Akutní zánět - návrh konceptu terapie

Akutní zánět - návrh konceptu terapie

Když slyšíme slovo zánět, ihned si tento pojem asociujeme s něčím špatným, co se děje v našem těle. Avšak zánět je nutnou součástí imunitní reakce, která spolu se skupinou imunitních buněk opravuje, rekonstruuje a chrání tělesné tkáně před invazí patogenů. Symptomy tohoto procesu sice pro nás nejsou příjemné, ale jsou důležité pro efektivní činnost imunitního systému.

Akutní zánět je extrémně důležitým, přijde-li včas, aby se tělo opravilo samo. Akutní zánět je procesem, kdy nastupuje naše tělesná obrana, aktivuje se nespecifická imunita, která zahájí boj proti patogenu. A symptomy zánětu jsou vedlejším efektem, který vnímáme jako součást aktivity imunitního systému.

Projev akutního zánětu

Obecně bychom mohli zánět zařadit do vítaných tělesných procesů, který reaguje na jakoukoli situaci v těle jen proto, aby obnovil a reparoval poškozené tkáně a obnovil zdraví. Zánět je přirozenou biologickou odpovědí se čtyřmi klasickými symptomy - teplo, otok, bolest, zarudnutí. Během zánětu dochází k dilataci a pórovitosti krevních kapilár, aby umožnily snadný přechod bílých krvinek přes cévní stěny do oblasti poškození infekčními mikroorganismy. Otok a asociovaná bolest je způsobena hromaděním tekutin, které mohou tlačit na nervové dráhy a způsobovat bolest a diskomfort. Teplo je během zánětlivého procesu způsobené zvýšením krevního zásobení a místního metabolismu.

Co dělat v případě akutních zánětů

Akutní zánět u člověka, který je zdravý, je snadné kontrolovat. Bílé krvinky najdou zdroj infekce a začínají s reparací poškození. Je-li proces ukončen, tělo funguje opět jako dříve. Abychom uměli vést terapii v případě akutních zánětů efektivně, musíme nejprve malinko znát tělesnou fyziologii. Zánětlivá reakce je regulována zejména imunitním systémem, střevním mikrobiomem a kortizolem, který uvolňují nadledvinky. A rovněž se na tyto systémy soustředíme při skladbě terapie akutních zánětů.

akutni_zanet 

1. Imunitní systém

Akce imunitního systému je složena z více sekvencí a navzájem následujících procesů, které imunitní reakci rozdělují na specifickou a nespecifickou. Jako první linie nastupuje do útoku nespecifická imunita. Nespecifická nebo vrozená imunita je nejstarší divizí imunitního systému. Vyvíjí se velmi brzy a nese atributy naší biologické historie. Nespecifická imunita je sice rapidní v akci, ale nepříliš precizní. Má spíše širokospektrální a univerzální efekt ve srovnání s imunitou specifickou. Projevem nespecifické imunity je zánět a horečka. V případě akutní zánětlivé reakce víme, že je nespecifická imunita aktivní. Je to přesně tak, jak bylo tělo sestrojeno. Cílem terapie bude krátkodobá a intenzivní stimulace imunitního systému rostlinami z řady imunostimulantů.

fytoterapie 

  • Zázvor - používá se již tisíce let ke zmírnění bolesti a snížení horečky. Díky své schopnosti zlepšovat zdraví gastrointestinálního traktu, jelikož je střevo součástí proti zánětlivé reakce, je top bylinkou na zlepšení své imunity. 
  • Kurkuma - je jedním z nejlepších přírodních imunostimulantů, působí silně proti zánětům a podobně jako zázvor, uleví od pociťované bolesti. 
  • Česnek - je pravděpodobně nejpoužívanějším imunostimulantem. K tomuto účelu ho dokonce používali staří římští vojáci. Má schopnost eliminovat celou škálu bakterií a virů. 
  • Echinacea – její imunostimulační vlastnosti jsou snad známé každému. Ideální je ji využít ve formě tinktury, kde užíváme 20-50 kapek 4-6 krát denně. 
  • Olivový list – je přirozeným posilovačem imunity, má antioxidační vlastnosti a zvyšuje hladinu naší energie. Avšak nejznámější je jeho antivirální schopnost. Předpokládá se, že účinné složky dokážou proniknout buněčnou stěnou a zastavit replikaci poškozené buňky, případně zabránit permeabilitě buněčné stěny a vstupu viru. 
  • Lichořeřišnice - zatímco olivový list je účinný zejména při virálních onemocněních, lichořeřišnice se postará o bakteriální infekce a spolu s česnekem jsou top rostlinami s antibiotickým působením. 

Bylinky nebo také aromaterapie a esenciální oleje jsou obzvláště užitečné stimulanty imunitního systému a pomohou v první fázi akutních onemocnění, kdy je výrazná imunitní reakce potřebná. Je ideální volit kombinaci imunostimulantů pro aktivní podporu imunitního systému a v prvních fázích zvýšit dávkování například na 5 x denně. Tento přístup je krátkodobý, tj. max. 3 dny a postupně snižujeme dávkování.

2. Střevní mikrobiom

Naším cílem je nejprve pochopit souvislost mezi imunitním systémem a střevním zdravím. Moderní medicína začíná tento trend dohánět. V poslední době se mnohem více výzkumů zaměřilo na střevní mikrobiom a způsob, jakým ovlivňuje zánět a celkové zdraví. Vztah střevní mikroflóry s imunitním systémem je úzce vázán. Ve střevech se nacházejí až tři čtvrtiny imunitních tkání (75%), které se označují jako GALT (gut associated lymfoid tissue). Hlavní úloha GALT je řídit imunitní reakci a iniciovat zánět v případě invaze virů a bakterií.

Určitě jste už sami zažili, že vám bylo doporučeno spolu s antibiotiky užívat i probiotika. A jelikož je střevo součástí zánětlivé odpovědi, při každém akutním zánětu posílíme střevní flóru o probiotika, tj. přátelské střevní bakterie. Můžete jít cestou stravy a dopřát si množství kvašených a zakysaných mléčných výrobků, které obsahují živé kultury. Nebo není nic špatného sáhnout i po probiotických doplňcích z lékárny.

Při výběru probiotického doplňku vyhledejte takový, který obsahuje jen několik kmenů s nízkou dávkou. V ideálním případě by dávka měla být méně než 10 miliard CFU. I když někdy mohou být užitečné velké dávky, více nemusí být nutně lépe. Každý člověk je velmi odlišný a to, co funguje pro jednoho, může způsobit problémy druhému. Méně bakteriálních kmenů také znamená, že probiotikum pravděpodobně akceptuje vaše tělo a bakteriální kmeny mohou plně pracovat. Ujistěte se, že vaše probiotikum obsahuje hlavně kmeny Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis a Bifidobacterium longum.

3. Nadledvinky a protizánětlivý hormon kortizol

Kortizol je hormon, který vylučuje kůra vašich nadledvinek. Patří k nejsilnějším hormonům, který kontroluje zánětlivou reakci. Zánět je přirozenou biologickou reakcí imunitního systému na patogen. Je projevem zdravé činnosti imunitního systému. Kortizol v tomto léčivém procesu kontroluje zánět, abychom nepociťovali hypersenzitivní symptomy a zároveň kontroluje, aby došlo ke snížení produkce zánětlivých molekul v případě zneškodnění patogenů. V případě akutních zánětů je vhodné posílit terapii i o bylinky, které pracují spolu s nadledvinkami a dokážou kontrolovat zánětlivou reakci.

  • Lékořice - je původem asijská rostlina a vysoce ceněná v tradiční čínské medicíně. Používá se téměř ve všech čínských patentovaných bylinných recepturách. Lékořice je nejznámější pomocí při podpoře činnosti nadledvinek. Je to antistresová bylina, o které je známo, že zvyšuje energii, vytrvalost a vitalitu a pomáhá imunitním buňkám při kontrole zánětlivé reakce. Máte-li vysoký krevní tlak, je lepší se této bylince vyhnout.
  • Ashwagandha – staroindická bylina se širokou historií terapeutického využití. Je známá jako tonikum pro činnost nadledvinek, přináší do tělesného chrámu vitalitu a energii. Staletí je využívána pro své protizánětlivé vlastnosti se schopností kontrolovat zánětlivý proces.
  • Sibiřský ženšen - tento druh ženšenu je vhodný jak pro ženy, tak pro muže. Hlavním přínosem sibiřského ženšenu je zvýšená odolnost vůči stresu, pomáhá při psychické únavě a je známo, že zvyšuje hladinu energie, fyzickou výdrž a vytrvalost. Stimuluje sníženou aktivitu imunitního systému a působí preventivně vůči infekcím.

Jakýkoli stimulant kůry nadledvin zvolíte, je doporučeno jeho jednosložkové dávkování, případně můžete alternovat mezi dvěma stimulanty. Užíváme buď ve formě tinktury, nebo v práškové formě. V čajovině je účinek limitován, jelikož účinná látka není ve vodě rozpustná.

4. Výživové doplňky

Správná skladba potravy je klíčová. Schopnost našeho těla regulovat zánětlivou odpověď a efektivně odstraňovat z našeho těla viry a bakterie je ve velké míře závislá na množství energetických rezerv. V případě akutních infekcí je vhodné do svého programu zařadit také doplňky výživy, které pomohou imunitním buňkám k rychlé obranné reakci. Do stravy bychom měli zařadit zejména:

  • Vitamin C - je klíčovým posilovačem imunity a nadledvinek. Stojí v čele imunostimulantů v rámci doplňků výživy.
  • Vitamin D - má antivirální a antibakteriální účinky a věděli to i naši předkové, kteří si pozorováním a empirickým přístupem sami vytvořili přísloví "Kam nechodí slunce, tam chodí lékař." Na rozdíl od vitamínu C se vitamín D v těle vytváří, když se vystavíme slunečnímu záření. Podíváte-li se na náš současný životní styl a nedostatečný pobyt v exteriéru, je zcela normální předpokládat, že prakticky každý trpí nedostatkem vitamínu D.
  • Rybí olej - aktivně pomáhá tělu vyrovnat se s jakýmkoli zánětem

Závěrem, toto je příklad protokolu v případě akutních zánětů, pro které jsou typické čtyři klasické symptomy jako teplo, bolest, otok nebo zčervenání. V těchto případech musíme být aktivnější a silnější při skládání terapie, jako je mikrob, proti kterému máme namířeno. Rovněž využíváme častějšího dávkování, zejména v první fázi infekčního onemocnění. Cílem je silná a cílená podpora imunitního systému. Tento princip využíváme při krátkodobé a intenzivní terapii. V rámci přípravy terapeutické intervence se soustředíme na doplnění rostlinných stimulantů, které budou asistovat nadledvinkám při sekreci protizánětlivého kortizolu, postaráme se o střevní mikrobiom a pomůžeme imunitnímu systému rostlinami, které patří do kategorie imunostimulantů. Tato triáda je naší zbraní při všech fázích akutních zánětlivých onemocnění.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.