Glutation - hlavní antioxidant

Glutation - hlavní antioxidant

Čím jsme starší, tím opotřebovanějším se stává naše tělo. Dochází ke kumulaci volných radikálů, které poškozují naše buňky. Zpomaluje se regenerace tkání, dochází k vráskám, oslabení paměti a příznakům stárnutí. A čím jsme starší, tím více musíme věnovat pozornost svému zdraví.

Volné radikály se přirozeně tvoří v našem těle jako součást řady metabolických procesů. Naše tělo má zabudované mechanismy, jak volné radikály zneškodnit. Dochází-li však k nerovnováze mezi volnými radikály a antioxidačními schopnostmi našeho organismu, výsledkem je tzv. oxidační stres, který má devastující efekt na naše zdraví a je zodpovědný za poškození našich buněk. Mezi častá onemocnění, která mají svou příčinu v oxidačním stresu patří například:

  • Chronický zánět 
  • Diabetes 
  • Kardiovaskulární onemocnění 
  • Artritida 
  •  Alzheimerova choroba 
  • Parkinsonova nemoc 
  •  Astma 

Jak pomáhá glutation

V rámci antioxidantů má klíčové zastoupení hlavní antioxidant, který nazýváme glutation. I když si glutation dokáže naše tělo vyrobit samo, jeho hladiny se snižují věkem. Odhaduje se, že přibližně od dvaceti let života se hladiny endogenního glutationu postupně snižují. Tento antioxidant najdeme v rámci celého těla, přičemž největší koncentrace je v játrech. Glutation má nespočet výhod pro naše zdraví, zejména následující:

glut 

 

1. Antioxidační schopnosti - glutation v první řadě, pracuje jako antioxidant, tj. zabraňuje buněčnému poškození volnými radikály. Pomáhá recyklovat další antioxidanty včetně vitamínů C a E. Tato funkce vedla k tomu, že se glutation nazývá hlavní antioxidant. Antioxidanty jsou nezbytné a potřebné k ochraně před škodlivými účinky všech toxinů moderního životního stylu.

2. Zdraví jater – játra jsou hlavním detoxikačním centrem našeho těla. Při nesprávné činnosti se začnou v našem těle hromadit toxiny, což způsobuje vznik volných radikálů a přidává se na oxidačním stresu. Glutation detoxikuje škodlivé chemikálie, jako je olovo, rtuť, xenobiotika, toxické metabolity a pesticidy, které se mohou hromadit v buňkách. Glutation pomáhá při rekonstrukci činnosti jater a měl by být součástí každé terapeutické intervence při snížených detoxikačních schopnostech našeho těla.

3. Detoxikace – mezi největší výhody glutationu patří jeho schopnost pomáhat při detoxikaci. Likviduje volné radikály, recykluje využité antioxidanty a posiluje buňky jater. Glutation dokáže vytáhnout z tkání, zejména tukových tkání, těžké a škodlivé chemikálie, které nelze vyloučit klasickými detoxikačními mechanismy.

Jak zvýšit hladinu glutationu

Existuje několik způsobů, jak můžeme zvýšit hladinu glutationu a posílit antioxidační schopnosti našeho těla a pomoci buňkám jater s detoxikací. V rámci potravin můžete sáhnout například po potravinách jako jsou vejce, česnek, cibule, brokolice, kapusta, květák a zelí. Rozhodnete-li se pro potravinový doplněk, měli bychom zvážit jeho dávkování. V průměru se doporučuje v liposomální formě s denními dávkami 400 - 1000 mg současně s vitaminem C.

Pokud je naše tělo již slabé s množstvím toxických metabolitů se sníženou funkcí jater, ne vždy je toto množství dobře tolerováno. Obdobný scénář může být způsoben obezitou. Tukové tkáně jsou jednoduše výbornou skládkou toxického odpadu. Glutation má schopnost táhnout z těchto míst toxiny, které putují do jater ke zpracování a vyloučení. Čím více tukových buněk, tím může být akce glutationu citelnější. Pokud budete pociťovat neobvyklé reakce, například únavu, je třeba přizpůsobit dávkování a jeho frekvenci.

A jako poslední, nezalekněte se glutationu, když otevřete lahvičku. Má pach jako shnilá vajíčka, ale je to jeho typické aroma. Nemějte obavy, stačí jej zředit ve vodě a sírový zápach se částečně eliminuje.

ba_f4 

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.