Estrogen a osteoporóza

Estrogen a osteoporóza

Osteoporóza je velmi tichý záškodník, který o sobě nedá vědět. Pokračuje postupně bez jakýchkoliv příznaků, dokud nedojde ke zlomenině. Prevence a management osteoporózy by měl zahrnovat kombinaci sestávající z:

Regulace tvorby a rozkladu kostí

K osteoporóze dochází, pokud je narušen přirozený proces přestavby kostí, který se děje během celého našeho života. Staré kostní tkáně rozkládají buňky zvané osteoklasty a novou kostní tkáň tvoří buňky zvané osteoblasty. A mezi prací osteoklastů a osteoblastů by měla být rovnováha. Při osteoporóze je však tato rovnováha narušena.

A tady přichází na scénu estrogen. Estrogen je primárně ženským pohlavním hormonem, který je produkován ve vaječnících. Estrogen reguluje menstruační cyklus, je zodpovědný za růst a rozvoj sekundárních ženských charakteristik během puberty, včetně růstu a rozvoje prsních žláz a tělesného ochlupení. Kromě přímého vlivu estrogenu na všechny ženské sexuální orgány, estrogen je ochranou hustoty kostí.

Před menopauzou pomáhá estrogen regulovat rovnováhu mezi tvorbou kostí a kostním rozkladem. Estrogen pomáhá udržovat hustotu kostí snížením a kontrolou aktivity osteoklastů, buněk které jsou zodpovědné za rozklad kostí. Když hladiny estrogenu klesnou, což je běžné během menopauzy, ztrácíme regulaci činnosti osteoklastů, což může vést k jejich zvýšené aktivitě a rozkladu kostí.

Nadbytek estrogenu, resp. estrogenová dominance u žen před menopauzou je rovněž problémem. Zvýšené hladiny estrogenu a relativně nízké hladiny progesteronu u žen před menopauzou mohou oslabit hustotu kostí. Zatímco estrogen brání osteoklastům v rozkladu kosti, je to právě progesteron, který zvyšuje počet osteoblastů, tzn. kostních buněk, které jsou zodpovědné za budování kostí.

Menopauza a osteoporóza

Důkaz nám poskytuje také běžný život, že ženy po menopauze jsou obvykle vystaveny vyššímu riziku vzniku osteoporózy v důsledku poklesu estrogenu. Tato ztráta estrogenu přispívá ke zrychlenému úbytku kostní hmoty, snížení hustoty kostí, což může vést ke snadnějšímu vzniku zlomenin.

Lékařská komunita na nedostatek estrogenu předepisovala hormonální substituční terapii a to jednak ke zmírnění symptomů, které mohou menopauzu doprovázet a rovněž ke snížení rizika osteoporózy. Nicméně rizika a přínosy jsou na zvážení každé ženy. My se dnes podíváme na alternativní způsoby, které můžeme během menopauzy využít.

Fytoestrogeny

Estrogen je jako strážce hustoty kostí a jeho ztráta doprovázející menopauzu činí naše kosti zranitelnější. A pokud je nám jasné poslání estrogenu, můžeme učinit kroky, které nám zajistí ochranu kostí i po menopauze.

ba_f16 

Fytoestrogeny jsou sloučeniny rostlinného původu, které strukturálně připomínají hormon estrogen a mohou interagovat s estrogenovými receptory v lidském těle. Svojí strukturou jsou velmi příbuzné vlastnímu estrogenu. Avšak nemají stejnou sílu. Jsou mnohonásobně slabší než endogenní estrogen, dokážou se však navázat na receptory na povrchu buňky a ovlivnit její aktivitu.

Fytoestrogeny mohou mít estrogenní nebo antiestrogenní účinky, což primárně závisí na hladině vlastního estrogenu. V situacích nízkého endogenního estrogenu, což je zejména období menopauzy, mohou mít estrogennější účinek, v přítomnosti vyšších hladin estrogenu mohou působit jako antiestrogeny tím, že soutěží o vazbu na receptor na povrchu buněk.

Během menopauzy se hladina estrogenu u ženy snižuje, což vede k příznakům, jako jsou návaly horka, noční pocení a změny nálady. Některé ženy se obracejí na fytoestrogeny jako na přírodní lék ke zmírnění těchto příznaků.

Fytoestrogeny se nacházejí v různých potravinách včetně sójových produktů, lněných semen, cizrny a některých druhů ovoce a zeleniny. Fytoestrogeny, vzhledem k jejich strukturální podobnosti s estrogenem, mohou být pomocí pro ženy po menopauze, kdy jsme přišli o vlastního strážce aktivity osteoklastů, o vlastní estrogen a tím se zvyšuje riziko osteoporózy.

Výhody fytoestrogenů pro zdraví kostí

Příklady rostlin obsahující fytoestrogeny

Vitex jehněčí

Vitex má dlouhou historii používání v tradiční medicíně, zejména při zdravotních problémech žen. Některé ženy používají Vitex ke zmírnění příznaků spojených s menopauzou, jako jsou návaly horka, změny nálady a poruchy spánku. Rovněž může pomoci regulovat menstruační cyklus.

Šalvěj lékařská

Šalvěj má širokospektré využití. V souvislosti s menopauzou si šalvěj získala pozornost pro svůj potenciál zmírnit některé symptomy menopauzy jako například návaly horka a noční pocení, zlepšit kognitivní funkce a paměť. Zhoršení paměti, zapomnětlivost, potíže se soustředěním jsou všechno symptomy, které může žena během menopauzy pociťovat. Kromě rostlinných sloučenin podobných estrogenu má šalvěj protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které pomáhají snížit riziko osteoporózy.

Chmel

I když je chmel nejznámější jako základ pro výrobu piva, patří k rostlinným fytoestrogenům. Obdobně jako předchozí rostliny, sloučeniny chmele mohou interagovat s estrogenovými receptory v těle a potenciálně mít estrogenní účinky. Kromě toho má chmel sedativní a uklidňující vlastnosti a pomůže se spánkem a výkyvy nálad, což je naprosto běžné během menopauzy. Rovněž pomáhá se snížením frekvence a závažnosti návalů horka, má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.

Angelika čínská

Běžně je známá jako dong quai nebo ženský ženšen a má své pevné místo v tradiční čínské medicíně při podpoře zdraví žen. Často se spojuje s potenciálním přínosem pro reprodukční zdraví a období menopauzy. Do jejího repertoáru patří symptomy spojené s menopauzou jako jsou návaly horka, změny nálady a poruchy spánku. Kromě toho, v tradiční čínské medicíně se využívá k podpoře krevního oběhu.

Jetel luční

Díky svým fytoestrogenním vlastnostem se od nepaměti používá ke zmírnění symptomů souvisejících s menopauzou, jako návaly horka a noční pocení, včetně zdraví kostí. Podobně jako andělika čínská, rovněž příznivě ovlivňuje kardiovaskulární zdraví u žen po menopauze.

ba_f8 

Pro jakýkoli rostlinný fytoestrogen se rozhodnete, ideální je jeho jednosložkové dávkování a sledování svého těla. Obvykle se užívá ve formě výtažků, tinktur, kapslí nebo jako prášek.

Závěrem, během menopauzy se hladina estrogenu přirozeně snižuje, čímž ztrácíme důležitého ochránce hustoty kostí. Fytoestrogeny, sloučeniny podobné estrogenu mohou být potenciální pomocí ochrany kostí a zabránit ztrátě hustoty kostí.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.