Nepořádek doma nás děsí, ale co ten tělesný?

Nepořádek doma nás děsí, ale co ten tělesný?

Proč uklízíme naše domovy? Aby byly čisté, všechno bylo na svém místě, abychom se cítili zkrátka dobře, když přijdeme z práce domů. A stejnou analogii můžeme použít na naše tělo. Pokud se opravdu chceme cítit dobře, plní energie, musíme se postarat o nepořádek, řečeno řečí fyziologie, musíme se postarat o metabolity.

Metabolity jsou výsledkem práce tělesného metabolismu. Metabolismus je to, co dělají naše buňky. Buď z menších částic skládají větší (anabolismus) nebo větší částice rozkládají na menší (katabolismus). Vyvážený metabolismus je rozhodující pro dobré zdraví a zpracování metabolitů. Poškozený metabolismus může vést k hromadění nežádoucích vedlejších produktů tj. metabolitů.

Metabolit je definován jako produkt metabolismu. Všechny látky je třeba v rámci procesu vylučování rozložit na menší kousky, aby se tělo zbavilo nežádoucích vedlejších produktů. Hlavní roli v tomto procesu hrají játra, jako královský orgán čištění našeho těla od nepotřebných, často toxických částic. Tedy je naprosto zřejmé, že stav jater ovlivní i množství metabolitů cirkulujících krevním oběhem.

Jak dobře fungují naše játra ovlivní celkovou čistotu krevního oběhu. Jejich stav je velmi individuální, někdo může nadmíru zatěžovat svá játra příjmem například nezdravé stravy a nepociťuje žádné příznaky, zatímco jiní nemusí mít takové štěstí. Velkou roli při čištění našeho těla tedy hraje genetika, strava a celkový životní styl.

Co rozkládají játra

Všechny složky na bázi tuku nebo i xenobiotika (chemické látky, které nejsou typické pro lidské tělo, jako například pesticidy, složky kosmetiky, aroma, potravinářské přísady, léčiva) musí projít enzymatickým procesem jaterních buněk, aby se proměnily ve vodě rozpustné metabolity a mohli se snáze z těla vyloučit a ne se v něm hromadit.

Když je tělo zaplaveno nadměrným množstvím nežádoucích metabolitů, které nejsou játra schopna rychle vyčistit, může dojít k jejich akumulaci a narušit homeostázu našeho těla. Naše tělo je uzavřeným systémem a metabolity v něm zkrátka budou existovat, pokud nedojde k jejich zpracování játry a vyloučení střevem, ledvinami, kůží nebo plícemi.

Abychom se vyhnuli systémové toxicitě, která se může projevit například zvýšenou citlivostí na potraviny, výživové doplňky, zažívací potíže až po mozkovou mlhu, zdá se, že je čas věnovat zvýšenou pozornost a péči našim játrům.

Čemu se vyhnout

1. Jsme to, co jíme

Alfa omega je monitorovat to, co konzumujeme velmi často, pravidelně, každodenně. Kolik xenobiotik může obsahovat mé jídlo? Minimalizovat všechny zpracované produkty, jelikož čím více se naše potrava liší od přirozené, tím více xenobiotik obsahuje.

2. Jsme to, co si myslíme

Negativní myšlenky, emoční nerovnováha, strach, hněv, to vše je odpověď naší mysli na to, jak se cítíme. Emoce a myšlenky nás upozorňují na možná nebezpečí a tělo připravuje armádu stresových hormonů jako adrenalin a kortizol, aby zajistilo, že přežije. Problémem však je, že o to více práce mají naše játra, která musí všechny stresové hormony metabolizovat, aby nebyly biologicky aktivní a my jsme mohli skutečně relaxovat.

Co přidat

1. Antioxidanty

Reaktivní metabolity, jinak zvané také jako volné radikály způsobují poškození našich buněk a poškozená buňka nemůže zajistit naše zdraví. A mimo jiné, reaktivní metabolity budou vždy transportovány do jater k rozkladu. Antioxidanty zabraňují tvorbě reaktivních metabolitů a glutathion je nejdůležitějším z nich.

2. Bylinky a doplňky

Číslo jedna je kurkuma nebo indický šafrán. Tento výjimečný kořen obsahuje žluté barvivo s výraznými hepatoprotektivními vlastnostmi. V rámci fytoterapie je kurkuma využívána při podpoře trávicího procesu, stimuluje uvolňování a sekreci žluči a má výrazné antioxidační vlastnosti. Olej ze semen ostropestřce mariánského obsahuje účinnou látku silymarin a silybin, které příznivě působí na tkáně jater. Regenerace jater je hlavní indikací ostropestřce, včetně produkce žluči a její sekrece do trávicího procesu.

Můžeme si připravit tinkturu z léčivých bylinek z řady hepatik jako například kořen pampelišky, artyčoku, máty, rozmarýnu a po dvoutýdenní maceraci můžeme užívat, obvykle 20 – 30 kp. půl hodiny před jídlem.

fytoterapie

3. Energetická stimulace jater

Kurkuma, léčivé bylinky jsou fyzické podstaty a mají svůj farmakologický efekt. Avšak jaterním buňkám můžeme pomoci také energeticky. Reflexní stimulace jater může být tou cestou. Případně zkombinovat oba přístupy pro akceleraci efektu.

Reflexní terapie je prastará moudrost. Je soustředěna na tlak na chodidla. Jak jednoduché se to může zdát, má však mnohem širší záběr. Studenti reflexní terapie rozumějí jazyku, kterým chodidla mluví a umí si vyslechnout celý příběh o energetické úrovni reflexně vzdálených orgánů. Umí energeticky krmit orgány, které potřebují podporu a energetické vyživení a umí příliš mnoho energie odebírat z míst, kde je jí příliš, což se může na fyzické úrovni projevovat jako například bolest, zvýšená metabolická činnost nebo zvýšení sekrece.

Reflexní terapie je velmi jednoduchá a to, co potřebujete jsou jen vaše chodidla a vaše ruce. Můžete to vyzkoušet kdykoli. Můžete podpořit a energeticky vyživit své jaterní buňky. Stačí pár minut pravidelné stimulace a sledovat její efekt. Zlepšení činnosti jater znamená rychlé odstraňování nebezpečných metabolitů z našeho těla. Jako výsledek můžete očekávat zvýšení energie, zlepšení spánku a mentálních schopností, emoce radosti, lásky a snížení trávicích symptomů a bolestí.

» REFLEXNÍ TERAPIE – ONLINE KURZ

Reflexní plocha jater se nachází na spodní straně pravého chodidla, rozprostírá se mezi druhou a pátou přednártovou kostí. Citlivě a vnímavě budeme posouvat svůj palec po celé oblasti reflexní plochy a všímat si, co nám reflexní plocha říká. Je tam bolest? Je tam drobná krystalizace a granulace? Nebo se zdá být jako houba? Které místo si žádá mou pozornost? Zkuste minimálně dvakrát týdně tuto subtilní komunikaci mezi vámi a vašimi játry.

3

Závěrem, faktem zůstává, že naše tělo má zabudovaný mechanismus pro odstraňování metabolitů. A tento mechanismus je v akci nepřetržitě, 24 hodin, 7 dní v týdnu. Jak dobře bude fungovat závisí na tom, jak se o něj dokážeme postarat.

Obsah web stránky je primárně zpracován podle názoru autora, pokud není citováno jinak. Informace jsou určeny pro osobní zájmy čtenáře, bez poznání anamnézy a kontraindikací individuálních podmínek čtenáře a nenahrazují standardní zdravotní péči. Žádná z informací této web stránky není určena a neměla by být považována za zdravotní poradenství. Prosím, konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem předtím, než začnete jakýkoli léčebný program, a to zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte medikaci nebo se léčíte ze zdravotních problémů.