Jak pomoci bylinkami imunitnímu systému v první fázi infekcí

Jak pomoci bylinkami imunitnímu systému v první fázi infekcí

Makro perspektiva a její význam při zánětech v těle

Obecným trendem doby, kterou žijeme, je extrémní množství dostupných informací, ať už v rámci globálního nebo lokálního rozsahu. Informační přetlak způsobený technickými možnostmi má však i odvrácenou stranu. Příliš mnoho je někdy mnohem horší než příliš málo. S množstvím dat a poznatků se začínáme postupně ztrácet v informační spleti. Je to jako klubko s nití, kde nevíme najít začátek. Ztrácíme se v mikro světě a chybí nám pohled z makro perspektivy.

Proč je makro perspektiva důležitá? Lidské tělo je komplexem a pracuje v určitých obvodech. Jeden symptom můžeme v rámci etiologie vystopovat na více místech. Příkladem je zánětlivá reakce, která je regulována zejména:

  • Imunitním systémem
  • Střevním mikrobiomem
  • Kortizolem, který uvolňují nadledviny.

V rámci přípravy terapeutické intervence se soustředíme na doplnění rostlinných stimulantů, které budou asistovat nadledvinám při sekreci protizánětlivého kortizolu, postaráme se o střevní mikrobiom a pomůžeme imunitnímu systému rostlinami, které patří do kategorie imunostimulantů. Tato triáda je naší zbraní při všech fázích akutních zánětlivých onemocnění.

Komplexní protokol akutních zánětů zde

Bylinky pro podporu imunitního systému v akutních fázích onemocnění

Imunitní systém je první linií obrany proti patogenům, které vyvolávají zánět. Od antimikrobiálních peptidů až po protilátky nacházející se v krvi je imunitní systém nedílnou součástí boje proti nekonečnému náporu bakterií a virů, se kterými se denně setkáváme. Udržování dobrého stavu imunitního systému je jednou z nejlepších investic do zdraví.

Imunitní systém má dvě odlišné divize obrany. Vrozená nebo přirozená imunita má spíše širokospektrální aktivitu. Pohlcuje a ničí patogeny uvolňováním bílých krvinek, cytokinů a přirozených zabíječských buněk. Specifická nebo adaptivní imunita je více specializovaná. Nezaplaví tělo bílými krvinkami, ale spíše využívá protilátky (imunoglobuliny) pro dosažení cílenějšího útoku proti konkrétním patogenům. Dalším dělením je oblast působení specifické imunity. Buněčná imunita pracuje prostřednictvím T buněk, přičemž humorální imunita působí v extracelulárních tekutinách, jako je například lymfatická tekutina nebo krev a využívá protilátky.

Bylinky jsou obzvláště užitečné stimulanty imunitního systému a pomohou nejen v první fázi akutních onemocnění, kdy je výrazná imunitní reakce potřebná, ale jsou součástí prevence proti onemocněním.

Proč je cílená, intenzivní a krátkodobá podpora imunitního systému důležitá

V první fázi akutních zánětlivých onemocnění je vhodné zařadit do terapie rostliny, které zlepšují činnost imunitního systému. Mezi top imunostimulanty patří ty, které cíleně podporují nespecifickou imunitu. Naším cílem je v této fázi maximálně pomoci imunitním buňkám, které jsou v první linii obrany. Léčivými bylinkami pomáháme nespecifické imunitě zastavit patogen už na začátku jeho invaze. Pokud bychom čekali, mohlo by dojít k rychlému množení patogenů v našem těle, a tehdy by samotné bylinky nemusely stačit. Schopnost zvládnout akutní infekce v krátkém čase závisí na naší imunitě a my jí můžeme cíleně a intenzivně pomoci právě v prvních fázích infekce. Tento přístup je intenzivní a krátkodobý, což je v těchto případech nezbytné, jinak by mohl patogen získat převahu.

Tento fenomén byl výrazný i při infekci Covid-19, kde patogen mohl v některých případech získat převahu v orgánech, což vedlo k vážným důsledkům. Přestože pro Covid-19 existovaly různé protokoly, v mnoha případech nebyly cílené pro intenzivní podporu imunitního systému, což způsobilo náročné zvládání infekce.

Rozlišení akutní bakteriální a virové infekce

V prvních fázích onemocnění je velmi těžké rozlišit, zda náš imunitní systém bojuje proti bakteriálním nebo virovým patogenům. Bez lékařského vyšetření, jako je například CRP test, to není na první pohled jednoznačně možné určit. CRP test měří hladinu C-reaktivního proteinu, který je produkován játry při akutních zánětlivých reakcích. Vyšší hladiny CRP často naznačují bakteriální zánět, kde může být antibiotická léčba vhodná. Naopak při virových onemocněních antibiotika nebudou účinná, protože jsou určena k boji proti bakteriím, nikoli virům. Neopodstatněné užívání antibiotik při virových infekcích může přispět k rozvoji rezistence bakterií na antibiotika, což je vážným zdravotním problémem.

Rozlišovací markery virových a bakteriálních infekcí

Rozlišovací markery Virová infekce Bakteriální infekce
Nástup příznaků Rychlý nástup Postupný nástup nebo zhoršování
Trvání infekce Krátké trvání (několik dní) Delší trvání (přetrvávající příznaky)
Horečka Mírná až středně vysoká horečka Vysoká, přetrvávající horečka
Sekrety Čirý nebo bílý hlen Hustý, žlutý nebo zelený hlen
Kašel Suchý kašel nebo čirý hlen Vlhký kašel s hustým hlenem
Bolest svalů a kloubů Běžné (např. chřipka) Méně časté
Lokální symptomy Obecná malátnost, bez lokalizovaných příznaků Lokalizované symptomy (např. bolest ucha, krku)
Otok a zánět Obvykle bez výrazného otoku Výrazný otok a zarudnutí v postižené oblasti
Zhoršení stavu Zlepšení po 3-5 dnech Postupné zhoršování bez léčby

Bylinky s antivirovým účinkem: meduňka, olivový list, oregano, reishi, coriolus, ashwagandha, zázvor...

Čerstvé lístky meduňky (Melissa officinalis) vedle šálku čaje z meduňky v dekorativním kovovém šálku. Meduňkový čaj je známý svými antivirovými účinky a používá se pro podporu imunity a zmírnění stresu.

Meduňka (Melissa officinalis) je známá svými antivirovými vlastnostmi, zejména proti virům způsobujícím opary (herpes simplex virus). Obsahuje polyfenoly a flavonoidy, které přispívají k jejím antivirovým účinkům. Kromě toho má také uklidňující a relaxační účinky, což pomáhá zmírnit stres, který může oslabit imunitní systém. Často se používá ve formě čajů nebo extraktů ke zmírnění příznaků virových infekcí.

Olivový list (Olea europaea) obsahuje aktivní složku oleuropein, která vykazuje silné antivirové vlastnosti. Olivový list může být účinný proti širokému spektru virů, včetně herpes virů, chřipky a některých retrovirů. Má také silné antioxidační účinky, které pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným viry a podporují celkovou imunitní reakci.

Oregano (Origanum vulgare) je jednou z nejsilnějších bylin s antivirovými účinky, díky vysokému obsahu fenolových sloučenin, jako jsou karvakrol a thymol. Tyto sloučeniny prokazatelně působí proti mnoha virům, zejména respiračním virům, které způsobují onemocnění, jako je chřipka. Oregano se často používá jako esenciální olej nebo sušená bylina v prevenci a léčbě virových infekcí.

Reishi (Ganoderma lucidum) je adaptogenní houba s širokým spektrem účinků, včetně antivirových vlastností. Reishi obsahuje triterpeny a polysacharidy, které podporují imunitní systém a pomáhají bojovat proti virům. Tato houba je známá zejména svou schopností posilovat imunitu a pomáhá tělu rychleji se zotavit z virových infekcí, jako je chřipka nebo opar.

Coriolus (Coriolus versicolor) je houba, která má silné antivirové vlastnosti. Obsahuje beta-glukany, které stimulují imunitní systém a pomáhají mu efektivněji bojovat proti virům. Coriolus je nejznámější svými účinky na podporu imunity během infekcí horních cest dýchacích a často se používá v tradiční čínské medicíně.

Ashwagandha (Withania somnifera) je primárně známá jako adaptogen, který pomáhá tělu zvládat stres, má však také antivirové vlastnosti. Podporuje imunitní systém a může být účinná proti některým virům, jako je herpes a chřipka. Ashwagandha pomáhá zvyšovat odolnost organismu vůči infekcím a zlepšuje jeho schopnost bojovat s viry.

Zázvor (Zingiber officinale) má antivirové vlastnosti, které pomáhají bojovat proti virovým infekcím, zejména proti virům, které postihují dýchací cesty. Obsahuje gingerol, který má silné protizánětlivé a antivirové účinky. Zázvor se často používá při léčbě nachlazení a chřipky, protože zmírňuje zánět sliznic a podporuje imunitní odpověď.

Byliny s antibakteriálním účinkem: echinacea, česnek, tymián, lichořeřišnice, křen, zázvor …

Echinacea purpurová – přírodní imunostimulant s antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Používá se k posílení imunity a podpoře při infekcích dýchacích cest.

Echinacea (Echinacea purpurea) má silné antibakteriální vlastnosti, které pomáhají podpořit imunitní systém v boji proti infekcím. Stimuluje tvorbu bílých krvinek, které jsou klíčové při obraně těla proti bakteriím. Echinacea se často používá při léčbě bakteriálních infekcí horních cest dýchacích, jako je zánět průdušek a krku.

Česnek (Allium sativum) je jednou z nejznámějších antibakteriálních bylin díky své aktivní složce alicin. Alicin má schopnost ničit široké spektrum bakterií, včetně těch, které způsobují respirační, trávicí a kožní infekce. Česnek má také protiplísňové a antivirové vlastnosti, což z něj činí silný přírodní lék proti mnoha patogenům. Často se používá syrový nebo jako extrakt k posílení imunity a boji proti bakteriálním infekcím.

Tymián (Thymus vulgaris) je bohatý na sloučeniny, jako jsou thymol a karvakrol, které mají silné antibakteriální vlastnosti. Tymián je účinný proti různým druhům bakterií, včetně těch, které způsobují infekce dýchacích cest, jako jsou bronchitida a zánět dutin. Používá se ve formě esenciálního oleje, čaje nebo jako součást inhalací, aby zmírnil příznaky infekcí a pomohl tělu rychleji se zotavit.

Lichořeřišnice (Tropaeolum majus) má silné antibakteriální vlastnosti, zejména při infekcích dýchacích a močových cest. Obsahuje sloučeniny, které působí jako přírodní antibiotika a jsou účinné proti širokému spektru bakterií, včetně těch, které jsou rezistentní na tradiční antibiotika. Lichořeřišnice se často používá v čajích nebo tinkturách na podporu léčby infekcí.

Křen (Armoracia rusticana) je známý svými silnými antibakteriálními vlastnostmi, které jsou způsobeny obsahem sloučenin, jako jsou glukosinoláty. Tyto látky pomáhají tělu bojovat proti bakteriím, které způsobují infekce dýchacích a močových cest. Křen se často používá v syrové formě, zejména při léčbě infekcí horních cest dýchacích, kde pomáhá zmírnit zánět a podporuje čištění dýchacích cest.

Zázvor (Zingiber officinale) kromě svých antivirových vlastností má také silné antibakteriální účinky. Obsahuje gingerol, který působí proti bakteriím způsobujícím infekce dýchacích cest a trávicího traktu. Zázvor se často používá při léčbě nachlazení, kašle a infekcí krku, kde pomáhá zmírnit příznaky a podporuje imunitní systém v boji proti bakteriím.

Esenciální oleje při zánětech 

Příklad sestavení správného protokolu při akutních virových infekcích

Při akutní virové infekci, například dýchacích cest, bychom se měli soustředit na intenzivní užívání bylin s prokázaným antivirovým účinkem během prvních několika dnů onemocnění. V tomto období je důležité zaměřit se na rostliny, které podporují imunitní systém, zmírňují zánět a přímo bojují proti virům. Byliny, jako oregano, olivový list, meduňka, zázvor, reishi a coriolus, je vhodné užívat ve zvýšených dávkách a pravidelně během celého dne, ideálně v intervalech 3–5x denně. Takový intenzivní režim pomáhá tělu rychleji se zotavit a snižuje pravděpodobnost, že se infekce rozvine do závažnějšího stavu. Současně je důležité dodržovat dostatečný odpočinek a hydrataci, protože tyto faktory podporují účinnost bylinné terapie. Tento přístup by však měl být krátkodobý, trvající nejdéle 3 dny, a následně snižujeme dávkování.

Fytoterapie – online kurz zaměřený na léčivé rostliny a jejich využití v přírodní medicíně. Naučte se, jak používat bylinky na podporu zdraví a léčbu onemocnění. 

Představili jsme vám několik rostlinných řešení, která můžete využít na podporu imunitního systému v čase bakteriálních nebo virových infekcí. A práce už zůstává na vás, sestavit si tu správnou kombinaci, které budete maximálně důvěřovat. Kromě rostlinných imunostimulantů se pokuste do kompozice terapie zahrnout také posilovače nadledvin a střevního mikrobiomu.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.