Migréna může mít přírodní řešení

Migréna může mít přírodní řešení

Bolest hlavy je nepříjemná a může nám zabránit chodit do práce, hrát se svými dětmi nebo dokonce vstát z postele. Migrény postihují asi 15% globální populace a jejich příčiny jsou nejasné, ačkoli se zdá, že genetika zde může hrát svou roli.

Migrény ovlivňují třikrát více ženy než muže. Předpokládá se, že způsobují bolest ovlivněním nervů a krevních cév v hlavě a mozku. Tyto bolesti hlavy mohou být způsobeny tolika faktory od nerovnováhy ve stravě, stres, nedostatek spánku, intenzivní námaha a dokonce i zvýšená hladina estrogenu, může být důvodem aktivace migrény. K bolestem hlavy se mohou přidružit další symptomy jako například rozmazané vidění, závratě, citlivost na dotek, svalová slabost, až po pokles kognitivních schopností.

I když je snadné řešení tabletka na uvolnění symptomů bolesti, v konečném důsledku to neřeší základní příčinu. Kromě dočasného maskování příznaků, užívání léků může mít nespočet vedlejších účinků, které ovlivní fyzické a duševní zdraví. Zvládání bolesti a dokonce její vyřešení lze dosáhnout velmi efektivně pomocí nefarmakologických řešení.

Jsou však chvíle, kdy jsou potřebné léky proti bolesti. I když je mnoho přírodních řešení bolesti účinných, v žádném případě nenahrazují léky na předpis, které jsou mnohdy silnější. Pokud již užíváte vysoké dávky léků proti bolesti, je nepravděpodobné, že by vám přírodní prostředky mohly sloužit jako alternativa. Avšak časem pomohou snížit množství užívaných léků.

Migréna a esenciální oleje

migrena esencialne oleje

Mezi nejúčinnější esenciální oleje v případě migrény jsou využívány zejména máta, oleje s vyšším obsahem cineolu kam patří například eukalyptus, rozmarýn a stejně je účinná proti migrénám levandule.

  • Máta je obsahem mentolu, který je známý jako lokální analgetikum v případě bolestí hlavy, migrény a neuralgie. Má schopnost vytvářet chlad zejména při nízkých koncentracích. Naopak, při vyšších koncentracích indukuje teplo, pálení nebo dokonce bolestivé pocity. 
  • Eukalyptus a rozmarýn obsahují monoterpénový oxid (1.8 cineol), který typicky působí v rámci dýchacích cest. Avšak stejně účinné je jeho působení proti bolesti s periferním analgetickým účinkem. 
  • Levandule s obsahem monoterpénového alkoholu (linalol) je účinným prostředkem snížení vnímání bolesti. 

Ideální je připravit si směs olejů do roll on aplikátoru s použitím kombinace minimálně dvou esenciálních olejů. V případě bolesti je vyšší koncentrace žádoucí. V tomto modelovém příkladu se bude jednat o 10% koncentraci. Roll on aplikátor vyplníme základním olejem (např. mandlový, slunečnicový) a nakapeme 10 kapek mátového oleje a 10 kapek eukalytového oleje. Aplikujeme na místo bolesti nebo pulsní místa, případně zátylek.

Migréna a léčivé bylinky

Léčivé bylinky byly používány od nepaměti na úlevu od bolesti. Jedná se hlavně o ty bylinky, které disponují sedativními a protizánětlivými vlastnostmi.

  • Zázvor je na čele seznamu přírodních způsobů, jak zmírnit migrénu. Zázvor je skutečně zázračná superpotravina, pomáhá při trávení, zmírňuje migrény, zlepšuje kognitivní zdraví, zmírňuje bolest a je úžasnou léčbou ranních nevolností.
  • Meduňka má komplexní farmakologický profil s mnoha psychoaktivními látkami uklidňujícími nervový systém. Čaj z meduňky pomáhá snížit vnímání bolesti, úzkost, pomáhá při nespavosti a stresu. Stejně příznivě ovlivňuje trávení.
  • Kozlík je přínosem mnoha kondici od deprese, bolestí hlavy, migrény, žaludečních potíží až po chronickou únavu. Výrazně zklidňuje nervový systém a limituje symptomy zvýšené reaktivity organismu.
  • Třezalka zajišťuje, aby byl serotonin (neurotransmiter dobré nálady) k dispozici v nervových synapsích. Třezalka je top volbou, pokud spouštěč migrény souvisí s nervovým přetížením a nedostatečným spánkem.
  • Ashwagandha je ajurvédská bylinka, ze které používáme kořen. Je adaptogenní rostlinou s velmi častým uplatněním při úzkosti, zvýšené stresové zátěži, nervozitě. Vyrovnává aktivitu nervového systému a v případě zvýšené reaktivity ji dokáže snížit pravděpodobně zvýšením aktivity GABA (neurotransmiter uklidnění). Obvykle se podává ve formě kapslí.

Migréna a výživové doplňky

migrena

Některé doplňky výživy a změna životního stylu mohou přinést  úlevu v případě migrén. Patří sem zejména následující:

  • Foláty (v syntetické formě pod názvem kyselina listová) mohou snížit frekvenci migrén. Hojně se nacházejí v listové zelenině jako špenát, kapusta, čínské zelí. Kromě toho, folát snižuje srážlivost krve a produkci krevních destiček, které mohou způsobit zpomalení průtoku krve a okysličení organismu. RDA 400 mcg.
  • Magnezium může být dobrou prevencí před aktivací migrén. Je známý relaxant a je jedním z nejdůležitějších minerálů v případě bolesti. Zkuste do stravy zařadit například více ořechů, semen, fazole, brokolice, zelená listová zelenina, které obsahují více tohoto minerálu. RDA 400 mg muži a 310 mg ženy.
  • Lněná semena a lněný olej přirozeně poskytují úlevu od migrény. Pokuste se je jíst každý den v podobě semen i oleje. Lněné semínko má také mnoho dalších výhod pro celkové zdraví, včetně vlákniny, která je nutná pro zdravé trávení a vylučování.
  • Více tekutin a kontrola pitného režimu by měla být jedním z prvních kroků, které podniknete při bolestech hlavy nebo migréně. Obvykle se doporučuje vypít 60 ml vody na 1 kg hmotnosti rozložené během celého dne. Průměrný člověk s hmotností 60kg by měl vypít 3,6 litru tekutin denně.
  • Zlepšete své emoční zdraví je rada, která se může zdát zvláštní, avšak emoční zdraví jde ruku v ruce se zdravím fyzickým.
  • Fyzický pohyb, dostatek spánku, ubrat z kofeinu, alkoholu a lepku.

Pátrání po příčině migrény a chronických bolestí

Pokud upřednostňujete  trvalé řešení před symptomatickým, pak je zde několik možností, jak zaujmout holistický pohled na bolest. Obvykle je hlavní příčina chronické bolesti často stejná, jako příčina mnoha chronických onemocnění. Co je na druhé straně dobrou zprávou, protože můžeme jednou ranou vyřešit množství chronických kondicí.

Možná jste již uhodli - základní příčinou je zánět. Zánět je často označován jako tichý zabiják. Akutní zánět je pro tělo zdravá a normální reakce na přítomnost patogenů. Tělo bylo takto sestrojeno a akutní zánět dokáže nejen tolerovat, ale i kontrolovat. Problémem je, pokud imunitní reakce neustále přetrvává, což může způsobit mnoho zdánlivě nesouvisejících symptomů a celkově snižovat kvalitu zdraví. Mezi základní příčiny chronického zánětu patří:

  • stres
  • střevní dysbióza
  • zpomalení detoxikace

1. Stres

Stres ve své nejčistší podstatě je pro nás dobrým. Upozorňuje nás na nebezpečí a pomáhá nám uniknout z nebezpečné situace nebo útočit. Akutní stres je krátkodobým a komplexním procesem. Problémem je stres dlouhodobý, což je typický rys života v 21. století. Dlouhodobá stresová zátěž je přímým nepřítelem našich nadledvinek. Jsou to dvě malé hormonální žlázy, které se nachází na horním pólu ledvin. Pokud jsme ve stresu, jsou to právě nadledvinky, které nám pomohou jako první dodáním energie. Vylučují hormon kortizol, který není jen hlavním antistresovým hormonem, ale i hlavním protizánětlivým hormonem. A tady je celý zdroj problému. Dlouhodobý stres vede k vyčerpání nadledvin a tím i k nízkým hladinám kortizolu. S nízkou hladinou kortizolu nemáme dostatečnou obranu vůči zánětům.

V tomto stavu zánětlivá reakce pokračuje na velmi nízké úrovni, obrazně je pod bodem varu a není úplně zastavena. Vstupujeme do dalšího levelu, který se jmenuje chronický zánět. Únava nadledvin může být zároveň hlavní příčinou migrény. A migréna na druhé straně může zhoršit únavu nadledvin. Možné jsou obě varianty a mohou být vzájemně propojeny a prezentovány současně.

Dlouhodobá strategie v případě migrén je v prvním kroku posílit nadledvinky vhodnými bylinkami a výživou těla (více info později) a zároveň se pokusit minimalizovat stresové napětí.

2. Střevní dysbioza

Tento pojem se odvolává na situaci, kdy je střevní flóra nevyvážená, tj existuje dlouhodobý přebytek nepřátelských bakterií nad přátelskými. V této situaci dochází k porušení výstelky střev. Buňky, které lemují střeva, jsou pevně drženy pohromadě, aby zabránily průniku škodlivých látek do tělesných tekutin. Při střevní dysbióze je narušena těsnost výstelky a dochází k propustnosti střeva. Toxické látky se dostávají do celého těla. Jelikož jich náš imunitní systém zachytí, přirozeně spustí zánětlivou odpověď na zneškodnění těchto částic. Zvyšuje se náročnost práce imunitních buněk a zároveň se zvyšují požadavky na sekreci kortizolu nadledvinkami.

Obě situace budou z dlouhodobého hlediska vést ke snížení funkcí jednak imunitního systému a vyčerpání nadledvin s nedostatkem sekrece kortizolu. Jestliže v první řadě neuděláme něco se střevní dysbiózou,  můžeme se točit v začarovaném kruhu s permanentními zánětlivými kondicemi v různých částech těla a opakujícími se bolestmi, včetně migrén.

3. Přetížené orgány detoxikace

Detoxikační systém našeho těla je tvořen lymfatickým systémem, který si můžeme představit jako kanalizaci města. I v našem těle se stará o pořádek a čištění mezibuněčných prostorů. Druhým důležitým centrem detoxikace jsou játra. Játra jsou jako čistička odpadu ve městě. I v našem těle přicházejí do jater nestrávené zbytky potravy, toxiny, patogeny atd, kde se zpracovávají na menší částice (metabolizují se) a následně jsou vyloučeny z našeho těla. Pokud nefunguje kanalizace a nefunguje čistička, začne se kupit ve městě nepořádek. A tutéž analogii můžeme uplatnit i na naše tělo. Hromadění toxinů ve vnitřním prostředí je potenciálním důvodem pro vznik chronických zánětů a migrény.

 

Závěrem, zkuste si zaznamenávat své migrény, aby jste měli lepší přehled o spouštěčích. Když budete mít jasnější obraz, máte více možností, jak se svou migrénou pracovat a jak si sestavit svůj plán zdraví. Prevence je vždy lepší, než léčba samotná.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.