Volné radikály a osteoporóza

Volné radikály a osteoporóza

Osteoporóza je jako tichý podkopávač pevnosti kostí, oslabuje naše kosti a činí je náchylnějšími na zlomeniny. Je jako zločinec v příběhu „Zdraví kostí“. A tento příběh se začíná psát už od 30-ti let našeho života. Je mnoho příčin, proč se tak děje, včetně ztráty estrogenu po menopauze, nedostatečné množství minerálů nebo jejich nesprávné složení. My se však dnes podíváme na samotné buňky, které jsou zodpovědné za proces budování a proces rozkladu kostní tkáně.

Osteoporóza a mitochondrie

Co jsou to mitochondrie a co mají společného se zdravím mých kostí?

Takže pojďme od začátku. Problém s kostmi je označován jako osteoporóza. Znamená to to, co se skutečně s kostmi děje, tzn. stávají se pórovitými zejména s přibývajícím věkem a svůj nástup obvykle doprovází ženy v období menopauzy. Kostní tkáň začíná ubývat, kost je náchylnější ke zlomeninám. Osteoporóza nás nevaruje předem, nemá žádné příznaky. Obvykle se diagnostikuje až po překonání zlomeniny.

K osteoporóze dochází, pokud je narušen přirozený proces přestavby kostí, který se děje během celého našeho života. Starou kostní tkáň rozkládají buňky zvané osteoklasty a novou kostní tkáň tvoří buňky zvané osteoblasty. A mezi prací osteoklastů a osteoblastů by měla být rovnováha. Při osteoporóze je však tato rovnováha narušena.

Mitochondrie

Mitochondrie jsou součástí téměř každé jedné buňky našeho těla. Jsou jako továrny produkující energii. Buňka přijímá živiny, které v mitochondriích přeměňuje na energii. Tato energie se nazývá adenosintrifosfát (ATP) a buňka ji používá k tomu, aby mohla vykonávat své funkce. Mitochondrie jsou kromě produkce energie zodpovědné také za likvidaci volných radikálů, které poškozují buňky, včetně těch kostních. Pokud mitochondrie nepracují optimálně ovlivní to celou buňku, tkáně a nakonec celé orgány našeho těla. Mitochondrie také hrají klíčovou roli při udržování zdraví svalů a při zajišťování našeho imunitního zdraví.

Kromě působivého seznamu onemocnění, kde se příčina spojuje s narušenou mitochondriální funkcí, včetně ztráty paměti, únavy, srdečních onemocnění, diabetu, neurodegenerativních onemocnění, narušená funkce mitochondrií ovlivní i činnost osteoblastů, zvýší se činnost osteoklastů a vzniká osteoporóza. Zvýšené množství osteoklastů bude pracovat na rychlejším rozkladu kosti.

I když se mohou mitochondrie poškodit několika způsoby, kam patří například viry, parazity, těžké kovy, toxiny, na vrcholu škůdců je oxidační poškození volnými radikály. Více o vzniku volných radikálů a způsobech jejich neutralizace naleznete zde.

Vztah mezi mitochondriemi a osteoklasty

Kosti jsou žijící tkání, kde neustále probíhá proces obnovy a rozkladu. Osteoblasty neustále vytvářejí novou kostní tkáň a osteoklasty rozkládají starou a využitou kostní tkáň. Tyto dva procesy by měly tvořit rovnováhu, jeden celek. U lidí s osteoporózou bohužel převládá činnost osteoklastů. Rozklad převažuje nad budováním kostí.

Osteoblasty i osteoklasty obsahují mitochondrie, což jsou nezbytné organely zodpovědné za produkci energie v buňkách, i v těch kostních. Kostní buňky, včetně osteoblastů (buňky tvořící kost) a osteoklastů (buňky absorbující kost), vyžadují pro své funkce energii. Adekvátní produkce energie je rozhodující pro udržení rovnováhy mezi tvorbou a rozkladem kosti.

  • Mitochondrie v osteoblastech se podílejí na produkci energie, poskytující potřebnou energii pro buněčné procesy podílející se na tvorbě kostí. Osteoblasty se aktivně podílejí na budování nové kostní tkáně a tento proces vyžaduje značné množství energie.
  • Osteoklasty jsou na druhé straně buňky zodpovědné za rozklad kostní tkáně během procesu přestavby kostí. Mitochondrie v osteoklastech se také podílejí na produkci energie na podporu energeticky náročného procesu rozkladu a absorbce kostí.

Možná vás napadne otázka, proč mé kosti tvoří více osteoklastů než osteoblastů?

Jednou z příčin je zvýšené oxidační poškození způsobené volnými radikály. Poškozené buňky musí být z těla vyloučeny. A tuto úklidovou práci sehrává v našem těle imunitní systém a hlavní roli přebírají makrofágy. Makrofágy jsou součástí nespecifické imunity a často se označují jako velký zabiják, protože dokážou pohltit stovky poškozených buněk a vést je k odstranění z našeho těla. Mitochondrie a makrofágy spolu úzce spolupracují. Makrofágy se však mohou v závislosti na okolnostech přeměnit na osteoklasty. A tato přeměna by mohla podpořit osteoporózu.

Makrofágy diferencující se na osteoklasty jsou zajímavým procesem. Tento jev se běžně pozoruje při přestavbě kostí, kde makrofágy hrají klíčovou roli. Proces přeměny makrofágů na osteoklasty zahrnuje několik kroků. Makrofágy jsou přitahovány na místo přestavby kosti signály z kostních buněk. Když jsou makrofágy na místě, jsou vystaveny specifickým faktorům, které vyvolávají jejich diferenciaci (přeměnu) na prekurzory osteoklastů. Zralé osteoklasty se aktivují a přichytí se na povrch kosti. Vylučují enzymy, jako jsou kyseliny a proteázy, které postupně poškozují kost, uvolňují z ní minerály a usnadňují kostní rozklad.

Tedy závěrem, oxidační poškození mitochondrií kostních buněk může urychlit transformaci makrofágů na osteoklasty, čímž se může snížit hustota a pevnost kostí. Rozklad kostí začíná převažovat nad jejich tvorbou.

Pochopení tělesných procesů nám poskytuje pohled na potenciální cesty prevence rozvoje osteoporózy. Zaměření pozornosti na funkce mitochondrií kostních buněk může být jednou ze strategií.

Známky poškození mitochondrií kostních buněk

Problémy se zdravím mitochondrií a kostí obvykle nemají žádné konkrétní příznaky. Indikátorem může být například:

  • Ztráta výšky v průběhu let.
  • Bolest zad způsobená buď poškozením obratlů nebo zlomeninou.
  • Kost, která se zlomila snáze, než byste čekali.
  • Nakloněný postoj.

Jak podpořit mitochondrie kostních buněk

Stárnutí a různé faktory, včetně hormonálních změn a chronických zánětů, může vést k mitochondriální dysfunkci. Zhoršená funkce mitochondrií může ovlivnit efektivitu výroby energie a přispět k poškození buněk. Prevence je lepší než léčba, pokud jde o snížení rizika osteoporózy a podporu zdraví mitochondrií a kostí. I když existují věci, se kterými nemůžete nic udělat, například stárnutí, můžeme udělat hodně, abychom snížili riziko osteoporózy.

Podpora mitochondrií přirozeně zahrnuje osvojení si životního stylu a stravovacích postupů, které podporují mitochondriální funkci a snižují faktory, které přispívají k poškození.

1. Zdravá výživa pro mitochondrie a zdraví kostí

Zdravá strava zajišťuje, že má naše tělo dostatek živin pro výkon svých funkcí. Oxidační poškození mitochondrií volnými radikály vyžaduje zvýšené množství antioxidantů, které potřebujeme dostat do našeho těla. Jedinou cestou je ovoce a zelenina, které jsou bohatým zdrojem antioxidantů, aktivní a neúnavně bojují s volnými radikály a oxidačním procesem. I když neexistuje konkrétní „nejlepší“ ovoce nebo zelenina pro osteoporózu, začlenění různých druhů ovoce a zeleniny může poskytnout základní živiny, které přispívají k celkové pohodě.

  • Bobule: borůvky, jahody, maliny a ostružiny jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu. Poskytují také vitamíny, vlákninu a další důležité živiny.
  • Citrusové plody: pomeranče, grapefruity, citrony a limetky jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C. Vitamin C podporuje imunitní systém a může pomoci při produkci kolagenu. 
  • Jablka: jablka jsou dobrým zdrojem vlákniny, která může pomoci při trávení. Poskytují také různé vitamíny a antioxidanty.
  • Hrozny: hrozny obsahují resveratrol, antioxidant, který může mít potenciální kardiovaskulární výhody. Je také dobrým zdrojem vitamínů a minerálů. 
  • Listová zelenina: špenát, kapusta, mangold a jiná listová zelenina jsou bohaté na vitamíny (jako je vitamín K), minerály (jako je vápník) a antioxidanty. Tyto živiny jsou důležité pro zdraví kostí a celkovou pohodu. 
  • Brokolice: brokolice obsahuje sloučeniny s potenciálními protizánětlivými vlastnostmi. Je také dobrým zdrojem vitamínů, včetně vitamínu C a kyseliny listové. 
  • Avokádo: i když je technicky ovoce, avokádo je bohaté na živiny a poskytuje zdravé mononenasycené tuky, které mohou být prospěšné pro zdraví srdce.  
  • Rajčata: rajčata jsou bohatá na lykopen, antioxidant, který se pojí s různými zdravotními výhodami, včetně kardiovaskulárního zdraví. 
  • Cibule a česnek: cibule a česnek obsahují sloučeniny síry, které mohou mít různé zdravotní výhody, včetně potenciálních kardiovaskulárních a protizánětlivých účinků.

2. Cvičení pro mitochondrie a zdraví kostí

Cvičení podporuje kostní hmotu a její hustotu, jakož i nárůst svalové hmoty. Také prospívá mitochondriální funkci. Mějte však na paměti, že vyčerpávající cvičení může mít opačný účinek, neboť přispívá k produkci volných radikálů, které mohou způsobit poškození mitochondrií. Aerobní cvičení (jako běh, plavání nebo jízda na kole) podporuje tvorbu nových mitochondrií a zlepšuje mitochondriální funkci. Prospěšné je také kardiovaskulární a silové cvičení.

3. Snížení expozice toxinům pro mitochondrie a zdraví kostí

Nemůžeme se vyhnout vystavení toxinům mimo náš domov, ale v naší domácnosti s tím něco udělat můžeme. Příkladem je například kosmetika, produkty osobní hygieny, čistící prostředky. Co obsahuje šampon a kondicionér, deodorant, make-up a dokonce i zubní pasta?

4. Snížení stresu pro mitochondrie a zdraví kostí

Hlavní příčina zvýšené produkce osteoklastů by mohla souviset i se stresem. Stres ovlivňuje produkci hormonů a zánětlivou reakci. Zánět způsobuje vznik volných radikálů a oxidační poškození, které se týká i mitochondrií a zdraví kostí. Meditace, jóga, hluboké dýchání, uklidňující bylinky či sedativní aroma esenciálních olejů mohou být při zvládání stresu nápomocné.

9 

5. Doplňky pro mitochondrie a zdraví kostí

Mnoho doplňků prospívá mitochondriím a zdraví kostí. Jedním z nejdůležitějších doplňků, který bychom mohli zvážit je koenzym Q10, který je naprosto nezbytný pro činnost mitochondrií. I když si jej naše tělo dokáže vyrobit samo, jeho hladiny postupně klesají úměrně s věkem. A se sníženým množstvím tohoto vitálního elementu se snižuje také množství energie, které jsou schopny naše buňky, včetně těch kostních, vyprodukovat.

K dalším arzenálům pro zdraví kostí se řadí vitamín D, který zvyšuje schopnost absorpce vápníku z přijaté stravy. Omega-3 mastné kyseliny mohou zabránit rozpadu kostí a zvýšit mineralizaci kostí. Více o doplňcích pro zdraví kostí naleznete zde.

6. Léčivé bylinky pro mitochondrie a zdraví kostí

Předpokládá se, že několik bylin má potenciální výhody pro mitochondriální zdraví díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem.

  • Ashwagandha (Withania somnifera): je adaptogenní rostlinou s antioxidačními vlastnostmi a podporou funkcí mitochondrií.
  • Kurkuma(Curcuma longa): aktivní sloučenina v kurkumě, kurkumin, má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Může pomoci chránit mitochondrie před poškozením. Kurkumin může také pomoci zvýšit hladinu antioxidantů v těle, čímž pomáhá snižovat další poškození kostí.
  • Ginkgo bilobaginko má antioxidační účinky a může zlepšit průtok krve, což může být prospěšné pro mitochondriální funkci. 
  • Gotu Cola (Centella asiatica): tato bylinka se tradičně používá v ajurvédské medicíně, podporuje kognitivní funkce a celkovou pohodu.
  • Medicínské houby: reishi, cordyceps jsou příkladem léčivých hub, které mají svůj potenciál zvýšit produkci energie a mitochondriální funkci.

ba_f16 

Udržování mitochondriálního zdraví je klíčové pro celkovou buněčnou funkci a produkci energie. I když neexistuje žádný zaručený způsob, jak „opravit“ mitochondrie, určité praktiky životního stylu a diety mohou podpořit mitochondriální zdraví.

Závěrem, vztah mezi mitochondriemi a osteoporózou je složitý a zahrnuje souhru buněčných procesů a energetického metabolismu. Mitochondrie, často označované jako elektrárna buňky, hrají klíčovou roli v různých buněčných funkcích, včetně těch, které souvisejí se zdravím kostí.

Čti také: Minerály a osteoporóza; Estrogen a osteoporóza

 

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.