Co můžeme udělat pro játra

Co můžeme udělat pro játra

Játra jsou silným a velmi důležitým orgánem. Játra spolu s imunitním systémem jsou hlavními aktéry při detoxikaci našeho těla od škodlivých látek a patogenů. Pokud jste si vyhledávali informace o játrech, pravděpodobně jste byli fascinováni působivým seznamem jejich činností. Kromě detoxikace, vyrábí proteiny, cholesterol, žluč, ukládá živiny a cukry ve formě glykogenu, který uvolňuje, pokud potřebujeme více energie. Avšak dominantní role jater je detoxikace.

Co je detoxikace?

Jedním z nejdůležitějších systémů našeho těla je detoxikační obvod. Těmito cestami se zbavujeme všech nežádoucích metabolitů, které jsou produkovány jako součást metabolických procesů našeho těla. Metabolity jsou produkty metabolismu, tj. práce vašich buněk. Znamená to, že když určité látky vstoupí do vašeho těla, dochází k jejich rozdělení na malé kousky, aby byly připravené na absorpci a vylučování. V této činnosti jsou játra primárním orgánem, který přeměňuje látky na metabolity, které mají být z těla odstraněny. Jinými slovy, všech nežádoucích částic v našem těle se musíme zbavit a jsou to játra, které nám v tom pomáhají.

Ovšem i játra mají své limity. A možná si neuvědomujeme, že sami přispíváme k jejich přetížení. Je to zejména v případě, že do svého těla přijímáme nadměrné množství syntetických sloučenin, pesticidů, alkoholu, zpracované potraviny, a to mnohem vyšší rychlostí, než jsou schopna játra metabolizovat.

Dalším faktorem, který přispívá k přetížení jater je stres, kdy tělo vytváří ještě více metabolitů. Tělu je jedno, odkud stres pochází. Emocionální a fyzický stres stejným způsobem zvyšují zátěž, která je kladena na játra. Posledním faktorem jsou infekce. I když je patogen zneškodněn bílými krvinkami, jeho finální vyloučení je možné primárně prostřednictvím jater.

Stupeň snížené činnosti jater samozřejmě závisí na množství a četnosti vystavení metabolitům a na aktuálním stavu našeho těla. Pokud se však metabolity neodstraní rychle a efektivně, dochází k riziku, že se budeme koupat v moři toxinů, což vede ke zdravotním problémům.

Jak pomoci játrům?

Vaše tělo je dokonale sestrojeno. A má všechny schopnosti, aby se léčilo a opravovalo samo. Přetížení jater způsobuje potíže s likvidací toxinů a může docházet k jejich hromadění, což mimo jiné vede k nežádoucím symptomům, zánětům, zhoršuje se únava a může mít dopad na mozkové funkce. Péče o játra je nezbytným krokem při každé kondici a tělesné regeneraci.

1. Životní styl

V moderním světě je téměř nemožné vyhnout se všem toxinům, avšak měli bychom udělat všechno proto, abychom podpořili správnou funkci jater zdravým životním stylem. Vyhněte se přejídání, vybírejte si čerstvé ovoce a zeleninu, hodně vlákniny a snažte se vyhnout zpracovaným potravinám. Mějte na paměti, že i když pro vás játra svou práci udělají a připraví nežádoucí látky k vyloučení, musíte mít plně funkční tlusté střevo, kterým se toxiny definitivně vyloučí z vašeho těla. Nezdravý střevní mikrobiom může způsobit střevní permeabilitu, to znamená, že může dojít ke zpětné reabsorbci metabolitů do našeho těla.

2. Stres

Udělejme krok zpět a podívejme se, jak fungují játra v době stresu. I když jsou nadledvinky známé jako centrum regulace stresu produkcí stresových hormonů (kortizol, adrenalin), nemohou boj vůči důsledkům stresu zvládnout sami. Nadledvinky potřebují pomoc. A ta přichází ze strany jater, které zpracovávají uvolněné hormony, aby nebyly biologicky aktivní a my jsme nemuseli pociťovat jejich efekt jako například vyšší krevní tlak, puls, napětí, úzkost, insomnie atp. Pokud však dojde k přetížení toxiny, které je třeba neutralizovat a vyloučit, játra nedokáží držet krok, jejich funkce začnou stagnovat. A o to déle budou stresové hormony aktivní a my budeme pociťovat jejich sílu. Udržování správných funkcí jater je naprosto nezbytné v době stresu.

3. Příjem vody

Všechny naše orgány potřebují vodu, nejen pro přežití, ale také čištění. Zvýšení příjmu vody pomáhá zvýšit rychlost, kterou játra štěpí živiny a odstraňuje toxiny. Přidáte-li do vaší vody i plátek citronu, pomůžete rychlejší detoxikaci a zároveň vyvážíte vaše pH. A také je to velmi chutný nápoj.

4. Cvičení

Sedavý životní styl je přímým nepřítelem jater. Cvičení nemusí být dřina a nepotřebujete ani navštěvovat posilovnu. Jen pět minut kardio cvičení, jako například běh na místě nebo chůze po schodech může pomoci buňkám jater.

5. Bylinky a doplňky pro podporu jater

Bylinky jsou skvělým způsobem jak zlepšit zdraví celého těla, včetně funkcí jater. Játra jsou jedním z nejdůležitějších multitaskerů v těle. Kromě čištění těla od toxinů pomáhají metabolismu, pomáhají tělu vytvářet proteiny, trávit hormony a mnohem víc. Přetížení jater je stav, při kterém je funkce jater suboptimální, protože vnitřní tok je zpomalen, což má za následek špatnou a pomalou očistu těla od metabolitů. Je mnoho bylinek, které vám při posílení buněk jater spolehlivě poslouží. Představíme vám některé z nich. A pokud si vyberete svoji skladbu bylinek, které zařadíte do hepatické směsi, ideální je připravit si z nich tinkturu. Obvyklé užívání je 20 – 30 kapek půl hodiny před jídlem.

ba_f9 

  • Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) - používá se již více než 2 000 let jako bylinný prostředek na čištění a opravu buněk jater. Účinnou látkou je zejména flavonoid zvaný silymarin. Silymarin (hlavně ze semen rostlin) je silný antioxidant, pomáhá zvrátit poškození jater způsobené alkoholem, toxiny z hub a opakovaným užíváním některých léků. Silymarin posiluje hepatocyty (jaterní buňky), aby zabránily absorpci toxinů a také podporuje růst nových buněk. V rámci terapie využíváme ostropestřec ve formě za studena lisovaného oleje, nebo ve formě semen, které žvýkáme v dutině ústní. 
  • Kořen pampelišky (Taraxacum officinale rad.) - pampelišku většina lidí považuje za nepříjemný plevel, který ničí estetiku trávníku. Avšak její kořen je bohatý na antioxidanty, což je jedním z hlavních důvodů, proč se využívá při detoxikaci jater a zlepšení funkcí ledvin. Snižuje tvorbu žlučových kamenů, pomáhá při ztukovatění jater, normalizuje hladinu cukru v krvi, snižuje celkový cholesterol a triglyceridy, zatímco zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu. 
  • Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) - zvyšuje metabolismus, cirkulaci krve, je bohatý na antioxidanty a příznivě působí na buňky jater. 
  • Kurkuma (Curcuma longa) - má svůj původ v Indii, ale dnes je běžnou rostlinou jižní Asie, Číny, jižní Austrálie a všech tropických regionech světa. Hlavní obsahovou látkou je curcumin s mírně hořkou chutí. Kurkuma je lékem pro buňky jater a číslem jedna všech konzumentů alkoholu. Játra spolupracují se štítnou žlázou a slinivkou břišní při snižování symptomů únavy a vyčerpání. A pokud je detoxikační a metabolický systém v dysbalanci, výsledkem je vždy pocit únavy. Spolu s únavou můžete mít zkušenosti se snížením libida, vypadáváním vlasů, nepravidelnou menstruací, diabetem typu 2 nebo přibýváním na váze. Je to jen reakce našeho těla na neefektivní detoxikační činnosti, včetně kumulace toxického odpadu a tyto faktory způsobují značný oxidativní stres. 
  • Artyčok (Cynara scolymus) - Je velmi hořký a pracuje jako adaptogenní rostlina spolu s buňkami jater, snižuje hladinu cholesterolu. Díky obsahu cynarinu podporuje vylučování žluči a chrání a obnovuje buňky jater. Z důvodu své hořké chuti se využívá spíše v tinkturách, nebo jako práškovaná bylina. 
  • Dioscorea (Dioscorea villosa) - bylinka je známá zejména pro své účinky na reprodukční systém žen, včetně premenstruačního syndromu a problémů v menopauze. Avšak kromě toho, z použití amerických indiánů, je známá pro své účinky podporovat zdraví jater a snižovat hladiny cholesterolu. Obsahuje steroidní saponiny, které mají výrazné protizánětlivé vlastnosti a využijete je při léčbě revmatoidní artritidy a zánětlivých onemocněních střev. 
  • Máta (Mentha piperita) - bylinka je prospěšná pro celou škálu dysfunkcí celého trávicího traktu, pomáhá zmírňovat syndrom dráždivého tračníku, žaludečních potíží, spasmatických stavů trávicího traktu a pomáhá s poruchami trávení. Ideální je kombinace máty s dalšími rostlinami jako rozmarýn a kořen pampelišky na podporu činnosti jater. 
  • Vitamin D – nízká hladina vitamínu D snižuje detoxikační schopnosti našeho těla, včetně odstraňování těžkých kovů. Se snížením detoxikačních schopností dochází ke kumulaci toxinů. 
  • Glutathion – glutathion chrání buňky jater před nebezpečnými usazeninami těžkých kovů jako například olovo, rtuť, xenobiotika, pesticidy a další toxické metabolity. Kromě toho dokáže vytáhnout z tkání, zejména tukových tkání, těžké a škodlivé chemikálie, které nelze vyloučit klasickými detoxikačními mechanismy. 

Závěrem, játra mohou být považována za čističku odpadů v těle. Posílení a ochrana buněk jater je klíčovým prostředkem detoxikace. Podávání výživných látek jako ostropestřec mariánský, kurkuma, artyčok, rozmarýn, máta, kořen pampelišky je přesně ta cesta, kterou musíme jít. Je třeba poznamenat, že příliš agresivní detoxikace může být škodlivá, protože tělo zaplavené toxickými metabolity může reagovat zcela opačným efektem, než byl náš záměr. Klíčem k úspěchu je správné dávkování. Více nemusí být nutně lepší. Pokud je tělo slabé, agresivní podpora jater ji může poškodit a ještě více zatížit tělo v důsledku nadměrného rozkladu metabolitů.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.