Potřebuji koenzym Q10?

Potřebuji koenzym Q10?

Koenzym Q10 je také známý jako ubichinon a je velmi podobný vitamínům, které se nacházejí v našem těle. Naše tělo si jej vyrábí samo a dokáže ho i uskladnit pro budoucí použití. Jeho největší koncentrace je v játrech, ledvinách a srdci, tj. v orgánech, které spotřebovávají vyšší množství energie. Mít vyšší hladiny koenzymu Q10 naznačuje, že život člověka je zdravější a delší. Výhody koenzymu Q10 sumarizujeme následovně:

koen1 

1. Koenzym Q10 jako regulátor metabolismu

Koenzym je nezbytným pro výrobu energie, která je potřebná pro práci všech našich buněk, což označujeme slovem metabolismus. Můžete si to představit na následujícím příkladu. V každém městě je továrna na výrobu energie, jinak bychom neměli například světlo. Městem v našem těle jsou naše buňky a továrnou jsou mitochondrie. Ze vstupů (cukry, tuky) mitochondrie vyrábějí energii, aby naše buňky a celé orgány mohly fungovat. Mitochondrie poskytují více než 90 procent energie těla. Tato energie se jmenuje ATP = adenosintrifosfát. Energie je nezbytná pro všechny buněčné procesy, tj. pro metabolismus celého těla. Koenzym Q10 je nutnou ingrediencí pro výrobu buněčné energie.

2. Koenzym Q10 jako ochránce srdce

Místem s největší spotřebou energie a tedy i největší koncentrací koenzymu Q10 je naše srdce. S poklesem hladiny koenzymu klesá také množství energie, které jsou schopny mitochondrie produkovat. Je normální, že hladina tohoto důležitého koenzymu klesá věkem, čímž přímo úměrně narůstají i onemocnění kardiovaskulárního systému. Produkce koenzymu Q10 začíná klesat po dosažení věku 20 let a ve věku 70 let je jeho produkce přibližně na 50% úrovni. Činnost srdce je závislá na energii vyrobené pomocí koenzymu Q10 a jeho doplňování může pomoci ke zlepšení celé kardiovaskulární činnosti.

3. Koenzym Q10 jako energetický stimulant

Nízké hladiny koenzymu Q10 se běžně vyskytují v případě snížené činnosti nadledvinek a nízké hodnoty nadledvinových hormonů. Nadledvinky produkují hormon, který se nazývá kortizol. Tento hormon nás udrží v aktivitě během dne a jen díky němu jsme schopni zvládat stres. Chronický stres nutí nadledvinky produkovat stále více kortizolu. Ovšem i oni mají své limity a s jejich postupným vyčerpáním se snižuje produkce kortizolu. V tomto stavu zjistíme, co je trvalá únava a chronické záněty. Aby tělo přežilo, má záchranný mechanismus, kterým sníží metabolismus. Štítná žláza snižuje produkci hormonů a mi si k trvalé únavě přidáme také přibývání na váze, suchou pokožku, pomalost myšlení, pomalé trávení a vylučování. Spolu s řešením kořene problému, tj. chronický stres, se v rámci terapeutické intervence soustředíme také na doplnění koenzymu Q10, který je jednou ze základních složek, které v době stresu tělu chybí.

4. Koenzym Q10 jako antioxidant

Koenzym funguje stejně jako antioxidant, chrání naše buňky před poškozením molekulami známými jako volné radikály. Tyto reaktivní molekuly stojí za řetězovou reakcí poškození našich buněk. Jsou to nestabilní molekuly, které pro svou stabilizaci „kradou“ elektron z první molekuly, se kterou se setkají. Tímto vzniká destabilizace molekul až nakonec celých buněk. Poškozené buňky pro nás nedokážou vykonávat svou práci a důsledkem je snížení funkcí buněk, tkání a nakonec celých orgánů. Koenzym Q10 je výborný do páru s dalším z řady antioxidantů, vitaminem E.

5. Koenzym Q10 jako anti-aging

Stárnutí je normální proces, i když některé faktory mají vliv na jeho rychlejší progres. Stárnutí je spojeno s klesajícími hladinami koenzymu Q10 s pocity snížení vitality a energie. Doplňky koenzymu Q10 mohou být součástí anti-aging programu.

Zdroje koenzymu Q10

Koenzym Q10 se může konzumovat prostřednictvím určitých potravin. Mezi potraviny, které jsou nejbohatší na tuto látku, patří maso z vnitřností, najdeme ho také v arašídech, hovězím mase, sardinkách a makrele. Samotná strava však neposkytuje dostatečné množství koenzymu Q10. Například na poskytnutí 30 mg bychom museli sníst dva a půl kg arašídů. Proto je mnohem častější cesta doplňování koenzymu Q10 z výživových doplňků.

Liposomální koenzym Q10

Nejúčinnější formou doplňků s obsahem koenzymu Q10 jsou tzv. liposomální formy. Liposomy jsou mikroskopické tukové částice do kterých je zapuštěn koenzym Q10, nebo jakákoli jiná látka, jako například vitamin C, vitamin D nebo glutation. Liposomy si můžete představit jako vajíčko, kde bělmo představuje liposom a žloutek látku, která se přenáší. Liposomální technologie umožňuje velmi lehké vstřebávání látek do buněk a zároveň zabraňuje možné intoleranci v žaludku a střevním systému.

Dávkování doplňků závisí na stavu zdraví. Čím je tělo slabší, nemusí dobře tolerovat vyšší dávky jakéhokoli doplňku. V případě koenzymu Q10 se dávkování pohybuje od 30 mg - 120 mg denně, v některých případech až do 300 mg denně po konzultaci s odborníkem. Nejběžnější vedlejší účinky koenzymu Q10 jsou přítomnost trávicích obtíží, nevolnost, nespavost, bolesti hlavy, vyrážky, snížení krevního tlaku a závratě. Rozhodnete-li se doplnit do svého organismu koenzym Q10, buďte trpěliví s výsledky, které se projeví až s určitým časovým zpožděním. V některých případech to může být až 8 týdnů, kdy zaznamenáte pozitivní změny.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.