Bylinky pro imunitní systém

Bylinky pro imunitní systém

Obecným trendem doby, kterou žijeme, je extrémní množství dostupných informací, ať už v rámci globálního nebo lokálního rozmezí. Informační přetlak způsobený technickými možnostmi má však i odvrácenou stranu. Příliš mnoho je někdy mnohem horší, než příliš málo. S množstvím dat a poznatků se začínáme postupně ztrácet v informační spleti. Je to jako klubko s nití, kde neumíme najít začátek. Ztrácíme se v mikro světě a chybí nám pohled z makro perspektivy.

Proč je makro perspektiva důležitou? Lidské tělo je komplexem a pracuje v určitých obvodech. Jeden symptom můžeme v rámci etiologie vystopovat na více místech. Příkladem je zánětlivá reakce, která je regulována zejména:

  • Imunitním systémem 
  • Střevním mikrobiómem 
  • Kortizolem, který uvolňují nadledvinky. 

V rámci přípravy terapeutické intervence se soustředíme na doplnění rostlinných stimulantů, které budou asistovat nadledvinkám při sekreci protizánětlivého kortizolu, postaráme se o střevní mikrobiom a pomůžeme imunitnímu systému rostlinami, které patří do kategorie imunostimulantů. Tato triáda je naší zbraní při všech fázích akutních zánětlivých onemocnění.

Bylinky pro podporu imunity

Imunitní systém je první linií obrany proti patogenům, které vyvolávají zánět. Od antimikrobiálních peptidů až po protilátky nacházející se v krvi, je imunitní systém nedílnou součástí boje proti nekonečnému náporu bakterií a virů, s nimiž se denně setkáváme. Udržování dobrého stavu imunitního systému je jednou z nejlepších investic do zdraví. Bylinky jsou obzvláště užitečné stimulanty imunitního systému a pomohou nejen v první fázi akutních onemocnění, kdy je výrazná imunitní reakce nutná, ale jsou součástí prevence vůči onemocněním.

fytoterapie 

Imunitní systém má dvě odlišné divize obrany. Vrozená nebo přirozená imunita má spíše širokospektrální aktivitu. Pohlcuje a ničí patogeny uvolňováním bílých krvinek, cytokinů a přirozených zabijáckých buněk. Specifická nebo adaptivní imunita je více specializovaná. Nezaplaví tělo bílými krvinkami, ale spíše využívá protilátky (imunoglobuliny) pro dosažení cílenějšího útoku proti konkrétním patogenům. Dalším dělením je oblast působení specifické imunity. Buněčná imunita pracuje prostřednictvím T buněk, přičemž humorální imunita působí v extracelulárních tekutinách, jako je například lymfatická tekutina nebo krev a využívá protilátky.

V první fázi akutních zánětlivých onemocnění je vhodné do terapie zařadit rostliny, které zlepšují činnost imunitního systému a mezi top imunostimulanty řadíme následující:

1. Vitamín C

Na vrcholu seznamu imunostimulantů je vitamin C. Je silným antioxidantem, je rozhodujícím pro zdraví kapilár, pokožky, zubů a kostí a důležitý pro tvorbu kolagenu. Je také jeden z nejčastěji doporučených doplňků proti únavě a ideálním párem nadledvin. Jelikož jsou to právě nadledvinky, kde se nachází nejvyšší koncentrace vitamínu C, je nutnou ingrediencí, která je potřebná k tvorbě nadledvinových hormonů. Jeho antioxidační aktivita souvisí se schopností předat elektrony volným radikálům, aby se stabilizovaly a následně recyklovaly. V případě probíhajícího zánětu je důležité zvýšit jeho příjem. Vyšší dávky vitamínu C jsou žádoucí v případě stresových situací, abychom působili preventivně proti infekcím a posilovali imunitní systém. Pokud je detoxikační obvod oslabený, zvýšením dávek vitamínu C můžete pociťovat paradoxní reakce. Vždy sledujte organismus a pokud dochází například k únavě, bušení srdce, pocitem úzkosti, průjmu, bolesti zubů, pak musíme snížit příjem a pracovat na detoxikační úrovni.

2. Zázvor (Zingiber officinale)

Zázvor se používá již tisíce let jako kulinářská a léčiva bylinka. Je základním pilířem ajurvédské medicíny a jeho účinnost prokázalo mnoho klinických studií. Má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, pomáhá stimulovat celý trávicí proces a lze jej považovat za univerzální bylinný prostředek pro mnoho různých zdravotních problémů. Je adaptogenní bylinou, která zvyšuje metabolismus, reguluje hladinu kortizolu, stabilizuje krevní tlak, spaluje tuky a zvyšuje energii. Zmírňuje bolesti a snižuje horečku, což z něj dělá skvělou pomoc při virálních onemocněních. Díky své schopnosti zlepšovat zdraví gastrointestinálního traktu, a jelikož je střevo součástí proti zánětlivé reakce, je top bylinkou jak zlepšit svou imunitu.

3. Kurkuma (Curcuma longa)

Další ájurvédskou celebritou je kurkuma, která je jedním z nejlepších přírodních imunostimulantů, jaké můžete zařadit do svého repertoáru. Aktivní složka - kurkumin je silné antiflogistikum, má antioxidační a antivirální vlastnosti. Mezi další účinky patří zlepšení mozkových funkcí, snižuje riziko srdečních chorob, pomáhá při prevenci Alzheimerovy choroby, snižuje symptomy artritidy a dokonce zlepšuje duševní zdraví a náladu. Kurkumin, podobně jako zázvor, využijete jako přírodní prostředek proti bolesti. Použití kurkumy je velmi jednoduché, stačí  posypat jídlo, nebo přidat do smoothies nebo prostě do vody.

4. Česnek (Allium sativum)

Česnek je pravděpodobně nejpoužívanějším mezi imunostimulanty. Pro tento účel ho dokonce používali staří římští vojáci. Má schopnost eliminovat celou škálu bakterií a virů. Vyzkoušeli jste někdy česnekový čaj? Je to další způsob, jak dostat do těla přirozený posilovač imunity, obzvláště pokud ho obohatíme o citron a med. Ve skutečnosti má mnohem příjemnější chuť a aroma, jak byste mohli očekávat. V zimních měsících otepluje a je šetrnějším pro sliznici žaludku ve srovnání se syrovým česnekem. Pokud je opět detoxikační obvod přetížen, je nutné postupovat opatrně. Česnekem zlikvidujete množství bakterií, které musí být vyloučeny ze systému. Pod zvýšenou námahu se dostávají játra, která musí toxiny rychle vyčistit. Pokud je činnost jater snížena, tento proces se může zpomalit, což dává šanci odumřelým bakteriím cirkulovat krevním oběhem s možným uvolňováním toxických substancí.

5. Echinacea (Echinacea purpurea)

Echinacea je využívána pro své imunostimulační vlastnosti mnoha bylinkáři, homeopaty a naturopaty. Může pomoci zmírnit příznaky nachlazení a chřipky a potlačit infekce. Je ideální bylinkou v případě sníženého metabolismu a kumulace toxicity v těle. Je užitečná v případě bolesti. Můžete si ji zařadit k detoxikačním bylinkám a to zejména v případě oslabení detoxikačního obvodu a sníženého metabolismu. Ideální je ji využít ve formě tinktury, ze které užíváme 20-50 kv. 4-6 krát denně, avšak terapii omezíme na týdenní periodu, kdy dochází k ústupu akutní infekce. Pokud nemáte připravenou tinkturu, i čajová směs přináší spolehlivé výsledky pro stimulaci imunity, přičemž zvýšíme její dávkování na pětkrát denně  po dobu akutní infekce.

6. Olivový list (Olea europea)

Možná ne tak známý v našich podmínkách, list olivovníku je přirozeným posilovačem imunity, má antioxidační vlastnosti a zvyšuje hladinu naší energie. Je dokázáno, že podporuje kardiovaskulární zdraví, reguluje krevní tlak a bojuje proti virovým a bakteriálním infekcím. Může také zmírnit příznaky nachlazení, chřipky, infekcí močových cest a opary. Nicméně nejznámější jsou jeho antivirové schopnost. Předpokládá se, že účinné složky dokáží proniknout buněčnou stěnou a zastavit replikaci poškozené buňky, případně zabránit permeabilitě buněčné stěny a vstupu viru.

7. Lichořeřišnice (Tropaeolum majus)

Lichořeřišnice je původem z jižní Ameriky a v 16. století je představena Evropě. Zatímco olivový list je účinný zejména při virálních onemocněních, lichořeřišnice se postará o bakteriální infekce a spolu s česnekem jsou top rostlinami s antibiotickým působením. Její cílení je zejména na oblast močových a dýchacích cest. Díky vysokému obsahu vitaminu C je zařazena mezi rostlinné imunostimulanty.

8. Medicínské houby

Všechny medicínské houby jsou známé svou schopností zvyšovat imunitu. Avšak mají své využití i v rámci celého neuroendokrinního systému a jsou ideálním pomocníkem, který má širokospektré cílení. K medicínským houbám patří zejména Cordyceps, Coriolus, Ganoderma lucidum, Lentinus, Maitake, Shiitake a další.

Představili jsme vám několik rostlinných řešení, které můžete využít na podporu imunitního systému v čase bakteriálních nebo virálních infekcí. A práce už zůstává na vás, sestavit si tu správnou kombinaci, které budete maximálně důvěřovat. Kromě rostlinných imunostimulantů se pokuste do kompozice terapie zahrnout i posilovače nadledvin a střevního mikrobiomu.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.