Láska k sobě

Láska k sobě

Oxytocin se nazývá „hormon lásky“ pro jeho příznivé účinky na vztahy, altruismus a sociální vazby. Oxytocin je to, co z člověka dělá skutečného člověka se smyslem pro empatii, soucit, schopností vytvářet si pouta a vazby. Je hormonem reprodukce, sexuality, těhotenství a kojení. I když budoucí maminky mohou studovat množství literatury, jak zvládnout svou novou roli, tělo a příroda dělá svou práci precizně a aniž bychom se o to museli vědomě přičinit. Naše tělo je moudřejší, než si myslíme a oxytocin je zde k tomu, aby byla emoční vazba mezi matkou a dítětem vytvořena.

Co je oxytocin?

Oxytocin je hormon, který se vytváří v mozku, v hypofýze. Jeho primární poslání je porod a kojení. Kromě toho vytváří vazbu mezi matkou a dítětem, ale rovněž se podílí na vytváření našich partnerských vazeb. Je zkrátka hormonem „líbánek“.

Kromě našich sociálních vazeb je oxytocin zodpovědný i za naše duševní zdraví. Snižuje stres a napětí, úzkost, zlepšuje naše sociální spojení a zlepšuje naši náladu. Někdy se označuje jako velký usnadňovač života. Je hormonem empatie, štědrosti a důvěry v život samotný.

Jaké jsou tedy výhody oxytocinu?

Oxytocin vytváří sociální propojení

Sociální spojení je nezbytné pro naše duševní zdraví a každodenní život. Vychází to z evoluce a tak, jak žili naši předkové. Vyloučení ze skupiny a přerušení sociálního propojení obvykle znamenalo smrt. Přežití bylo závislé na kmeni a stejně to platí i pro život ve 21. století. Potřebujeme sociální vazby a spojení. Je na nich závislé naše zdraví a dokonce může pomoci snížit naši reakci na stresové faktory.

Oxytocin snižuje úzkost

Čas od času můžeme pociťovat jistou formu úzkosti. Mozkový oxytocin je jednou z mocných zbraní našeho mozku ke snížení úzkosti a zlepšení duševního zdraví. Rozvíjením empatie a soucitu se sebou samým, můžeme snížit pocity úzkosti.

Oxytocin snižuje reakci na stres

Stres se považuje za tichého zabijáka, pokud ho nemáme pod kontrolou a stane se permanentním. Přes pocity každodenní únavy, nekvalitního spánku, snížené výkonnosti imunitního systému, kolísavé hladiny krevního cukru, hormonální nerovnováhy až po zpomalení metabolismu, přibývání na váze, chronické záněty a kumulaci toxických metabolitů, nakonec končíme vyčerpaní s neschopností kráčet dál svými dny. Oxytocin nám v tomto scénáři nedovolí klesat na samé dno. Oxytocin je naším hormonem lásky a v počátečních fázích stresu bude snižovat požadavky těla na produkci kortizolu.

Oxytocin buduje důvěru

Důvěra je základní esencí života. Bez důvěry přichází strach a se strachem přichází stres. Důvěra nám umožňuje růst, rozvíjet se, žít ve vztazích a zdravých a posilujících vazbách. Oxytocin je tím motivem.

Jak zvýšit hladinu oxytocinu

Je mnoho způsobů, jak dosáhnout zvýšení hladiny oxytocinu. Sekrece oxytocinu hypofýzou se stimuluje pozitivní zpětnou vazbou. To jednoduše znamená, že jeho produkci předchází určitá pobídka. A my můžeme tyto pobídky vědomě ovlivnit.

  • Laskavost pro ostatní - pokud někomu pomůžeme a podáme mu pomocnou ruku, nejen zmírníme jeho trápení, ale stejně jsme odměněni i my sami. Naší výhrou je vyšší hladina hormonu lásky a s tím úzce souvisí také dobrá nálada a emocionální pohoda. Nemusí to být jen velké činy hodné uznání, někdy stačí jen úsměv nebo upřímná slova či kompliment. 
  • Jemný dotek a objetí – jemný fyzický dotek, pohlazení nebo objetí pomůže zvýšit hladinu oxytocinu na obou stranách. 
  • Čas s přáteli nebo domácím mazlíčkem - jedním z nejlepších způsobů, jak zvýšit oxytocin, je trávit čas se svými přáteli, rodinou nebo domácími mazlíčky. Spojení s přáteli a pocit, že jsem součástí sociální vazby, pozitivní interakce, to vše přináší zvýšenou hladinu oxytocinu. 

Co když nemám domácího mazlíčka nebo osobu, kterou bych právě teď mohla obejmout?

Hladinu oxytocinu můžeme přirozeně zvýšit tím, že vstoupíme do světa spirituality, nebo do svého vlastního uklidňujícího systému, do svého vlastního světa klidu a bezpečí. Meditace je jednou ze vstupních bran.

Žijeme své životy v domnění, že láska je mimo nás. Že jsme závislí na domácích mazlíčcích nebo lidské bytosti, abychom pocítili to, co je láska nebo v chemické podobě oxytocin. Avšak láska není tam někde venku, láska není mimo nás. Láska je přímo v nás, a ať už je to oxytocin nebo čakra srdce, stále můžeme procítit tuto nejvyšší sílu, sílu lásky.

Začneme tedy z opačného konce. Nejprve musíme uvěřit, že jsme schopni milovat. Začneme se učit cítit tuto energii uvědoměním si centra čakry srdce. Je to místo, ze kterého proudí energie lásky. Neproudí z mozku, ani z paty. Proudí ze srdce. Budeme se vracet do tohoto místa, budeme zde trávit více času než trávíme ve své mysli se všemi těmi obavami a strachy.

Není to nic obtížného. Utíkáme od sebe samého a přitom jsme sami pro sebe zdrojem všeho, co právě v tuto chvíli potřebujeme. Nezáleží na našem věku. Možná si řeknete, že už jste na lásku staří, že tuto část života máte už za sebou. Pamatujte, že každý, kdo dýchá, ten je schopen lásky. Možná se bojíte milovat, ale milovat jste schopni. A nejen že jste schopni milovat, vy jste schopni obrovské lásky. Můžete si dovolit generovat pocity lásky a sebelásky. Můžete to vyzkoušet v následujícím meditačním cvičení,  které je slovně vedeno naší slovenskou zakladatelkou, paní Janou Jaškovou, nebo si najít takovou meditaci, která vám bude nejvíce vyhovovat.

 

 

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.