Omládněte s vitaminem E

Omládněte s vitaminem E

Vitamin E je proslulý jako vitamin pro krásu pokožky a vlasů. Ale má pro nás mnoho dalších výhod, které bychom při přípravě terapeutického plánu mohli využít. Vitamin E je partnerem vitaminu C a spolu vytvářejí dokonalý tandem při ochraně našich buněk před nebezpečnými volnými radikály.  

1. Vitamin E - špičkový antioxidant

Významným příznivým účinkem vitaminu E je jeho antioxidační aktivita. Volné radikály, které se také nazývají reaktivní formy kyslíku, jsou nestabilní molekuly, kterým chybí elektron a tak si vezmou chybějící elektron z první molekuly, která jde kolem. Výsledkem je další destabilizace buněk, které se při ztrátě elektronu mění na volné radikály. Tento koloběh způsobuje oxidační stres a oxidační poškození. Oxidační stres byl spojován se záněty, chronickými chorobami, neurodegenerací, únavou nadledvinek a je jedním z faktorů předčasného stárnutí a onemocnění podmíněných věkem. Anti-ageing koncept se ve velkém zaměřuje na snížení oxidačního stresu zvýšením antioxidační aktivity v těle. Kromě vitaminu E, je součástí anti-aging arzenálu, vitamin C a glutation.

2. Vitamin E - ochrana centrálního nervového systému

Buňky aktivní v centrálním nervovém systému se nazývají neurony. Každý neuron je chráněn myelinovým obalem, aby se zabezpečila plynulá komunikace mezi nervovými buňkami. Při poškození myelinu dochází k omezení přenosu nervových signálů. Vitamin E dokáže poskytovat ochranu nervového obalu a působit protektivně proti jeho porušení. Nedostatek vitaminu E může mít vliv na centrální nervový systém a přenos nervových signálů, čímž se může snížit motorická koordinace například při chůzi, případně může být přítomna svalová bolest nebo mravenčení. Ke svalové koordinaci jsou zapotřebí signály z neuronů. Tato komunikace vyžaduje plně funkční lipidový obal.

Dále se nedostatek vitaminu projeví na senzorických nervech, zejména zraku. Obvykle jde nedostatek vitamin E ruku v ruce s věkem podmíněnou makulární degenerací. Vitamin E je současně prevencí neurodegenerativních onemocnění jako jsou Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba nebo demence.

3. Vitamin E – krásná pokožka a vlasy

Vitamin E je známý svým příznivým účinkem na pokožku a vlasy. Zlepšuje elasticitu kůže, zvyšuje její hydrataci, zmírňuje projev stárnutí jako jsou vrásky, snižuje kožní hyperpigmentaci a dokáže zvýšit regeneraci kůže a obnovu kožních buněk. Rovněž jeho účinek pocítíte i na vlasech a pokožce hlavy, kde pomáhá zmírňovat záněty, podporuje růst vlasů a dodává jim lesk. A jako bonus, dokáže zpomalit předčasné šedivění vlasů.

 

vite 

Nejlepší zdroje vitaminu E

Závažný nedostatek vitaminu E je dost vzácný. Může to být způsobeno podvýživou nebo genetickými poruchami, které interferují s transportem sloučenin rozpustných v tucích. Lidé se syndromem malabsorpce tuků (kde tělo těžko vstřebává tuky) mohou být ohroženi nedostatkem vitaminu E.

Zdraví prospěšným účinkům vitaminu E lze dosáhnout zdravou stravou, protože je snadné dosáhnout doporučené denní dávky prostřednictvím jídla. Bohatým zdrojem je olej z pšeničných klíčků, rostlinné oleje, ryby jako losos a pstruh, slunečnicová semínka, mandle, ořechy, zelená listová zelenina, vajíčka a mnoho obilovin.

Suplementace může být také způsobem, jak využít zdravotní benefity vitaminu E, pokud jej nemáte dostatek z potravy. DDD pro vitamin E je stanoven na 15 mg (22,4 IU) pro muže i ženy. Pro terapeutické účely se užívá 200 – 400 IU denně.

Vždy, když začnete užívat doplňky stravy je nutné mít určitou strategii. Nejhorší je užívat spoustu doplňků najednou. Je důležité brát doplňky strategicky a ne s přístupem nadšence. Myslete na to, že někdy je méně více a to obzvlášť, když spoléháte na doplňky. Protože je vitamin E rozpustný v tucích, nejlépe se absorbuje spolu s jídlem. Bude trvat nejméně tři měsíce, než skutečně uvidíte přínos vitaminu E pro vaše zdraví.

fytoterapie 

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.