožku

Esenciální oleje byly v historickém kontextu používané při péči o pleť a při hojení pokožky. Aromaterapie, jak ji známe dnes, je moderní fenomén. Aromatické rostliny a jejich extrakty se sice používají již tisíce let, avšak termín aromaterapie se poprvé objevil v tisku v roce 1937.

V praxi se můžeme setkat s dvěma protichůdnými texturami pokožky - suchou nebo mastnou. Avšak suchost a mastnota pokožky souvisí s jedním stejným problémem - dysregulace produkce kožního mazu. Pokud kožní buňky (sebocyty) neprodukují dostatek mazu, vrchní vrstva pokožky (stratum corneum) se vysouší, což vede k šupinatění a svědivé pokožce (i když existují i jiné příčiny suché kůže). Naopak, nadměrná produkce kožního mazu vede k mastné pokožce a často je spojena s výskytem akné.

Suchá pokožka a aromaterapie

Suchost pokožky nastává, když vrchní vrstva kůže (stratum corneum) neudrží optimální úroveň vlhkosti. Pokožka obsahuje 10-40% vody. Když zpozorujeme suchou pokožku, může jít o narušení funkcí kůže jako bariéry, která nás má chránit před vlivem externího prostředí a ztrátou vody. Dermatologové mají schopnost změřit tzv. "Trans-epidermální ztrátu vody" (TEWL). Pokud je obsah vody v pokožce nižší než 10%, pokožka je kategorizována jako suchá. Může se projevit odlupováním, záněty nebo svěděním.

V rámci aromaterapie bude prvním krokem sáhnout po "olejových změkčovadlech", což pro nás představují rostlinné oleje nebo másla, jež jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny. Tyto látky se používají pro suchou pokožku již po celá staletí. Rostlinné oleje a másla pomáhají při tvorbě hladkého povrchu epidermis a chrání naši pokožku před podrážděním a ztrátou vlhkosti.

Při výrobě směsí na bázi oleje sice mírně snížíme rychlost penetrace esenciálních olejů pokožkou, protože esenciální oleje mají rádi mastné prostředí. Avšak právě při problémech se suchou pokožkou je tento efekt žádoucí. Směsi s nosnými oleji zůstávají na pokožce delší periodu, čímž chrání pokožku před další ztrátou vody. Pokud bychom při přípravě používali rostlinná másla (kakaové máslo, bambucké máslo) je vhodné je ředit spolu s nosným olejem jako je například olivový, mandlový nebo olej z broskvových jader. V závislosti na požadované konzistenci směsi, obvykle mícháme másla s nosným olejem ve standardním poměru 1: 3.

Vhodnými esenciálními oleji při suché pokožce jsou zvláště ty, jejichž chemická kompozice je tvořena ve větší míře seskviterpeny například esenciální oleje pačuli, vetiver, ylang ylang, santalové dřevo.

bl_skin_1

Název produktu: Balzám pro suchou pleť

Množství:

60

Fáze

Název

Podle INCI

Složka

%

g / ml

A

Kakaové máslo

Theobroma cacao seed butter

Základ

10

6

A

Bambucké máslo

Butyrospermum parkii butter

Základ

30

18

B

Jojobový olej

Simmondsia chinensis seed oil

Základ

58

34.8

C

Pačuli EO

Pogostemon cablin oil

Aktivum

0.6

0.36

C

Ylang ylang EO

Cananga odorata flower oil

Aktivum

0.4

0.24

C

Vitamin E

Tocopherol

Přísada

1

0.6

Celkem

100

60

Mastná pokožka a aromaterapie

Kožní maz je tuková látka produkovaná našimi mazovými žlázami, které obsahují vlasové folikuly. Buňky produkující maz se nazývají sebocyty. Sebum obsahuje triglyceridy, estery vosku, skvalan a volné mastné kyseliny. Provádí několik důležitých funkcí, jako je mazání pokožky a vlasů, prevence ztráty vlhkosti a regulace tělesné teploty. Kožní maz poskytuje určitý stupeň ochrany před oxidačními účinky UV záření, většinou kvůli jeho obsahu skvalenu. Pokud naše pokožka produkuje příliš mnoho mazu, výsledkem je mastná pokožka s náchylností k akné.

Nosné médium pro ošetření mastné nebo aknózní pleti je vhodné na bázi vody, jako jsou krémové základy nebo aloe vera gely. V případě pleťových vod je vhodné smíchat nejdříve esenciální oleje v solubolu.

Při výběru nosného média se vyhneme nosným olejům, které mají tendenci komedogenity, tj tendence ucpávání pórů, čímž se může tato kondice ještě zhoršit. Pojem "komedogenní" znamená, že pravděpodobně může dojít k ucpání vlasových folikulů. Tato vlastnost patří některým za studena lisovaným olejům a máslům. Vyhneme se jim v případě akné a mastné pokožky. Avšak pokud tyto základní média tvoří jen 10% celkové směsi, problém je minimální až nulový. Mezi nosné oleje s vyšším rizikem komedogenity patří zejména olivový olej, avokádový olej, olej z chia a lněných semen, kakaové a bambucké máslo. Olej z pšeničných klíčků představuje největší riziko komedogenity.

Vhodnými esenciálními oleji při mastné pokožce budou esenciální oleje, které mají schopnost odstranit přebytečnou tuk z pokožky. Za tímto účelem budeme připravovat směs z esenciálních olejů, jejichž dominantní chemickou kompozici tvoří alfa-pinen nebo limonen. Limonen obsahují zejména esenciální oleje lisované z plodů jako například citron, pomeranč, bergamot. Pokud používáme citrusové oleje na kůži, měli bychom se vyhnout přímému slunečnímu záření, protože by mohlo dojít k fototoxicitě! Pinen je obsažen například v esenciálním oleji cypřiš, kadidlo, rozmarýn, borovice. Oba chemické komponenty působí jako rozpouštědlo tuků. Další alternativou je snížení produkce kožního mazu sebocyty a za tímto účelem je možné do směsi přidat esenciální oleje růže, palmarosy nebo máty (vyhneme se obličejové oblasti).

bl_skin_2

Název produktu: Gel pro mastnou pokožku

Množství:

60

Fáze

Název

Podle INCI

Složka

%

g / ml

A

Aloe vera gel

Aloe barbadensis leaf juice, Xanthan gum, Polysorbate-20, Sodium benzoate, Potassium Sorbate

Základ

80

48

A

Jojobový olej

Simmondsia chinensis seed oil

Základ

15

9

B

Tea tree EO

Melaleuca alternifolia leaf oil

Aktivum

0.5

0.3

B

Kadidlo EO

Boswellia carterii oil

Aktivum

0.5

0.3

C

Solubilizátor

Glycerin, Cocos nucifera extract, Lecithin, Maltodextrin, Acacia gum, Tocopherol, Ascorbic acid, Rosmarinus officinalis extract

Přísada

4

2.4

Celkem

100.0

60

 

Zásady při přípravě aromatických směsí

1. Jaký máme záměr

Při každé přípravě směsi si vždy musíme ujasnit, co je naším záměrem. Pokud mluvím o textuře pokožky, můžeme ve dvou extrémech mluvit o suché nebo mastné pokožce.

2. Výběr nosného média

Následně přistoupíme k volbě nosného média, což pro suchou pokožku představují rostlinné másla a / nebo za studena lisované rostlinné oleje. V případě mastné pokožky bude dobrou volbou využití aloe vera gelu nebo krémového základu.

3. Výběr esenciálních olejů

Podle typu pokožky selektujeme vhodné esenciální oleje, ať už potřebujeme chránit suchou pokožku před další ztrátou vody, nebo snížit tvorbu a přebytek kožního mazu v případě mastné pokožky. Někdy stačí použít pouze jeden esenciální olej, ale obvykle využíváme kombinaci 2-4 esenciálních olejů, které budou společně pracovat na našem záměru.

Obecný název

Latinský název

Suchá pokožka

Mastná pokožka

Akné

Snížení produkce mazu

Citron

Citrus limon


X



Cypřiš

Cupressus sempervirens


X



Kadidlo

Boswellia carterii


X



Levandule

Lavandula angustifolia



X


Pačuli

Pogostemon patchouli

X




Palmarosa

Cymbopogon Martini

X


X

X

Rozmarýn

Rosmarinus officinalis


X

X


Růže 

Rosa centifolia

X




Santalové dřevo

Santalum album

X


X


Skořice

Cinnamomum zeylancum



X


Tea Tree

Melaleuca alternifolia



X


Tymián

Thymus vul. ct. geraniol




X

Tymián

Thymus vul. ct. thymol



X


Vetiver

Vetiveria zizanioides

X


X


4. Koncentrace esenciálních olejů

A poslední oblastí je koncentrace esenciálních olejů v základě. Pokud aplikujeme směs na oblast obličeje, stačí nám skutečně velmi nízká koncentrace, od 0.5 - 1.5%, což například znamená, že na 30 ml základu použijeme 3 - 9 k. esenciálních olejů. Je lepší začít s nižší koncentrací a pokud po týdnu nevidíme požadovaný výsledek, můžeme zlehka eskalovat koncentraci esenciálních olejů ve směsi. Pokud připravujeme směs na jinou tělesnou oblast, nebo používáme směs olejů na větší plochu pokožky, například při masáži, můžeme zvýšit koncentraci esenciálních olejů ve směsi na 2 - 3%, což představuje na 30 ml základu od 12 - 18 kapek esenciálních olejů.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.