Vitamin C nejen při infekcích

Vitamin C nejen při infekcích

Vitamin C je velmi dobře známým a většina lidí by dokázala hned říct dvě nebo tři výhody, které pro zdraví vitamin C má. A protože si ho naše tělo neumí vyprodukovat samo, jsme plně závislí na jeho externím příjmu. Kyselina askorbová, oficiální název pro vitamin C, je nezbytnou živinou pro zdravé tělo. Je to ve vodě rozpustný vitamin a to co tělo nespotřebuje vyplavuje z těla ledvinami ve formě moči. Tento vitamin si nedokážeme uložit do zásob a potřebujeme jeho pravidelný příjem. Výhody vitaminu C sumarizujeme následovně:

vitc3

1. Vitamin C jako antioxidant

Antioxidanty jsou nezbytné pro náš život, neboť bojují proti oxidujícím volným radikálům v našem těle. Volné radikály jsou molekuly, které jsou složeny z nestabilního atomu, tj. atomu, který ztratil svůj elektron. Ve snaze o stabilizaci se soustředí na „krádež“ elektronu z jiné molekuly. Molekula, ze které byl „ukradený“ elektron, se mění opět na volný radikál a řetězová reakce poškození molekul a následně celých buněk začíná. Poškozené buňky podlehnou oxidačnímu stresu, což může vést až k buněčné smrti. Volné radikály jsou do našeho těla přijímány z externího prostředí, jako cigaretový kouř, smažená jídla, UV záření nebo se přirozeně tvoří jako součást tělesného metabolismu, například při trávení a zánětlivých reakcích. Aby se zabránilo poškození našich buněk, musíme disponovat dostatečným množstvím antioxidantů. A jedním z nich je vitamin C.

2. Vitamin C jako imunostimulant

Práce imunitních buněk je závislá na kvalitě živin, které přijímáme ve stravě. Bez dostatečné výživové rezervy nemá tělo z čeho čerpat. vitamin C je jednou z důležitých živin, které pomáhají fagocytům (požíračům patogenů) a T-buňkám (zabíječům patogenů). Snížená hladina vitaminu C negativně ovlivňuje schopnost těla bojovat proti infekcím. Zvýšené dávky vitaminu C jsou potřebné při zánětlivých stavech, kdy je podpora aktivity imunitních buněk důležitá. V tomto stavu dochází k vyšší spotřebě vitaminu C, což souvisí s volným terénem pro aktivitu volných radikálů.

3. Vitamin C jako ochránce cév

Všichni víme, že ateroskleróza je hlavní příčinou smrti ve vyspělých zemích. Ateroskleróza je výsledkem poranění extrémně tenké vrstvy endotelových buněk, které lemují vnitřní povrch krevních cév. K poškození endotelu dochází zejména u stravy, která je bohatá na cukr, cigaretový kouř a environmentální toxicita. Tyto faktory vedou k produkci volných radikálů, které poškozují vnitřní vrstvu cév. Poškozená céva volá po opravě a tělo k tomuto účelu využívá „lepidlo“ zvané cholesterol. Čím více je poškozený endotel, tím více jsou játra nucena produkovat LDL cholesterol. Ke zvrácení onemocnění je nutný vitamin C. Užívání vitaminu C snižuje produkci volných radikálů, zabraňuje poškození endotelu a tvorbě aterosklerotických plátů. Zároveň snižuje hladinu oxidujícího LDL cholesterolu.

4. Vitamin C jako stimulant energie

Únava a nízká hladina energie volá po dodávce vitaminu C. Únava je signálem, že naše tělo nemá k dispozici dostatek hormonů, vitaminů a minerálů, aby mohlo efektivně fungovat. vitamin C je důležitou složkou pro produkci kortizolu kůrou nadledvinek, který je naším hlavním hormonem v době stresu a při zánětlivých stavech.

5. Vitamin C jako anti-aging

Vitamin C je nezbytný pro zdravou pokožku a tvorbu kolagenu. Kolagen je bílkovina, která udržuje pokožku pohromadě. Je to nejrozšířenější protein v těle, který se nachází v kůži, tkáních a kostech a k jeho výrobě je zapotřebí vitamin C.

Zdroje vitaminu C

Čerstvé ovoce a zelenina jsou nejlepším zdrojem vitaminu C. Vitaminy a minerály jsou zdravé, pouze pokud je skutečně jíme. DDD pro vitamin C je u mužů 90 mg denně a 75 mg pro ženy denně. Kuřáci potřebují dalších 35 mg denně.

Citrusové ovoce

Pro mnoho lidí jsou citrusové plody často nejlepším zdrojem vitaminu C. A to jednoduše proto, že citrusové ovoce je snadno dostupné. Pomeranče, citrony a limetky se obvykle dají koupit v obchodech po celý rok. Například jeden pomeranč poskytuje asi 65 mg vitaminu C, pro srovnání, šťáva z jednoho citronu má jen 19 mg vitaminu C.

Šípky

Šípky jsou jedněmi z nejlepších zdrojů vitaminu C pocházejících z kvetoucích rostlin. 20 mg vitaminu C je obsaženo v každém šípku. Už šest šípků může poskytnout 120 mg vitaminu C. A tak jako krása růže, i vaše pleť bude pružná a pevná.

Kiwi

Žádný ovocný salát nebude úplný bez tohoto zeleného ovoce. Pokud sníte dvě kiwi (148g), doplníte si až 138 mg vitaminu C. Pokud se vám těžko odlupuje hnědá slupka, rozřežte kiwi podélně na polovinu a lžící vydlabejte vnitřek.

Zelí

Zelí je často označováno jako zelený superhrdina. Syrové zelí je jedním z nejlepších zdrojů vitaminu C. I když si jej uvaříte stále obsahuje 120 mg vitaminu C na 100g.

Sladká žlutá paprika

Žlutá paprika obsahuje 183,5 mg vitaminu C na 100g. Žlutá odrůda má více vitaminu C než zelená a červená paprika, takže si určitě kupujte žlutou.

Růžičková kapusta

Tato zelenina se netěší velké oblibě a ani popularitě. Ale může být naším skutečným zachráncem, protože obsahuje 84 mg vitaminu C na 100g. Abyste odstranili příliš hořkou chuť je dobré při pečení růžičky kapusty jemně naglazovat javorovým sirupem.

Doplňky vitaminu C

Doplňky jsou rychlým způsobem, jak velmi jednoduše získat potřebné živiny pro funkce našeho těla. Avšak doplňky nemohou nikdy nahradit následky nesprávného stravování a životního stylu. Vitaminové doplňky mají svůj význam trpíte-li různými onemocněními nebo se snažíte onemocnění předcházet.

V situacích, kdy buňky trpí oxidačním poškozením, při kardiovaskulárních onemocněních, při infekcích a v době intenzivního stresu není nic špatného sáhnout i po doplňcích. Obvykle se doporučuje doplňovat 1000 mg vitaminu C denně, přičemž je horní tolerovaná hranice stanovena na 2000 mg denně. Vitamin C je vitamin rozpustný ve vodě. Pokud užijete velké množství v doplňku a tělo jej nemůže použít, vypláchne ho močí. Proto je lepší ujistit se, že pravidelně dostáváte malé množství než jednou velké množství. Vitamin C je jednou z nejbezpečnějších a netoxických přírodních živin. Vitamin C má velmi málo vedlejších účinků. Pokud se vyskytnou, tak to bude pravděpodobně průjem. Jedná se o přirozený způsob odstranění nadměrného množství vitaminu C z našeho těla. Pokud se tak stane, jednoduše musíme množství užívaného vitaminu C snížit.

Kyselina askorbová

Nejběžnější formou vitaminu C je kyselina askorbová. Protože je vitamin C rozpustný ve vodě a vylučuje se z těla poměrně rychle, měli bychom si denní příjem rozložit na celý den. Aby se zajistila maximální absorpce vitaminu C, je dobré sáhnout po výrobcích, které obsahují i ​​bioflavonoidy. Je to přesně tak, jak v přírodě. Zelenina, která je bohatá na vitamin C obsahuje také vysoké množství bioflavonoidů.

Liposomální vitamin C

Další alternativou je lipozomální vitamin C. Oproti kyselině askorbové se v tomto případě vyhneme střevním obtížím. Tuková vrstva liposomu chrání vitamin C před přímým kontaktem se střevem a žaludkem. Tato forma, ve srovnání s kyselinou askorbovou, udržuje střevní příznaky na minimu. Liposomy jsou mikroskopické tukové částice do kterých je zapuštěn vitamin C. Můžete si to představit jako vajíčko, kde bělmo představuje liposom a žloutek vitamin C. Liposomální vitamin C je velmi lehce vstřebaný střevním systémem a nesen krevním oběhem. Mají velmi jednoduchý vstup do buněk, jelikož se vnější struktura liposomu shoduje s buněčnou membránou, čímž se zajišťuje bezproblémový vstup vitaminu C do našich buněk.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.