Aromaterapie a zánět

Aromaterapie a zánět

Imunitní systém těla se začíná rozvíjet při narození tím, že si pamatuje každý jednotlivý organismus, se kterým se setká. Po identifikaci se aktivuje tělesná armáda a zahájí zánětlivou reakci jako obranný mechanismus. Akutní zánět má čtyři klasické příznaky jako teplo, zarudnutí, bolest a otok. Akutní zánětlivý proces je obvykle krátký a komplexní. Avšak v případě chronických infekcí je zánětlivá reakce konstantní, přetrvává dlouhodobě a na velmi mírné úrovni. Mohli bychom ji obrazně označit jako před bodem varu. Přetrvává dlouhodobě a postupně snižuje kvalitu našeho zdraví. Můžeme mít zkušenosti například s trvalou únavou a celkově sníženou vitalitou. Život přestává být vnímán jako místo radosti a nových nápadů. Život se stává každodenním bojištěm.

Dnes se podíváme, jak se z akutních zánětů dostáváme do zánětů chronických a jaké možnosti nám nabízí aromaterapie a esenciální oleje i v těchto případech.

Geneze chronického zánětu

Při zkoumání geneze chronického zánětu nás obvykle pátrání dovede k ose hypotalamus - hypofýza - nadledvinky. Tato osa zajišťuje regulaci zánětlivého procesu. V případě invaze patogenů se spouští kaskáda imunitních operací, počínaje vnějšími bariérami jako je například naše pokožka, reflexy jako například kašlání, smrkání. Pokud se patogenu podaří překonat tuto první bariéru, nastupuje do útoku druhá divize. Nespecifická imunita, která ničí patogeny prostřednictvím buněčného požírání, které se nazývá fagocytózou. A projev činnosti fagocytózy je zánět.

Zánět není zcela pochopen. Nikdo nechce zánět. Ale jakmile pochopíme, že akutní zánět je součástí práce našich imunitních buněk, budeme za zánět vděční, protože víme, že naše obranná armáda imunitních buněk je aktivní a právě pracuje na tom, aby naše tělo očistila od patogenů. Symptomy akutního zánětu jsou citelné jako například teplo, bolest, otok nebo zarudnutí. Je-li fagocytóza ukončena, tělo funguje opět jako dřív. Zánět je zdravou činností imunitních buněk a vítaným procesem.

Aby byl zánět kontrolován a my jsme nemuseli čelit hypersenzitivním symptomům, tělo využívá ke kontrole zánětů hormon zvaný kortizol. A tady se vracíme zase na začátek našeho pátrání k ose hypotalamus - hypofýza - nadledvinky. Kortizol je naším hlavním protizánětlivým hormonem, který reguluje imunitní reakci. Kromě toho je kortizol hlavním antistresovým hormonem. Jeho duální aktivita může být na začátku matoucí, ale pochopíme-li roli kortizolu, máme polovinu války vyhranou. Takže pojďme si to ukázat v praxi.

přítel zánět1

Zvýšené hladiny kortizolu

Naše tělesné tkáně žádají více kortizolu, a to zejména ve dvou případech. Stres a zánět. Nejčastější požadavek na kortizol pramení ze zažívání stresu. V dnešní době není neobvyklé, že jsme vystresovaní každý jeden den. Ať je to strach z nemoci, nebo stres existenční, vždy bude zvýšená zátěž kladena na osu hypotalamus - hypofýza - nadledvinky, které musí produkovat více kortizolu, aby nám pomohly kráčet našimi dny. A jelikož víme, že kortizol není jen antistresový ale i protizánětlivý, pak zvýšené hladiny kortizolu budou působit proti zánětům.

Mnoho lidí by se zeptalo, co je na tom špatně, že kortizol působí proti zánětům. A to je docela logická otázka. Přece nikdo nechce zánět. Ano, nikdo nechce zánět, protože zánětu často nerozumíme. Zánět je jedním z projevů zdravé činnosti imunitních buněk. Pokud se do našeho těla dostane patogen, imunitní buňky jej identifikují a zneškodní. Jako výsledek jejich usilovné práce, my cítíme symptomy zánětu jako bolest, otok, teplo a červenání. Zánět je zdravou činností imunitního systému. Tělo bylo přesně takto sestrojeno. Zánět je vítaným tělesným procesem. Je krátkodobý a potřebný k tomu, aby byly všechny patogeny zneškodněny. Bez zánětu to není možné.

A jelikož je kortizol vylučován při každé periodě stresu, stejně je aktivní i jeho protizánětlivá činnost. V době stresu je naše tělo v pohotovosti a nemá čas zabývat se bolestí nebo jakýmkoliv projevem zánětu. Zánět je utlumen a to je přesně to, co patogeny vítají. Mohou se tiše a bez povšimnutí dále šířit a osidlovat naše tkáně. Zvýšené hladiny kortizolu vždy blokují aktivitu imunitních buněk a za tímto účelem jsou kortikoidy často medicínsky využívány. Zánět je však jednou z činností imunitních buněk. A to je také odpověď na to, proč stres snižuje funkce imunitního systému.

Pokud naše nadledvinky produkují příliš mnoho kortizolu, obvykle při intenzivním stresu, působíme proti zánětům. Zánětlivé mediátory jsou deaktivovány a imunitní buňky se nemají jak dozvědět o přítomnosti patogenu a nemohou zasáhnout. My sice z krátkodobého hlediska necítíme symptomy zánětu, ale je to jen krátkozraké řešení. Patogeny mají v tomto prostředí dostatek času na to, aby se začaly množit, stát se virulentními a postupně snižovat činnost našich tkání.

Pokud jsou nadledvinky dlouhodobě drancovány neustálým stresem, postupně začne sekrece kortizolu degradovat. S nízkou hladinou dostupného kortizolu se snižuje celkový metabolismus našeho těla. Štítná žláza snižuje produkci svých hormonů. S nízkým metabolismem klesá trávicí a eliminační činnost. Zbytky potravy se drží v posledním článku trávicího traktu déle, než je potřeba. Může dojít k narušení střevní mikroflóry a střevní propustnosti, což opět může způsobit vlastní intoxikaci našeho těla. Naše vnitřní prostředí se stává ideálním hostitelem pro invazi patogenů. Nedostatek kortizolu už pro nás není spolehlivou protizánětlivou ochranou. Zpomalený metabolismus a kumulace toxických metabolitů způsobuje vznik nízkostupňových infekcí v různých částech těla a vstupujeme do stadia chronických zánětů.

Aromaterapie a esenciální oleje

Esenciální oleje nám při infekcích a zánětech umí být velmi nápomocné. Dokonce jsou naší duální zbraní. Pomohou nám zvládnout náročnější období stresu s lehkostí a zároveň jsou přeplněné bioaktivními látkami, které mají prokazatelný antimikrobiální efekt.

Esenciální oleje a stres

Už víme, že stres oslabuje výkonnost našich imunitních buněk. V každé stresové zátěži se hladina kortizolu zvyšuje a jeho zvýšená hladina je obrazně řečeno sedativem pro imunitní buňky a imunitní mediátory. Blokuje se zánětlivá reakce a fagocytóza. Tyto přirozené tělesné procesy jsou však nezbytné pro likvidaci patogenů. Kortizol sice sníží vnímání symptomů, avšak o to více času zůstává patogenem pro postupné osidlování našeho těla. Naším prvořadým úkolem je používat esenciální oleje ke zklidnění nervového systému. Je to jednoduchá, přirozená a přímočará cesta, jak snížit pociťování stresové zátěže a snížit množství kortizolu.

Je mnoho olejů se zklidňujícími vlastnostmi. Můžete vyzkoušet například inhalaci nebo difuzování následujících esenciálních olejů a pozorovat jak se zmírňuje napětí vašeho těla a uvolňuje se vaše mysl:

  • YlangYlang 
  • Pomeranč 
  • Citron 
  • Sladká majoránka 
  • Levandule 
  • Heřmánek 
  • Bergamot 
  • Santalové dřevo 
  • Citronová tráva 
  • Pačuli 

Esenciální oleje a zánět

Antimikrobiální aktivita esenciálního oleje je ve velké míře závislá na jeho chemickém složení. V moderní medicíně je antibiotická léčba běžná, avšak celoplošné a nadměrné používání způsobilo u množství lidí rezistenci na antibiotika, což je v současnosti jedním z hlavních problémů veřejného zdravotnictví. Na druhé straně, esenciální oleje mají svůj potenciál jako farmaceutika. Jejich chemická struktura je komplexní a mnohotvárná. Některé oleje mají známou dominantní složku, ale obsahují i ​​řadu dalších látek a stopových prvků, které tvoří komplex jedinečnosti tak typický pro každý jeden esenciální olej.

V kurzu aromaterapie sledujeme přesně tento koncept. Nejsou to jen terapeutické vlastnosti sbírané našimi předky již několik staletí. Sledujeme také jejich bioaktivní složky, které nám dosud poskytla věda. A právě z těchto důvodů můžeme cíleně a selektivně vybírat vhodné esenciální oleje zejména pro bezpečnost a efektivitu terapie.

Například při akutních infekcích budou našimi pomocníky esenciální oleje s dominantní kompozicí fenolů a fenylpropanoidů. Takto sestavená směs je využívána jen krátkodobě (obvykle první tři dny) a intenzivně. Je to krátkodobá a intenzivní pomoc imunitním buňkám zvládnout nápor patogenů hned při jejich invazi. Z hlediska chemické kompozice jsou nejúčinnější oleje s dominantním obsahem fenolytických složek. Carvacrol (oregano, saturejka), thymol (tymián), eugenol (skořice list, bazalka). Byla prokázána jejich účinnost proti širokému spektru mikroorganismů.

Pokud jsme však již na druhé straně a trápí nás chronický zánět, musíme postupovat pomalu a postupně. V těchto případech je méně více. Agresivnější oleje z řady fenolů a fenylpropanoidů mohou být až příliš intenzivní pro tělo, které ztratilo svoji vitalitu. V tomto případě si pomůžeme esenciálními oleji jemnějšího kalibru, nicméně naše terapie bude dlouhodobá. A o tom, které oleje jsou jemnější, nám odpověď opět dá jejich dominantní chemická kompozice. V tomto případě je vhodné sáhnout po esenciálních olejích, jejichž dominantní složku tvoří alkoholy. Alkoholy budou užitečné v případě chronických infekcí, kde je terapie vedena jemně, avšak vyžaduje se delší perioda rekonvalescence. Patří sem například linalool (růžové dřevo, koriandr, bazalka, levandule, bergamot), který vykazuje aktivitu proti některým bakteriím a houbám, avšak jeho efekt je podstatně vyšší v přítomnosti dalších složek, jako jsou například geraniol (palmarosa, geranium, tymián), nebo terpinen-4-ol (tea tree, majoránka).

Závěrem, esenciální oleje a aromaterapie mají obrovský potenciál sloužit nám bezpečně a ve prospěch našeho zdraví. Jsou vysoce koncentrované hydrofobní kapaliny získané z rostlin. A i když jsou rostlinného původu, nezískáváme je přirozeným způsobem. Koncentrace účinných látek nacházejících se v esenciálních olejích může být naším nejlepším přítelem, pokud jsou používány s porozuměním, ale zároveň i katem, pokud s nimi zacházíme, aniž bychom je poznali o trochu blíže.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.