Chronický zánět - kde začít?

Chronický zánět - kde začít?

Imunitní systém těla se začíná rozvíjet po narození tím, že si pamatuje každý jednotlivý organismus, se kterým se setká. Každý organismus má na svém povrchu jedinečný molekulární otisk. Po identifikaci se aktivuje tělesná armáda a zahájí zánětlivou reakci jako obranný mechanismus. Akutní zánět má čtyři klasické příznaky jako teplo, zarudnutí, bolest a otok. Akutní zánětlivý proces je obvykle krátký a komplexní. Avšak v případě chronických zánětů je protizánětlivá reakce snížena. Chronický zánět přetrvává dlouhodobě na velmi mírné úrovni. Mohli bychom tuto úroveň obrazně označit jako před bodem varu s příznaky, které nejsou až tak jednoznačné jako ty v akutním stádiu.

Chronická zánětlivá onemocnění jsou jistým způsobem záhadná v poskytování svých symptomů. Nejsou tak akutní, jako při aktivním infekčním procesu, který je doprovázen horečkou nebo akutní bolestí. Chronické záněty nám umožňují relativně normálně fungovat. Avšak tyto příznaky neodezní tak rychle jako při akutním zánětu. Existují dlouhodobě.

U chronických zánětů je osa hypotalamus - hypofýza - nadledvinky klíčovým regulátorem imunitních procesů. Předpokládá se, že porucha této osy by mohla být součástí patogeneze chronických zánětlivých onemocnění, jako je například revmatoidní artritida. Nedostatečné vylučování nadledvinových hormonů nedokáže tlumit zánětlivý proces, který se stává chronickým.

K vyčerpání nadledvinek nás mohou přivést symptomy jako trvalá únava, snížení mozkových funkcí, problémy s hmotností, vpadlá očnicová tkáň, senzitivita na medikamenty, žádostivost po sladkých potravinách, bušení srdce, problémy s plodností, poruchy nálad atp. Tyto symptomy mohou naznačovat, že nadledvinky jsou vyčerpané a nedokážou zásobovat tělo dostatečným množstvím kortizolu.

Návrh terapeutické intervence při chronických zánětech

U chronických zánětů a infekcí musíme zvážit přístup. Pro slabší konstituci by použití agresivních bylinek, esenciálních olejů a doplňků mohlo vést k nepříznivým reakcím. Příprava těla je klíčová a týká se zejména celostního přístupu. Naším cílem je sestavit směs, která bude výživná a nestimulační, abychom dodali tělu dostatek času na obnovu a rekonstrukci. Pro někoho to mohou být měsíce, pro jiné to může být i delší perioda.

Terapeutický přístup je nutné volit s určitou posloupností a systematicky. V těchto případech je méně více. Návrh terapie a celý její průběh může být dlouhou a náročnou cestou, vyžadující trpělivost, abychom zajistili plně funkční játra a nadledvinky, obnovili střevní mikrobiom a vytvořili si dostatečné výživové rezervy. A konečně, několik systémů musí být správně vyváženo a posíleno, než se pustíme do aktivního boje proti chronickým zánětům.

chz  

1. Výživa a chronický zánět 

Správná skladba potravy je klíčová. Schopnost omezit poškození chronickým zánětem zajišťuje imunitní systém, který čerpá živiny z organismu pro svoji energii a činnost buněk. Pokud nezačneme přijímat správné živiny, začneme slábnout, nemáme dostatečné energetické rezervy, pak chronické záněty vyhrávají. Začínáme pomalu, abychom se vyhnuli případným negativním reakcím a vedlejším účinkům, které mohou být způsobeny příliš agresivním použitím živin ve slabém těle, které je již napadeno. Pokud je tělo slabé, i nejlepší živiny mohou být toxické. Avšak neexistuje jednoznačné pravidlo, jak začít, spíše je to umění než věda, protože reakce každého člověka na každém kroku změny výživy může být velmi odlišná. Tělo reaguje s každým tahem odlišně. Do stravy bychom měli zařadit zejména:

  • Rybí olej by měl být součástí detoxikačního programu. Pomáhá tělu vyrovnat se s jakýmkoli zánětem. 
  • Vitamin C je nezbytný pro naše tělo. Je klíčovým posilovačem imunity a nadledvinek. 
  • Vitamin D má antivirální a antibakteriální účinky. A věděli to i naši předkové, kteří si pozorováním a empirickým přístupem sami vytvořili přísloví "Kam nechodí slunce, tam chodí lékař." Na rozdíl od vitamínu C se vitamín D v těle vytváří, když se vystavíme slunečnímu záření. Podíváte-li se na náš současný životní styl a nedostatečný pobyt v exteriéru, je zcela normální předpokládat, že prakticky každý trpí nedostatkem vitamínu D. 
  • Chlorella je jednobuněčná, sladkovodní zelená řasa, o které se vědecky dokázalo, že se váže se rtutí, olovem, kadmiem a jinými toxickými kovy, které se akumulují ve střevním systému a následně stimuluje jejich eliminaci. Obsahuje řadu bílkovin a dalších živin, které navíc pomáhají kontrolovat hmotnost, podporují funkce imunitního systému a dokonce zabraňují poruchám imunitního dohledu. Ze všech dostupných rostlin chlorella obsahuje nejvyšší podíl chlorofylu. Ve srovnání se spirulinou je to až 10 krát více. Na začátku užívání chlorelly postupujte opatrně. Příliš mnoho chlorelly a příliš časté užívání může způsobit nežádoucí vedlejší účinky, zvláště pokud se jedná o slabší organismus. Jako výsledek její čistící aktivity můžete pociťovat zvýšenou střevní aktivitu jako plynatost, křeče, zácpu nebo průjem. Takže začněte s relativně malým množstvím a pomalu zvyšujte, abyste dosáhli jemného detoxikačního efektu. 
  • Koriandr je populárním kulinářským kořením, což je však méně známé, je jedním z nejspolehlivějších přírodních detoxikátorů. Je obzvláště účinný při odstraňování rtuti, těžkých kovů a jiných toxických látek z těla. Koriandr je k dispozici jako olej lisovaný za studena, v sušené formě, nebo jej jednoduše můžete zařadit do stravy jako koření. Chlorella a koriandr jsou výborným párem, který pomůže s detoxikačním procesem. Klíčem je použít je společně. Koriandr je akcelerátor, někdy táhne kovy z tkání rychleji, než je tělo dokáže vyloučit a může dojít k riziku jejich zpětné reabsorpci. Přidáním Chlorelly zajistíme, aby se těžké kovy skutečně z těla odstranily a neabsorbovaly zpět do tkání. Tato dvojkombinace dokáže již během šesti týdnů odstranit 80 % nahromaděných těžkých kovů. Zároveň obě rostliny jsou vynikajícími pro činnost imunitního systému. 
  • Spirulina je další superpotravinou z rodiny modrozelených řas. V rámci imunitního systému má výrazné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Navíc snižuje krevní tlak a hladiny cholesterolu. Dodává nám potřebné výživné látky, které jsou u oslabeného detoxikačního obvodu žádoucí. Opět, čím slabší je tělo, tím opatrněji postupujeme při zařazování doplňků. Agresivnější přístup by mohl vést k pocitům nevolnosti, závratím, zácpě nebo zvýšené žízni. 
  • Kurkuma je jedním z nejlepších přírodních imunostimulantů, které můžete zařadit do svého repertoáru. Aktivní složka - kurkumin je silné antiflogistikum, má antioxidační a antivirální vlastnosti. Mezi další účinky patří zlepšení mozkových funkcí, snižuje riziko srdečních chorob, pomáhá při prevenci Alzheimerovy choroby, snižuje symptomy artritidy a dokonce zlepšuje duševní zdraví a náladu. 

2. Střevní mikrobiom a chronický zánět 

Mnoho různých zánětlivých onemocnění začíná ve střevním systému. Odtud mohou patogeny migrovat do různých částí těla. Střevní stěna, velikostí připomínající dvě tenisová hřiště, je propustná, což znamená, že umožňuje určitým substancím proniknout do krevního oběhu. Jak se propustnost zvyšuje, mnoho nežádoucích substancí může stimulovat imunitní systém. Tato obranná činnost může vyústit v záněty a velké množství protilátek vůči různým antigenům. Střevní permeabilita může stát za zvýšenou toxicitou vnitřního prostředí. Místo toho, aby byly toxiny vyloučeny stolicí, kolují krevním oběhem a mohou napadat klouby, svaly, pojivovou tkáň, nervy a jiné orgány, které jsou dispozičně slabší. Část cirkulujících toxinů může vstoupit do mozku a výsledkem je deprese nebo neurologické problémy.

Jak se problém stává „celotělovým“, tj. zasáhne celý tělesný systém, trávení potravy se stává kompromisem. Extrémně obtížné může být přijímání určitých druhů nutrientů, vitamínů a minerálů, které však tělo potřebuje k efektivní práci. K této situaci může dojít bez ohledu na to, jak zdravě se stravujete.

Problémem číslo jedna je zácpa. Je stavem, kdy není střevo pravidelně vyprazdňováno, dokonce s obtížemi a někdy i bolestivou defekací. I když budeme brát v úvahu, že trpět zácpou čas od času můžeme, pravidelná zácpa může způsobit narušení normální zánětlivé reakce. A teď se můžete zeptat, co je normální? Je to variabilní od osoby po osobu, ale obecně bychom mohli říci, že stolice jednou nebo dvakrát denně je v normálním rozmezí. V rámci péče o střevní systém si do programu zařadíme:

  • Prebiotika jsou nestravitelné jídlo, které podporuje růst dobrých bakterií ve střevě. Zdroje prebiotik v potravě známe jako vláknina. Prebiotika jsou dlouhodobým přístupem ke zdraví střev. Ačkoli to není okamžitá náprava, jsou prostředkem pro dlouhověkost a dlouhodobé výsledky. Konzumace vlákniny by měla být na úrovni 25 gramů denně u žen, u mužů 38 gramů.
  • Probiotika jsou nutná pro naplnění střevního systému prospěšnými bakteriemi. Kromě udržení dobrého trávení je další výhodou probiotik posílení imunitního systému. Většina imunitní funkce se odehrává v trávicím traktu, ve střevech. Zdravé bakterie pomáhají udržovat imunitní systém funkční. Do stravy můžete zařadit kvašené potraviny nebo zakysané mléčné výrobky s obsahem živých kultur.
  • Bylinná sestava bylinky pomohou vyčistit střevní stěny a zlepšit střevní peristalitku. Tento krok je ovšem jen krátkodobý pro vyčištění střevních stěn. Není náhradou za přirozenou střevní činnost. Do směsi je vhodné zařadit kombinaci kajenského pepře, kůry krušiny, řešetlák purschův, lékořici, ibišek, zázvor, fenykl atp.

3. Nadledvinky a chronický zánět 

Všichni čas od času pociťujeme stres. V mnoha ohledech je pro nás dobrý, pomáhá nám dosáhnout cílů, zvládnout termíny a dává nám soutěživou sílu. Ale když se nám vymkne z kontroly, vede k řadě problémů jako je fyzická bolest, migrény, emoční problémy atp. Čím více jsme vystaveni stresu, tím více zatěžujeme nadledvinky, které pro nás sekretují protizánětlivý kortizol. Ovšem i ony mají své limity. Postupně začne sekrece kortizolu degradovat a tělo je ponecháno bez adekvátní protizánětlivé ochrany vůči patogenům. U chronických infekcí, při dlouhé době rekonvalescence, je téměř vždy důvod nedostatek kortizolu a narušení osy hypotalamus - hypofýza - nadledvinky. Spolu s nedostatkem kortizolu se snižuje tělesný metabolismus, častá je trvalá únava a snížení reprodukčních schopností.

Jedním z důležitých kroků je snížit nervové zatížení. Každá stresová zátěž vyčerpává nadledvinky. Kromě identifikace stresoru si můžeme pomoci sedativními bylinkami jako je kombinace třezalky, meduňky, kořene kozlíku, chmele atp. nebo esenciálními oleji jako bergamot, citron, levandule, majoránka, ylang ylang, pačuli atd.

4. Játra a chronický zánět 

Jednou z nejlepších metod pomoci imunitnímu systému je rychlé odstranění toxinů, vylučovaných patogeny, z našeho těla. Toxiny zpomalují organismus a odvádějí pozornost imunitního systému od jeho primárního úkolu, tj. boj proti infekci. Tělo musí vynaložit další energii na odstranění toxinů, což způsobuje nedostatek prostředků na zvládnutí chronické infekce, která se v těle nachází. Jedním z nejlepších způsobů, jak pomoci tělu vyčistit toxiny, je soustředit pozornost na játra. Játra mohou být považována za čističku odpadů v těle. Posílení a ochrana buněk jater je klíčovým prostředkem detoxikace. Podávání výživných látek jako ostropestřec mariánský, kurkuma, artyčok, rozmarýn, máta, kořen pampelišky je přesně ta cesta, kterou musíme sledovat.

Je třeba poznamenat, že příliš agresivní detoxikace může být škodlivá, protože tělo zaplavené toxickými metabolity může reagovat zcela opačným efektem, než byl náš záměr. Klíčem k úspěchu je správné dávkování. Více nemusí být nutně lépe. Pokud je tělo slabé, agresivní podpora jater je může poškodit a ještě více zatížit tělo v důsledku nadměrného rozkladu metabolitů.

Závěrem, zotavení z chronických zánětů je pomalý proces, který však přináší z dlouhodobého hlediska pozitivní výsledky. Síla imunitního systému se nedá měřit v laboratoři, důkaz vám poskytne život samotný. Systematický přístup, výživa těla, detoxikace a obnova činnosti nadledvinek a střevního mikrobiomu jsou základní kritéria pro trvalé výsledky. Takže je na čase sestavit si svůj vlastní plán.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.