Vitamin D pro naše zdraví

Vitamin D pro naše zdraví

V dnešní době se v souvislosti s viry velmi často skloňuje vitamin D. A ve skutečnosti tento vitamin prospívá k prevenci množství chorob od běžného nachlazení až po rakovinu. Za všechno několik příkladů, kdy zvýšení hladiny vitaminu D může výrazně pomoct:

 dvit

Naše těla přirozeně získávají vitamin D:

A/ Z potravy, jako například konzumace vaječných žloutků, ryb, rybího tuku, hovězího masa a jater. vitamin D najdete také v obohacených potravinách, jako je mléko a jogurt. Většina potravin však obsahuje jen malé množství vitaminu D, takže je téměř nemožné získat dostatek pouze ze zdrojů potravy.

B/ Rovněž si umíme sami vyrobit vitamin D z ultrafialového záření B (UVB), jehož zdrojem je sluneční světlo. Množství takto vyprodukovaného vitaminu D závisí na několika faktorech, jako je například:

  • Množství slunce - naše tělo vytváří vitamin D, když je pokožka vystavena slunečnímu záření. Nosíte-li opalovací krém, brzdíte tím schopnost produkce. Nosíte-li dlouhé rukávy nebo oblečení, které příliš zakrývá vaše tělo, vaše pokožka nedokáže vyrobit dostatek vitaminu D. A zejména během zimy není k dispozici dostatek UV záření na jeho produkci. 
  • Barva pleti - tmavší zbarvení pokožky snižuje množství vitaminu D, které pokožka vytváří při vystavení slunečnímu záření. 
  • Obezita - tukové buňky odstraňují vitamin D z krve, takže je pro tělo méně dostupný. Pokud je index tělesné hmotnosti vyšší než 30, může to vést k nízkým hladinám vitaminu D. 
  • Střevní onemocnění - například crohnova choroba, celiakie, jsou některé z běžných stavů, které snižují vstřebávání vitaminu D. 

Onemocnění spojované s nedostatkem vitaminu D

Nízká hladina vitaminu D může vést k následujícím tělesným a duševním poruchám.

  • Zápal plic a syndrom dráždivého tračníku - riziko chronických zánětlivých onemocnění jde ruku v ruce se snížením schopností imunitního systému odolávat virům a bakteriím, což je spojeno s nízkou hladinou vitaminu D
  • Poruchy nervového systému - s nízkou dostupností slunečního záření nedochází k dostatečné produkci vitaminu D, který se podílí na syntéze serotoninu a dopaminu, neurotransmiterů podílejících se na vzniku deprese a úzkosti. Díky těmto léčivým vlastnostem je vitamin D rozhodující součástí psychického a duševního zdraví všech věkových skupin.
  • Snížená detoxikační činnost – pravidelné přijímání většího množství vitaminu D může zlepšit funkce detoxikačních schopností našeho těla, kdy dochází k odstraňování patogenů a metabolického odpadu. Zvýšené množství toxicity vnitřního prostředí zatěžuje játra a imunitní systém. Vitamin D může tělu v takových situacích pomoci. Je důležité snížit toxické zatížení těla a vyvážit detoxikační okruhy. Rovněž je vitamin D pomocí u těch toxinů, kde je jejich odstranění pro tělo náročnější. Příkladem jsou těžké kovy jako rtuť. Tato činnost je do velké míry spojena s činností glutationu. Glutation je peptid, který tvoří buňky ze tří neesenciálních aminokyselin zvaných cystein, glutamát a glycin. Nízká hladina vitaminu D znamená i nízkou hladinu glutationu. A čím je hladina glutationu nižší, zvyšuje se riziko kumulace těžkých kovů ve tkáních.
  • Imunitní nedostatečnost – snížená aktivita imunitního systému může vést k poruchám imunitního dohledu, čehož výsledkem mohou být nádorová onemocnění. Vitamin D pomáhá v boji proti rakovině zpomalením růstu rakovinných buněk a ničením rakovinných buněk. Zabraňuje také množení nových buněk, čímž zabraňuje dalšímu šíření nemoci. Kromě toho má vitamin D také imunitu posilující a protizánětlivý účinek.
  • Onemocnění kostí - vitamin D pomáhá regulovat hladinu fosforu a vápníku v krvi, která je nezbytná pro udržení zdraví kostí. Pomáhá tělu vstřebávat vápník. Nedostatek vitaminu D může způsobit svalovou slabost a osteoporózu, zejména u žen po menopauze. Nedostatečný obsah vitaminu D u dětí mohou vést k rachitidě.

Jak zvýšit hladinu vitaminu D

Slunce je nejpřirozenějším způsobem, jak zvýšit hladinu vitaminu D. Stimuluje pokožku, aby produkovala tento důležitý vitamin. Aby to však fungovalo, musíte být na přímém slunci. Jinak se proces neuskuteční. Pokud ovšem, zejména v zimním období, slunce dlouhodobě chybí, nebo pracujete většinu času v interiéru, je vhodné sáhnout i po doplňcích stravy.

Pokud jde o optimální hladinu vitaminu D, existuje zde určitý zmatek. Důvodem je, že část vitaminu D si naše tělo vytváří samo ze slunce. Množství takto vyrobeného vitaminu je náročné generalizovat a zároveň je jeho produkce subjektivním faktorem, který se u každého člověka liší. V úvahu je třeba brát množství času, které jednotlivec tráví v exteriéru, barvu pleti, případně tělesnou hmotnost. Z těchto důvodů je velmi obtížné stanovit přesné množství, které bychom měli doplnit z potravin nebo potravinových doplňků. DDD vitaminu D je stanovena pro děti na 400 IU denně, pro dospělé do 70 let je to 600 IU denně a pro osoby nad 70 let je to 800 IU denně. Lidé s významným deficitem mohou potřebovat až 1000 IU denně nebo více. Někteří odborníci stanovují bezpečnou horní hranici pro dospělé na 4 000 IU denně.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.