Hlen a kašel – překážka nebo cesta léčení

Hlen a kašel – překážka nebo cesta léčení

Opět podzim, opět soplíky, kašel… Jak vnímáte tyto tělesné projevy? Jsou pro vás překážkou? Možná máte obavy a strach? Pokud ano, tak na tomto místě zkusíme se zájmem zkoumat svůj soplík a svůj kašel.

Imunitní systém je to, co chrání naše tělo před invazí a množením patogenů. Skládá se z divizí a postupnými kaskádovitými operacemi jednotlivých buněk, které jsou aktivní v rámci imunitní reakce. Od makrofágů nebo požíračů patogenů až po specificky školené lymfocyty. Avšak první linii naší tělesné obrany, naši pevnou obrannou zeď, představují tělesné sekrece a reflexy.

Sekretovaný hlen je produkován slizniční výstelkou, která lemuje dýchací cesty. Jeho úkolem je zachytit patogeny a vyloučit je spolu s tělesným sekretem. Stejnou roli hraje kašel i kýchání, kdy se opět patogeny vylučují z našeho těla. Tyto mechanismy, které používá náš imunitní systém, jsou přesně těmi, které zajistí, aby se naše tělo nestalo hostitelem patogenů, ale aby byly z našeho těla přirozeně uvolněny. Poděkujme svému tělu za práci, kterou pro nás dělá, i když by se mohlo na první pohled zdát, že kašel a hlen hrají proti nám. Opak je však pravdou.

Máme-li skutečně rádi své tělo a chápeme důležitost symptomů nachlazení, pak můžeme více porozumět a podpořit přirozený tělesný proces. A efektivní pomoc je obrátit svou pozornost na esenciální oleje.

Esenciální oleje a respirační infekce

Esenciální oleje, jak z názvu vyplývá, jsou esenciální, tedy nezbytné při prvních známkách vstupu patogenů do našeho těla přes respirační systém. Mohou být pomocí při zastavení prvního útoku patogenů. Esenciální oleje mají množství antimikrobiálních vlastností, nepotlačují přirozený projev lidského těla jako je sekrece hlenu nebo kašel. Nechceme blokovat svoji první linii obrany. Naopak, my ji chceme inhalací esenciálních olejů ještě posílit. A to je naše pomocná ruka na bitevním poli vůči patogenům.

Určitě přijde čas, kdy si můžeme práci esenciálních olejů vyzkoušet přímo na sobě. V prvních fázích nachlazení bychom je měli používat intenzivně. Esenciální oleje jsou přírodní výtažky rostlin, jsou to malé tukové molekuly a aby úspěšně zvládly boj s patogenem, potřebujeme je inhalovat v prvních fázích akutní infekce skutečně aktivně.

Aktivní metody inhalace jsou vždy vhodné pro akutní situace a první fázi infekčního onemocnění. Potřebujeme zkrátka molekuly esenciálního oleje dopravit přímo do místa výskytu patogenů.  

  • nachlazeni2Inhalační tyčinka – pomocí je inhalační tyčinka, kterou si impregnujeme esenciálním olejem a vdechujeme aroma esenciálního oleje během dne. Pár nádechů v jedné sekvenci a můžeme za pár minut opakovat. 
  • Napařování – k další aktivní metodě bychom mohli využít klasického napařování. Potřebujeme jen misku s dostatečně teplou vodou, která nám umožní odpařování esenciálního oleje. Hlavu si zakryjeme ručníkem, abychom zintenzivnili prchání molekul oleje, které vstupují do našich dýchacích cest. 5 minut dýchání je obvykle dostatečný čas k úlevě od ucpaných dýchacích cest. Opakujeme několikrát denně. 

Jaké oleje jsou vhodné při respiračních infekcích

Máte-li své esenciální oleje, pravděpodobně jste zkoumali i to, jakými terapeutickými vlastnostmi disponují a kdy by se mohl právě tento olej využít a pomoci tělu s homeostázou. Pokud mluvíme o infekcích dýchacích cest, tak budeme selektovat esenciální oleje, které disponují následujícími vlastnostmi:

  • Expektorancia - látky, které se používají k léčbě vlhkého kašle (kašel s hlenem, produktivní kašel). Pomáhají tělu zbavit se nadbytečného hlenu tak, že jej zjemňují a ředí.
  • Mukolytika – jsou látky, jejichž složení umožňuje zkapalnění produkovaného sekretu a díky tomu je jednodušší jeho eliminace. Jsou užitečné zejména tehdy, pokud již došlo k zahlenění a je obtížné eliminovat hlen kašlem.
  •  

Běžný

název

Latinský

název

Respirační systém

Expektorancia

Mukolytika

Anýz

Pimpinella anisum

X


Borovice

Pinus sylvestris

X


Cedrové dřevo

Cedrus atlantica


X

Citron

Citrus limon

X


Černý pepř

Piper nigrum

X

X

Eukalyptus

Eucalyptus globulus

X


Kadidlo

Boswellia carterii

X

X

Kajeput

Melaleuca leucadendron

X


Majoránka

Origanum majorana

X


Máta

Mentha piperita

X

X

Rozmarýn

Rosmarinus officinalis


X

Šalvěj

Salvia officinalis


X

Zázvor

Zingiber officinale

X

X

 

Přítomnost oleje i v nepatrném množství stimuluje obranné reakce organismu a zvyšuje eliminaci nadprodukce hlenu, který může být definitivně vyloučen z těla. Není jiné cesty.

Bezpečnost je prioritou

Při práci s esenciálními oleji dbáme zejména na bezpečnost. I když jsou esenciální oleje získané z rostlin, nezískáváme je přirozeným způsobem. Jsou vysoce koncentrované a díky tomu jsou také účinné. Takže selekce esenciálního oleje, ať už se jedná o dítě nebo dospělého, může být v konečném důsledku lékem nebo „jedem“.

Jak rozlousknout tuto otázku, který esenciální olej? Pomoc nám dává věda a znalost dominantní chemické kompozice esenciálních olejů. Obecně se vyhneme u miminek a malých dětí esenciálním olejům, které obsahují v rámci svého chemického portfolia, molekuly oxidů (eukalyptus, kajeput, rozmarýn) a esenciálnímu oleji z máty, který obsahuje chladivý mentol. I když jsou tyto esenciální oleje naprosto vhodné pro dospělé a obzvláště užitečné při respiračních onemocněních, u velmi malých dětí a miminek, mohou ovlivnit receptory chladu a reflexně zúžit dýchací cesty.

U dětí si vybíráme esenciální oleje velmi jemného složení. Molekuly limonenu a pinenu, které jsou obsaženy v esenciálním oleji z citronu, borovice, kadidla a molekuly alkoholů majoránky a tea tree, jsou bezpečnou cestou.

U dospělých, v prvních fázích akutní infekce, můžeme sáhnout po silnějších zbraních, jako máta, rozmarýn, eukalyptus, šalvěj. Můžeme používat jen jeden esenciální olej, případně je kombinovat a střídat. A můžeme se zájmem zkoumat, jak mé tělo reaguje na každý olej, jak pomáhá mým reflexům a sekrecím v práci s uvolňováním patogenů. Může to být začátek spolupráce mezi vámi a vašimi esenciálními oleji.

Závěrem, nejspíš přichází pochopení svého těla a jeho projevů. Naše tělo s námi neustále mluví, vysílá nám signály. Možná však neposloucháme svým srdcem. Někdy má naše racionální mysl jiné úmysly. Chce být výkonná, chce pracovat, chce jet tam nebo tam. A tehdy se tělesné projevy mohou zdát překážkou. Ale pokud se vrátíme zpět k sobě a svému tělu, začneme cítit vděčnost za to, co pro nás hlenem a kašlem skutečně dělá.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.