Mozková mlha

Mozková mlha

Máte pocit, že nevidíte věci tak jasně, máte problémy s krátkodobou pamětí, těžko se koncentrujete zvláště pokud musíte zpracovat úkol duševního charakteru, máte pocit mentálního zmatku. Pak se může jednat o něco, co v alternativním přístupu označujeme jako "mozková mlha". A je to skutečně tak, můžete mít pocit, jako by byla vaše mysl za oblakem, což vám neumožňuje jasně přemýšlet.

Pocit zamlžené mysli může být velmi nepříjemným a limituje naši činnost a aktivitu. Pokud tento stav přetrvává dlouhodobě, může být jedním ze vstupních kroků k depresi. Mozkovou mlhu můžete cítit jen krátkodobě, někdy však přetrvává celé týdny a měsíce.

Proč nemohu jasně myslet

Tento pocit mentálního zmatku obvykle neumíme logicky vysvětlit a neexistuje jednoznačná příčina těchto omezujících pocitů. Uvědomujeme si, že něco není v pořádku, ale nevíme, proč. Obvykle to uzavřeme jako součást procesu stárnutí. Avšak nemusí to tak být, i tyto situace mají svá řešení.

Tato mozková agonie, nedostatek mentální jasnosti a problém s krátkodobou pamětí lze řešit naturálně, pokud máme znalosti, jak naše tělo funguje a hlavně, jak jedna oblast ovlivňuje další. Zde je několik možných příčin:

Nadledvinky

Vaše nadledvinky jsou důležitým a prvním kontrolním místem, které reaguje na stres. Zvýšené stresové napětí vždy zvyšuje sekreci kortizolu kůrou nadledvin, aby vám pomohli překonat stres jakéhokoliv druhu. Ale nesmíme zapomenout, že i nadledvinky mají své limity a pokud jsou neustále bombardovány stresory, postupně se mohou opotřebovávat a již nedokáží splnit požadavky těla na další kortizol. To vede k jejich postupné únavě. A my jako výsledek pociťujeme trvalou únavu, opakující se infekce, dlouhou dobu rekonvalescence, problémy s reprodukčním systémem. Na vrcholu těchto kondic je nedostatek kortizolu, který vede ke snížení celkového metabolismu těla. Celý organismus se zpomaluje a zpomaluje se tím i naše myšlení. Výsledkem je pomalá detoxikační a eliminační činnost, což vede ke kumulaci toxicity ve vnitřním prostředí. A nečisté vnitřní prostředí vede k nečisté mysli, což může být prezentováno jako mozková mlha, nedostatek jasného a čistého uvažování a mentální zmatek.

Kvasinkové infekce

Přemnožení kvasinky Candida albicans může vést k produkci acetaldehydu, který vzniká při kvašení, tj přeměně cukru na alkohol. Tehdy se můžeme skutečně cítit, jak pod vlivem alkoholu, přičemž jsme žádný nepožili. Symptomy se mohou ještě zhoršit, pokud do svého těla přidáváme více a více monosacharidů. Kvasinky milují cukr a budou se množit v prostředí, které ho nabízí v dostatečném množství.

Hypoglykémie

Tento termín odkazuje na sníženou hladinu krevního cukru. Náš mozek potřebuje ke svému výkonu glukózu a bohužel nemá pro ni zásobárnu, takže potřebuje její stabilní příjem. Na rozdíl například od jater nebo svalů, které si glukózu umí uskladnit a v čase potřeby ji uvolnit, aby měl mozek palivo pro své fungování. Zachovat stabilní hladinu glukózy je základní funkcí našeho těla pro přežití. A můžeme nyní říct, že koláček mi hladinu glukózy upraví. No, ale velmi šťastné řešení to nebude. Zvýšený příjem "nezdravých" sacharidů podporuje růst kvasinky Candida, zatěžuje slinivku a zvyšuje riziko inzulinové rezistence, což je vstupní brána k rozvoji diabetu. Tyto cukry mají tendenci hladinu krevního cukru sice rychle zvýšit, ale zároveň dochází i k rychlé spotřebě, což opět můžeme pociťovat jako symptomy hypoglykémie, včetně ztráty koncentrace, závratí, duševního zmatku, podrážděnosti, únavy či pocitů úzkosti.

Střevní toxicita

Střevo a mozek jsou párem. To co se děje na jedné straně ovlivní stranu druhou. Pokud trpíte zácpou a zánětlivými onemocněními střevního systému, ovlivní to i mozkové funkce. Nečisté střevo vede k nečistým myšlenkám. Toxická akumulace zbytků trávení v posledním článku trávicí soustavy může vést k hnilobným procesům a způsobit tzv. "Střevní permeabilitu", tj toxické látky jsou zpětně vstřebávány do krevního oběhu. Tyto částečky se kolují krevním oběhem a způsobují zánětlivé reakce v různých částech těla. V této situaci se pod zvýšený tlak dostávají játra, která je musí metabolizovat, tj rozložit na menší částice, které putují opět do střev nebo ledvin na definitivní vyloučení. Množství zánětů opět ovlivní i nadledvinky, nakolik kortizol, kromě aktivity v čase stresu, je zároveň naším hlavním protizánětlivým hormonem.

Kde začít?

Někdy to může být skutečně matoucí, kde začít, kde začít rozmotávat klubko s nití. I když symptomy mozkové mlhy cítíme na našich kognitivních a mentálních schopnostech, začneme na opačné straně problému. Ano, přesně tak, začneme od střeva.

1. Střevo

Pro správné vylučování odpadních látek a jako prevence množství chronických onemocnění není lepší místo, kde si začít skládat svůj terapeutický plán. V rámci soustředění se na střevní systém bude naším cílem:

  • Zvýšit střevní peristaltiku - na začátku terapie je ideální pročistit střevní stěny vhodnou bylinnou směsí. V kurzu fytoterapie pracujeme se skladbou bylin tvořených krušinou, kasií sennou, lékořicí, listem maliny, kořenem proskurníku, kořenem zázvoru.
  • Zvýšit množství přátelských bakterií - tento úkol se nám podaří zvládnout, pokud začneme jíst více potravin, které procházejí kvašením, například kyselé zelí nebo zakysané potraviny, které obsahují živé kultury. Pro zvýšení účinku můžeme sáhnout i po probiotických doplňcích. Není to nic špatného.
  • Udržovat střevo čistým - aby nám přátelské bakterie ve střevě zůstaly, potřebujeme pro ně připravit stravu. Tyto bakterie se živí vlákninou, tedy dostatek zeleniny, ovoce, škrobových potravin, semen a ořechů je pro každodenní jídelníček velmi důležité. Pokud bychom vynechali tento krok, tak i přes užívání probiotik, střevní bakterie ze střeva odejdou spolu se stolicí. Prebiotika jsou dlouhodobou strategií, která přináší výsledky.

fytoterapie 

2. Játra

Pokud se nám podaří upravit střevní flóru, stolice bude pravidelná a každodenní jsme o krok blíže k čistšímu vnitřnímu prostředí a o to je nižší zátěž pro játra a nadledvinky. Již nyní můžete mít pocit jasnějšího myšlení. Avšak s úklidem jsme ještě neskončili a musíme optimalizovat činnost jater. K základním pomocníkům patří olej z ostropestřce mariánského, tinktura z kořene pampelišky, rozmarýnu, máty a artyčoky. A pro ještě lepší výsledek můžeme sáhnout po největším antioxidanty ze všech - glutationu. Nejen že pomáhá při oxidačním stresu, ale zároveň je účinnou pomocí při rekonstrukci buněk jater.

3. Zvýšení mentálních schopností

Zatímco jsme při očistě orgánů trávení věnovali pozornost převážně bylinkám, které procházejí trávicím procesem přímo, při cílení na mozek se nejefektivněji jeví aromaterapie a esenciální oleje. A je na to několik důvodů. Čich je přímo spojen s limbickým systémem a dlouhodobou pamětí a zároveň malé molekuly esenciálních olejů dokáží překonat hematoencefalickou bariéru, tj mohou vstoupit přímo do mozku a stimulovat mozkovou aktivitu. K top olejem patří:

  • Rozmarýn má jasné zacílení - mozek. V první řadě účinky pocítíte v oblasti paměti a koncentrace, působí adaptogenně na nervový systém, upravuje činnost srdce. Rozmarýn je stimulačním olejem nervového systému a intelektu. Zvyšuje mentální činnost, akademické dovednosti, posiluje paměť a koncentraci, zvyšuje komunikační schopnosti a posiluje sebevyjádření. V rámci senzorických nervů je olejem posilujícím vnímání všemi smysly, zvláště čichu a zraku. V případě motorických nervů má uplatnění při snížené hrubé a jemné motorice.
  • Bazalka stejně jako rozmarýn má cefalický efekt, tedy stimuluje a čistí mysl. Je vynikající volbou při nervových dysfunkcích, duševní únavě nebo nerozhodnosti.
  • Máta stimuluje mysl, zlepšuje koncentraci, mentální agilitu a smysl pro cíl. Je olejem duševní únavy, nejistoty, šoku, negativity.
  • Borovice pomáhá při zmírňování duševní únavy a nervového vyčerpání. Podle francouzských textů je její složení podobné jako kortizol.

Závěrem, pokud máte pocity mentálního zmatku, když vám chybí jasnost myšlení, když začínáte zapomínat například klíče nebo kde jste včera zaparkovali auto, když máte pocit, že je vaše mysl jakoby za oblakem, je to možná jen signál, že byste měli začít uklízet. Ne, obývací pokoj, ale své tělo, chrám své duše.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.