Střevní výstelka - jak ji opravit?

Střevní výstelka - jak ji opravit?

Tlusté střevo je posledním článkem trávicí soustavy. Jeho hlavním úkolem je přeměnit polotekutou tráveninu na tužší skupenství, které je vylučováno formou stolice. Není-li stolice pravidelná a každodenní, odpadní materiál zbytků trávení zůstává v našem těle a narušuje střevní flóru a poškozuje střevní výstelku.

Narušená střevní flóra a propustné střevní stěny jsou stavem, který negativně ovlivní chod celého organismu. Podepisuje se na přetrvávání chronických zánětů v různých částech těla, snižuje se výkonnost imunitního systému a negativně zasahuje do činnosti nervové soustavy. Je jedním z faktorů insomnie, snížených kognitivních funkcí a může způsobovat úzkost a depresi. V rámci práce fytoterapeuta je prioritou péče o střevní systém. A přirozeně je důležité naučit se správné péči o poslední článek trávicí soustavy a působit preventivně a léčit mnoho běžných onemocnění. Každý program na restrukturalizaci střeva by měl zahrnovat čtyři kroky:

  1. Vyčištění střevních stěn
  2. Kolonizace probiotiky
  3. Výživa prebiotiky
  4. Oprava sliznice střeva

fytoterapie

1. Vyčištění střevních stěn

Léčivé bylinky jsou přímou cestou, jak pracovat na úpravě střevní peristaltiky a střevních stěn. Za tímto účelem využíváme bylinky nejen s projímavým účinkem, ale také ty, které budou působit vůči zánětům střevní sliznice a obnoví střevní flóru. Nikdy nevyužíváme jen bylinky s projímavým účinkem, protože jsou stejně návykové jako laxativa, které si koupíte v lékárně.

Více informací o vhodné skladbě bylinek naleznete zde.

2. Kolonizace střeva probiotiky

Probiotika jsou přátelské střevní bakterie. Hlavním přínosem probiotik je jejich schopnost naplnit střevní systém prospěšnými bakteriemi a pomoci udržet rovnováhu hlavního eliminačního kanálu těla. Vzhledem k masivnímu používání antibiotik musíme dbát na to, abychom měli dostatek probiotik ve střevě.

Více informací o probiotikách naleznete zde.

3. Výživa střeva prebiotiky

Prebiotika jsou dlouhodobou strategií pro zdraví střev. Jsou potravou pro přátelské střevní bakterie. Prebiotika jsou synonymem vlákniny. Rozpustná vláknina se nachází například v zelenině, ovoci a ořechách, přičemž nerozpustná vláknina je obsahem celozrnných výrobků, ovesných vloček, kukuřičných otrub a semen. Bez dostatečného množství prebiotik, přátelské střevní bakterie nezůstanou v posledním článku trávení. Prebiotika jsou dlouhodobým přístupem ke zdraví střev.

Více informací o prebiotikách naleznete zde.

4. Oprava sliznice střeva

Dlouhodobá toxická zátěž, která byla kladena na poslední článek trávicí soustavy, mohla způsobit tzv. děravé střevo. Poškození výstelky střev může vést ke zvýšené propustnosti nežádoucích substancí do krevního oběhu, což ve fytoterapii označujeme pojmem autointoxikace.

Posledním krokem k restrukturalizaci střeva je oprava výstelky nebo stěn střevního systému. K tomuto účelu budeme pátrat po přírodních zdrojích, které jsou nám dostupné. Budeme hledat v repertoáru slizovitých látek nacházejících se v rostlinách.

Sliz je tvořen převážně rostlinnými cukry (polysacharidy). V rostlinách mají polysacharidy velmi důležitou roli. Například skladují vodu, předcházejí dehydrataci a pomáhají při klíčení. Pro naše střevo budou mít schopnost hojení poškozených sliznic.

Slizovité vlákno není suché vlákno. Ve skutečnosti má kluzkou, mazlavou, želatinovou konzistenci, tedy má vysoký obsah tekutin. Díky tomu skvěle pomáhá při snazším pohybu střev. Dalším typickým charakterem je jejich schopnost bobtnat ve vodě, čímž vytváří gelovitou konzistenci, kterou lze použít ke zklidnění a ochraně podrážděných sliznic v těle. Většina slizu není rozložitelná trávicím systémem, ale absorbuje toxiny ze střeva a dává stolici objem.

Terapeuticky může sliz snížit podráždění střev, pomáhá s absorpcí toxinů, může být použit jako přírodní objemové laxativum, jelikož spolu s dostatečným množstvím vody pomáhá zvětšit objem střevní masy a iniciovat vyprazdňování střev.

Slizotvorné léčivé bylinky pro obnovu střevních stěn

Kořen ibišku

Sliz, který kořen ibišku obsahuje, může posílit hlenovou výstelku stěn střeva a pomoci při hojení. Pomáhá při zánětech sliznic střeva a žaludku, trávicích problémech včetně průjmu a zácpy, při žaludečních vředech a zejména při zánětlivých onemocněních střev, syndromu netěsného střeva a poškozených střevních sliznicích.

Květy divizny

Opět s vysokým obsahem mucilaginózních složek, divizna obaluje stěny střev léčivým slizem, který zklidňuje střevní stěny a poskytuje dostatečnou lubrikaci pro plynulý přechod zbytků trávení posledním článkem trávicího traktu.

Listy jitrocele

Rostlina se schopností obnovit ochrannou vrstvu sliznic nejen trávicího traktu. Pomáhá se všemi sliznicemi. Jitrocel by měl být součástí směsí při všech zánětlivých onemocněních trávicího traktu, včetně poškozených stěn střeva, což se může projevit syndromem netěsného střeva, vředových a zánětlivých onemocnění.

Kořen lékořice

Tento multifunkční kořen zabraňuje a léčí sliznice celého trávicího traktu. Má výrazný protizánětlivý účinek a oceníte jej při vředových onemocněních nebo při netěsném tlustém střevě. Kromě toho má mírný projímavý účinek.

Pro užívání bylinek kombinujeme z každé bylinky jeden díl a vytvoříme si bylinnou směs, která bude léčit poškozené střevní stěny. Užíváme ve formě nálevu, který si připravíme z jedné polévkové lžíce bylinné směsi.

Další slizotvorné rostliny pro obnovu střevních stěn

K dalším možnostem řadíme jednosložkové užívání následujících rostlin:

Psyllium

Vláknina psyllia může zlepšit stávající poškození sliznice tlustého střeva, pomoci se záněty střeva a střevní propustností. Vždy se používá se smícháním s vodou. Dokonce je nutné vypít větší množství vody, protože je-li ve střevě vody nedostatek, můžeme více střevo poškodit než léčit. Vždy se podíváme na doporučení dodavatele.

Chia semínka

Chia semínka pomáhají budovat a opravovat slizniční vrstvu našeho střeva. Slizniční vrstva je mimořádně důležitá pro naše imunitní, nervové a hormonální zdraví. Příprava chia semínek pro terapeutický efekt je rovněž důležitá. Nekonzumujeme je v suché formě, ale potřebujeme je alespoň 30 minut namočit do vody. Následně nám chia semínka z vody vytvoří gelovitou konzistenci, která pro nás bude sbírat toxiny a opravovat střevní stěny.

Lněná semínka

Stejný efekt pro nás udělají lněná semínka. I když zde bude příprava o malinko náročnější. Před samotným namočením lněných semínek do vody je budeme muset namlít.

Kelp (mořská řasa)

Konzumace potravin s vysokým obsahem glutaminu pomáhá udržovat zdravé buňky, které tvoří výstelku střeva. Kelp obsahuje tuto aminokyselinu, která hraje důležitou roli v podpoře zdraví střevní sliznice. Opět je vhodné jeho namočení do vody, která se změní na gelovitou. Jelikož tato řasa obsahuje i zvýšené množství jódu, může dojít k přestimulování štítné žlázy a zvýšení metabolismu. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, při onemocněních a užívání léků na štítnou žlázu a při onemocněních srdce.

Závěrem, všechny slizotvorné rostliny užíváme se zvýšeným množstvím vody. Vyhneme se užívání těsně před spánkem a raději volíme denní dobu, kdy jsme schopni přijmout nejvíc tekutin. Rovněž se vyhneme užívání těsně před hlavním jídlem a těsně po hlavním jídle, neboť se předpokládá, že zvýšené množství vody spolu s hlavním jídlem může mít vliv na efektivitu práce trávicích šťáv a enzymů.

Vnitřní výstelka střev je jedním z nejrychleji se obnovujících povrchů lidského těla. Předpokládá se, že tento proces obnovy je tak krátký jako každé 2 až 4 týdny. Všechno však závisí na naší startovací čárě a na vitalitě, kterou má naše tělo v tento moment.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.