Jak ovlivňují ledviny krevní tlak?

Jak ovlivňují ledviny krevní tlak?

Většina lidí, když myslí na krevní tlak a problémy s krevním tlakem, přirozeně předpokládají, že střed zájmu terapeuta bude srdce. Ale ve skutečnosti je to záležitost ledvin. Renální systém, ve spolupráci s nadledvinkami, je zodpovědný za krevní tlak a změny krevního tlaku u mnoha klientů.

Jednou z funkcí ledvin je udržování rovnováhy tělních tekutin. I když objem tekutin v našem těle může být různý během dne, ledviny jsou schopny přizpůsobit se těmto podmínkám a upravit tvorbu moči, aby zůstal objem tělesných tekutin stabilní. Změny v objemu tekutin vždy ovlivní krevní tlak v arteriích.

Ledviny disponují vnitřním mechanismem pro zajištění adekvátního krevního tlaku pro vlastní filtrační činnost. Receptory ledvin reagují na nízkou hladinu sodíku ve filtrátu a spustí sekreci enzymu, který se nazývá renin. Zde je dobré si uvědomit, že nízká hladina sodíku souvisí s malým objemem filtrátu. Renin je krevní protein, který aktivuje inaktivní peptid angiotensinogen, který je produktem jater a promění ho několika mechanismy na aktivní angiotensin II. A je to právě angiotensin, který zvyšuje několika mechanismy krevní tlak.

 

l8hsczZ výše uvedené grafické ukázky vidíme, že hypothalamus monitoruje hladinu vodního hospodářství a dochází-li ke sníženému příjmu tekutin a související dehydrataci, začíná stimulovat ledviny a játra.

Ledviny vylučují enzym renin, zejména při poklesu krevního tlaku z důvodu dehydratace.  Angiotenzinogen je krevní protein, který je díky aktivitě reninu syntetizován v játrech na angiotenzin I. Následně je angiotenzin I konvertován na angiotenzin II akcí ACE (angiotenzin konvertující enzym) zejména v endoteliálních buňkách plic. 

Podíváme-li se na začátek grafické ukázky, důvod k aktivaci celého řetězce začíná sníženým množstvím tělesných tekutin, dehydratací a sníženým krevním tlakem. Aby byla zachována homeostáza, tělo aktivuje vnitřní mechanismy a sekreci reninu, angiotenzinu a jeho konverzi na angiotenzin II, aby mohlo dojít k nápravě vstupních parametrů. Následně angiotenzin II provede svou akci, která je ve velké míře provedena endokrinními žlázami:

  • Stimuluje uvolňování aldosteronu kůrou nadledvinek – zvýšená sekrece aldosteronu odráží zvýšené množství angiotenzinu II, vysoké hodnoty draslíku a nízkou hladinu sodíku. Hladina sodíku v krvi ovlivňuje hladinu produkovaného aldosteronu, tj. je-li hladina sodíku nízká, kůra nadledvinek sekretuje více aldosteronu, čímž se dosáhne jeho uchování v našem těle. Aldosteron vždy zvyšuje reabsorpci sodíku a následně vody. 
  • Stimuluje pocit žízně v hypothalamu – instinkt žízně je stimulován a kontrolován hypothalamem přes hormon angiotenzin II. Osmoreceptory hypothalamu mohou detekovat koncentraci vody v krevní plazmě. Kromě hypothalamu je pocit žízně iniciován i aldosteronem. 
  • Stimuluje uvolňování ADH hypofýzou – antidiuretický hormon uchovává vodu v tělesném systému. Je stimulován neurosekrečními buňkami hypotalamu a sekretován posteriorním lalokem hypofýzy. ADH je také známý pod starým názvem vazopresin. Sekrece ADH stoupá při nedostatku tělesných tekutin a rovněž stojí za konstrikcí krevních cév a zvýšením krevního tlaku. Nejběžnější zkušenost vlivu ADH máme po příjmu alkoholu. Nedostatek ADH má vliv na ředění moči, která je předmětem eliminace ve velkých kvantitách, což pociťujeme následující ráno ve formě dehydratace různého stupně. 
  • Stimuluje konstrikci krevních cév a zvyšuje krevní tlak – zvýšená sekrece aldosteronu stojí za medicínsky klasifikovaným onemocněním – primární aldosteronismus, vyvolaný nadprodukcí aldosteronu buňkami nadledvinek, je to nejčastější forma endokrinní hypertenze. Zadržování sodíku a vody organismem je příčinou esenciální hypertenze. 

Primární terapeutickou intervencí je voda. Voda je důležitou a nepostradatelnou pro každý jeden buněčný proces v těle. Potřebujeme pít víc vody, než si myslíme a tímto způsobem můžeme působit preventivně vůči onemocněním nebo léčit mnoho běžných a seriózních onemocnění moderní společnosti. Dehydratace je hlavním stresorem lidského těla. Edémy, zadržování vody organismem, bolest bez evidentní příčiny, zvýšení krevního tlaku, to jsou všechno jen důsledky chronické dehydratace. A protože je příčinou nedostatek vody, řešení je jen jedno – zvýšit příjem vody. Z každé perspektivy, dehydrataci můžeme považovat za jeden z hlavních stresových faktorů.

Základním pilířem fytoterapie je sestava bylin pro podporu činnosti ledvin kde využíváme primárně účinnou látku diuretikum. Diuretika jsou pročišťující látky, podporují proces vylučování moči, upravují poruchy látkové výměny, zajišťují rovnováhu tělesných tekutin. Diuretika jsou využívána jako podpůrné látky při hypertenzi, která nemá zřejmou příčinu. Mezi nejčastěji využívané rostliny řadíme:

  • Jalovec - diuretikum, metabolikum, je potravou pro celý močový systém a efektivním čističem ledvin
  • Kořen petržele - diuretikum, spasmolytikum, antiseptikum Medvědice lékařská - diuretikum, antiseptikum, působí antiinfekční a protizánětlivě v celém močovém traktu, který čistí od cizorodých látek
  • Proskurník - působí protizánětlivě na všechny sliznice, včetně močového traktu, léčí poškozené tkáně Kopřiva - diuretikum, urologikum, metabolikum, antiseptikum
  • Oves setý - v rámci močového ústrojí působí jako diuretikum, pomáhá s vyrovnáním kysele zásaditého prostředí, metabolikum
  • Přeslička rolní - diuretikum, metabolikum, adstringent, výborný zdroj přírodního vápníku, který je rychle spotřebovává v případě překyselení organismu
  • Třezalka - působí adstringentně na sliznice, je výborným antiseptikem a diuretikem
  • Řebříček - diuretikum a působí protizánětlivě na celou močovou soustavu

fytoterapie

Kombinaci bylinek, která vytvoří tonikum pro ledviny, dávkujeme ve formě nálevu, kde užíváme jeden šálek čaje dopoledne a odpoledne, obvykle do 17:00. Opět záleží, zda se jedná o chronický nebo akutní problém. Při chronických obstrukcích používáme více bylin ve směsi, abychom tonikum pro močovou soustavu mohli používat dlouhodobě.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.