Jak zklidnit svůj emoční mozek?

Jak zklidnit svůj emoční mozek?

Limbický systém je komplexní soubor struktur umístěných ve středu našeho mozku. Často se nazývá jako emoční, pocitový nebo reaktivní mozek. Reaguje ještě předtím, než vstoupí do hry naše rácio. Možná s tím máte své zkušenosti. Někdy zkrátka pod vlivem emocí uděláme něco, nebo řekneme pár frází, aniž bychom zvážili důsledky. A je to naprosto normální, protože naše reakce je plně vedena limbickými strukturami.

Limbický systém byl obzvlášť důležitou strukturou, která zajišťovala přežití našich předků, když samotné rozhodování o životě a smrti bylo každodenní. Limbický systém monitoruje vnější podmínky a soustavně hledá nebezpečí, protože jeho hlavním úkolem je dbát o naše bezpečí. Podíváme-li se na současný život, jsme přestimulováni a bombardováni miliony bitů senzorických údajů každou sekundu našeho dne, avšak vědomě můžeme zpracovat přibližně jen sedm bitů za sekundu. O naši bezpečnost se proto stará limbický systém a vyhodnotí-li určitý vstup jako hrozbu nebezpečí, upozorní nás na to a my můžeme zaujmout nějaký postoj. Bohužel, limbický systém nedokáže rozlišit mezi vzpomínkou na stresující událost, která zpětně vyvolá negativní emoci a skutečnou událostí probíhající v přítomném okamžiku. To znamená, že už jen pomyšlení na bolestivé události může spustit aktivaci struktur limbického systému a naše tělo to následuje. Buď utíkáme, útočíme nebo jsme paralyzovaní.

A jelikož je limbický systém primárně zodpovědný za náš emocionální život, možná bychom mu mohli věnovat více pozornosti. Přestimulování limbických struktur bude mít vždy i fyziologický dopad a ovlivní imunitní systém, hormonální systém a autonomní nervový systém.

 b-limcz

Hipokampus svým tvarem může připomínat mořského koníka a pro nás je důležitým v procesu vytváření vzpomínek. Díky hipokampu se mohou současné zážitky a nové informace přenést do dlouhodobé paměti.

Amygdala je místo, kde se rozhodne o pocitech strachu, hněvu, úzkosti, agresi. A právě amygdala vyžaduje naši podporu a lásku, protože její přestimulování z nás dělá člověka, kterého občas nepoznáváme.

Hypotalamus je drobná struktura (velká asi jako fazole), ale jedna z nejrušnějších částí našeho mozku. Zřejmě proto dostal i označení „Mozek mozku“. Právě na tomto místě se rozhoduje o všech funkcích organismu, které nedokážeme ovládat vůlí. Například regulace tělesné teploty, spánek a bdění, hladina krevního cukru atp. Avšak to není všechno, hypotalamus je manažerem funkcí hormonálního a autonomního nervového systému.

  • Autonomní nervový systém je plně pod kontrolou hypotalamu. Skládá se ze dvou částí. Sympatiková větev nás připravuje na boj nebo útěk a parasympatiková větev nám umožňuje odpočívat a trávit. Hypotalamus prostřednictvím autonomního nervového systému kontroluje například krevní tlak, srdeční frekvenci, dýchání, trávení, hlad, žízeň, sexuální vzrušení. 
  • Hormonální systém tvoří soustava endokrinních žláz, které mají regulační vliv na činnost našich buněk. A opět je to hypotalamus, který přímou cestou přes hypofýzu, kontroluje a reguluje sekreci hormonů štítné žlázy, nadledvinek a vaječníků/varlat. 

Pokud chceme dosáhnout optimální úrovně svého fyzického a emočního zdraví, zdá se, že bychom měli začít přímo od začátku celého řetězce. A tedy začínáme limbickým systémem.

Existuje mnoho strategií, které můžete implementovat do své denní rutiny ke zlepšení funkcí limbického systému. Avšak jak jste si mohli všimnout, čichové koule a čichový nerv máme v přímém spojení s limbickými strukturami. A logicky nás tedy napadne, že pro uklidnění nebo stimulaci struktur limbického systému je nejpřirozenější využít čich. A to otevírá cestu pro aromaterapii a esenciální oleje.

Aromaterapie a limbický systém

Dobrou zprávou je, že limbické struktury úzce souvisí s naším čichem. A my můžeme vědomě naše čichové receptory ovládat. Esenciální oleje jsou přesně tou cestou, kterou zasáhneme náš emoční mozek přímo a okamžitě.

Čich je naším chemickým smyslem. Drobné molekuly esenciálního oleje se rozpouštějí v hlenu, který vystýlá nosní dutinu. Ve stropě nosní dutiny se nacházejí mikroskopické řasinky, kterými se zakončují čichové smyslové buňky. Molekula esenciálního oleje zapadne do odpovídajícího receptoru na čichové buňce a dojde ke vzniku nervového impulsu, který se vysílá nejprve do oblasti limbického systému a limbických struktur jako amygdala a hipokampus.

Elektrochemický signál přechází dále do hypotalamu. Hypotalamus, můžeme označit jako vstupní bod pro biologickou cestu molekul esenciálního oleje. Můžeme si jej představit jako spojnici nebo most mezi mozkem a regulačními soustavami – endokrinní a autonomní nervový systém. Výsledná reakce na vdechnutí aroma esenciálního oleje je pociťována naším fyzickým tělem, protože jsme přes hypotalamus aktivovali hormonální a nervový systém. Pod fyziologickým efektem budeme sledovat následek, který má esenciální olej na fyziologii, tj. například srdeční frekvenci, krevní tlak, dilataci nebo konstrikci svalstva atp. Pro lepší představivost, prosím prozkoumejte následující graf z kurzu Aromaterapie pro duši:

aroma_d_1

Spojení esenciálního oleje, čichu a jeho vlivu na limbický systém, dále hypotalamus a regulační soustavy, je nástrojem, kterým můžeme ovládat svůj nervový systém. Tak proč čekat a nevyužít toho, co máme přímo před očima a tak snadno dostupné. Esenciální oleje jsou nám bližší, než si můžeme myslet. Stačí natáhnout ruku a vzít si pro sebe to, co nabízí.

Meditace a limbický systém

Meditace je dalším způsobem, jak vstoupit do limbického systému a uklidnit naši amygdalu. Při vedené meditaci se přirozeně zvyšuje naše dechová kapacita. Vdechneme víc, než při bdělé činnosti a to několikanásobně víc, než když jsme pod vlivem stresu. V době stresu je náš dech mělký s rychle se střídajícími nádechy a výdechy. Během meditace se děje něco úplně opačného. Náš dech se zpomaluje a přirozeně se přeladíme na parasympatickou divizi autonomního nervového systému, která nám dovoluje odpočívat.

Řešení chronických infekcí

Chronické infekce mohou bránit fungování limbického systému. U chronických zánětů vždy začínáme terapii střevním systémem. Střevní dysbióza a následná střevní propustnost stojí za chronickými záněty v různých částech těla. Kromě toho se střevní dysbióza podepisuje na změnách nálad, našem chování a kognitivních funkcích. Zánět vždy zvyšuje hladinu kortizolu a kortizol je přímým nepřítelem spánkového hormonu melatoninu.

Omega-3

Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro správné funkce celého mozku. Tyto esenciální tuky zlepšují učení a paměť a pomáhají bojovat proti kognitivním poruchám. Naše tělo si tyto mastné kyseliny nedokáže vyrobit, proto musíme omega-3 mastné kyseliny přijímat ze stravy a doplňků.

Regenerační spánek

Spánek je rozhodující pro optimální funkce nejen mozku, ale celého našeho organismu. Pokud jsme však celý den vystresovaní, naším tělem kolují hormony aktivity jako kortizol, adrenalin, noradrenalin a stimulují naši aktivitu a bdělost. Abychom mohli usnout, potřebujeme mít tyto hormony na minimu. A pokud jsou jednou hormony vyplaveny z endokrinních žláz, vykonávají svou aktivitu až do momentu, kdy je játra odstraní z krevního oběhu. Odhaduje se, že efekt adrenalinu může ovlivnit naši tělesnou fyziologii až do jedné hodiny po prožití stresující události.

Každodenní pohyb

Fyzické cvičení je jedním z nejlepších způsobů, jak si udržet optimální funkce mozku. Cvičení zvyšuje průtok krve a dodává kyslík do mozku. Fyzická aktivita je mimořádně důležitá a to obzvlášť tehdy, přežijeme-li stresující den. Adrenalin může cirkulovat naším systémem až do jedné hodiny od prožitého stresu. Jediným způsobem jak jej rychleji vyloučit ze systému je zvýšení metabolismu a aktivní cvičení. Pokud trpíte stresem nebo úzkostí, jedním z řešení je minimálně 30 minut kardio aktivity denně.

 

Závěrem, limbický systém je nejstarší část našeho mozku. Jeho hlavním úkolem je bez našeho vědomí snímat a skenovat všechny vstupy, všechno to, co se kolem nás děje a třídit tyto informace do dvou kategorií – bezpečné a nebezpečné. Pokud náš limbický systém nefunguje optimálně, může nesprávně vyhodnotit vstupy a to, co normálně nepovažujeme za hrozbu, může být pociťováno jako život ohrožující. A v takové situaci dochází k aktivaci celého řetězce počínaje hypotalamem, sympatickým nervovým systémem a endokrinním systémem. Celé tělo je v panice z možného ohrožení, což z dlouhodobého hlediska může přispět k postupnému zhoršení našeho zdraví.

Naším cílem je uklidnit limbický systém a lze jej i naučit nereagovat na každou situaci jako potenciální hrozbu. Čím optimálnější je limbická odpověď, tím odolnějším se stáváme vůči jakýmkoli stresorům, které se vyskytují a budou vyskytovat v našich dnech. K tomu nám slouží zejména esenciální oleje a aromaterapie, jelikož má čich přímé anatomické a fyziologické spojení s limbickými strukturami. Kromě toho můžeme využít jakékoli techniky, které jsou nám blízké a rezonují s našimi potřebami.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.